(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
rýžový odvar nebo kroupový odvar (pomoc při průjmu u miminek)
Potřebné ingredience
rýže nebo kroupy, voda
Postup přípravy
příprava 1/2 litru odvaru
Jednu polévkovou lžíci rýže nebo krup (25g) vaříme 1 hodinu v 1 litru vody. Pak zrna odcedíme a do tekutiny je protlačíme a doplníme převařenou vodou na konečné množství 1/2 litru odvaru. Ochladíme a uschováme přikryté v chladu. Odvar je hlenovitá, bělavě zbarvená tekutina.
Připravuje se k ředění mléka ¨
Jednou měl syn průjem a nemohla jsem nikde najít recept na odvar z rýže a teď ho někde vyhrabala babička v receptech vydaných v roce 1975 Ústavem zdravotní výchovy, proto dávám všem k dispozici. Určitě se bude hodit. Ještě tam jsou další dva recepty na dětský průjem, tak taky dodám.
Jednu polévkovou lžíci rýže nebo krup (25g) vaříme 1 hodinu v 1 litru vody. Pak zrna odcedíme a do tekutiny je protlačíme a doplníme převařenou vodou na konečné množství 1/2 litru odvaru. Ochladíme a uschováme přikryté v chladu. Odvar je hlenovitá, bělavě zbarvená tekutina.
Připravuje se k ředění mléka ¨
Jednou měl syn průjem a nemohla jsem nikde najít recept na odvar z rýže a teď ho někde vyhrabala babička v receptech vydaných v roce 1975 Ústavem zdravotní výchovy, proto dávám všem k dispozici. Určitě se bude hodit. Ještě tam jsou další dva recepty na dětský průjem, tak taky dodám.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Budlii
(upraveno)
13. 8. 2012, 11:16
Díky za recept. Právě aktuálně hledám a když jsem narazila rovnou na recept z roku 1975, tak to bude poctivá klasika.

nahlásit

imicek
(upraveno)
11. 1. 2011, 23:21
Dělala jsem ho a zjistila, že pouhé rozmixování odvaru nestačí, pouhé propasírování také ne. Když jsem ho ale nejdřív 2x propasírovala přes jemné síto a pak ještě rozmixovala, tak byla konzistence dostatečně jemná na to, aby odvar prošel přes malou dírku kojenecké lahve. Sice to asi neteče tak snadno jako kojenecké mléko, ale malá se přesto v klidu najedla a nemusela se rozčilovat, že je ucpaná dírka nebo co to zavádím za novoty, že jí podávám Sunar po lžičkách.
nahlásit

petulisek
(upraveno)
26. 3. 2010, 9:33
Já ho dělávala, jen jsem žíci rýže vařila v litru kojenecké vody asi stejnou dobu, pak jsem rýži s vodou důkladně rozmixovala, propasírovala, doplnila vodu do půl litru a vařila z toho třetinový sunar (byl mu necelý měsíc, sunar byl buď víc naředěný, tj. třetinový pro mladší 3 měsíců, nebo plný pro ty starší), neb syn měla hlad, po hodině chtěl jídlo a žaludek nestačil odpočnout a strávit, tak aby ho to víc zasytilo, Sunar byl hustý skoro jako kaše! Cca do půlroku jsem vařila Sunar jen z tohohle. Záviděla jsem kojícím maminám!

nahlásit