Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

++ovocné dobroty++

0.0
++ovocné dobroty++

Potřebné ingredience

VŠE MOŽNÉ

Postup přípravy

Smažené banány
Ingredience:

4 banány, 4 lžíce cukru, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce medu, olej na smažení
Postup přípravy:

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáváme mouku a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Banány nakrájíme na špalíky, které namáčíme v připraveném těstíčku a poté osmažíme v rozpáleném oleji. Na talíři lehce pocukrujeme a přelijeme medem.


Jablkový dezert
Ingredience:

1,5kg jablek neloupaných, 6 lžic cukru krystal, 2 ks pudink vanilkový, 3 dcl vody, 2 balení dětských piškotů, šlehačka, čokoláda
Postup přípravy:

Jablka oloupeme, vykrájíme, nakrájíme na plátky. Dáme do hrnce s 1 dcl vody a šesti lžícemi cukru dusit do měkka. Mezitím si vyložíme mísu piškoty které můžeme pokapat rumem nebo sirupem. Rozmícháme si ve 2dcl vody oba pidinky. Jakmile jsou jablka měkká přimýcháme rozpuštěný pidinky a za stálého míchání necháme přejít varem. Poté vrstvíme do přichystané mísy. Vždy vrstvu jablečné směsi a vrstvu piškotů. Poslední je vrstva piškotů. Necháme v lednici do druhého dne ztuhnout. Vyklopíme a ozdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou. Dobrou chuť.
Borůvkový dezert
Ingredience:

250 g borůvek, 1 citron, 1/2 l šťávy z červeného rybízu, 90 g cukru, 4 lžíce solamylu, 1/2 lusku vanilky, 50 g žervé, 150 ml smetany ke šlehání, meduňka na ozdobu
Postup přípravy:

Borůvky přebreme, opereme a necháme okapat. Citron omyjeme a kůru spirálovitě okrájíme. Dužinu vymačkáme. Rybízovou šťávu, borůvky, 75 g cukru, citronovou šťávu i kůru přivedeme k varu. Solamyl utřeme dohladka se studenou vodou, vmícháme do směsi a krátce povaříme. Vyjmeme citronovou kůru. Kaši rozdělíme do 4 misek a necháme vychladnout. Na pěnu rozřízneme vanilkový lusk a vydlabeme dužinu. Ušleháme žervé, smetanu, vanilkovou dřeň a zbylý cukr. Rozdělíme na kaši a ozdobíme meduňkou.





Ledový banánový krém
Ingredience:

3 banány, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce moučkového cukru, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžičky citronové šťávy, 4 meruňky, 12 cherry třešní, 4 kolečka limety nebo citronu
Postup přípravy:

Dva banány oloupeme, nakrájíme na malé kousky a rozmixujeme. Přidáme citronovou šťávu, cukr a smetanu a vše znovu rozmixujeme. Krém nalijeme do nízké misky a dáme alespoň na 2-3 hodiny do mrazničky. Zbývající banán nakrájíme na kostičky, které pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Omyté meruňky rozkrájíme na dílky. Dobře vychlazený banánový krém naporcujeme podobně jako zmrzlinu, přidáme banány, meruňky, cherry třešně a po kolečku limety. Ihned podáváme.

Zmrzlina v pomeranči
Ingredience:

6 pomerančů, 2 žloutky, 60 g cukru, 200 ml smetany na šlehání
Postup přípravy:

Pomeranče omyjeme a ze 4 plodů odřízneme vršek. Odstraníme dužinu a šťávu zachytíme. Slupky uložíme do chladničky. Dužinu vylisujeme. Ze zbylých pomerančů ostrouháme kůru a rovněž vymačkáme šťávu. V horké vodní lázni šleháme v misce žloutky s cukrem a pomerančovou šťávou, až vznikne hustý krém. Misku vyjmeme, postavíme na led a vychladlý krém našleháme. Vmícháme pomerančovou kůru. Smetanu ušleháme dotuha a vmícháme do krému. Krém naplníme do pomerančových slupek a dáme asi na 4 hodiny do mrazničky.
Banánové překvapení
Ingredience:

6 banánů, 400 g vanilkové zmrzliny, 40 g másla, 50 g moučkového cukru, 4 lžíce rumu, citronová kůra
Postup přípravy:

Oloupané banány, nakrájené na dlouhé proužky, vložíme do mělké zapékací misky a posypeme trochou cukru. Změklé máslo utřeme do pěny se zbývajícím cukrem, přidáme špetku jemně nastrouhané kůry z dobře omytého citrónu, po částech rum a tuto hmotu navršíme na banány. Banány pečeme v mírně vyhřáté troubě, až změknou. Pak je z trouby vyjmeme, přeložíme na talíř a podložíme zmrzlinou.


Jablečná omeleta
Ingredience:

375 ml mléka, 1/2 kostky droždí, 1 sáček vanilkového cukru, 200 g polohrubé mouky, špetka soli, 50 g másla, 4 vejce, 40 g mandlí, 4-6 jablek, 500 g višňové marmelády
Postup přípravy:

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a necháme po dobu 5 minut vzejít kvásek. V míse smícháme 40 g rozpuštěného másla s cukrem a solí. Přidáme mouku, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut vykynout. Spaříme a oloupeme mandle. Nasekáme je na nudličky a nasucho opražíme. Rozpůlíme omytá jablka, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. V pánvi rozpusíme lžičku másla. Lžící odebereme část těsta a rozprostřeme ho. Zatímco se peče, po povrchu vyrovnáme jablka, do středu dáme višňovou marmeládu a posypeme mandlemi. Takto zpracujeme všechno těsto.



Jablka v županu
Ingredience:

8 středně velkých jablek, 2-3 lžíce rybízového kompotu nebo džemu, mletá skořice, 2 lžičky cukru, listové těsto, moučkový cukr, vejce na potření
Postup přípravy:

Listové těsto vyválíme na tenký plát a rádýlkem rozdělíme na čtverce podle velikosti jablek. Omytá jablka oloupeme, jádřince vykrojíme a do otvorů po nich vložíme džem nebo kompot. Potom jablka zabalíme do listového těsta, posypeme skořicí a cukrem, rohy spojíme a dobře přitiskneme. Formičkou vykrojíme malá kolečka a přitiskneme je navrch. Uzavřené těsto potřeme rozšlehaným vejcem. Na vodou opláchnutém plechu je ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Při podávání je sypeme moučkovým cukrem.

Zapékané jahody
Ingredience:

500 g jahod, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 sušenky, 5 lžic moučkového cukru, 2 1/2 lžíce polohrubé mouky
Postup přípravy:

Omyté jahody rozpůlíme a vložíme do zapékací misky. Sušenky rozdrobíme a posypeme jimi jahody. Bílky ušleháme se třemi lžícemi cukru a vanilkovým cukrem, přidáme žloutky a nakonec opatrně přisypeme prosátou mouku a lehce promícháme. Hmotou překryjeme jahody. Troubu předehřejeme na 175 °C a dezert pečeme 30 minut, až se povrch zbarví dozlatova. Upečený dezert sypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.


Sladká jablíčka
Ingredience:

2 jablka, banán, bílý jogurt, 2 lžičky medu, skořice
Postup přípravy:

Banán rozmačkáme vidličkou. Jablka rozkrojíme na poloviny a jádřince odstraníme. K rozmačkanému banánu smícháme s jogurtem. Vykrájené půlky jablek touto směsí naplníme a mírně posypeme skořicí.


Jablka v pivním těstíčku
Ingredience:

250 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, 3 vejce, 2 dl 10 % světlého piva, 1 dl perlivé vody, 1 vanilkový cukr, cukr, skořice, 500 g jablek, Ceres na smažení
Postup přípravy:

V míse nebo ve šlehači promícháme vodu, pivo, vanilkový cukr, polohrubou mouku, vejce. Oloupaná, jadřinců zbavená jablka nakrájíme na plátky, lehce obalíme v hladké mouce, namočíme v těstíčku a usmažíme. Hotové obalujeme v cukru, do kterého jsme přidali trochu skořice. Před podáváním můžeme zdobit kopečkem šlehačky.


Banánové jednohubky
Ingredience:

1 balíček dětských piškotů, 3 středně velké banány, čokoláda na vaření, ztužený tuk
Postup přípravy:

Banány nakrájíme na cca 5 mm silné plátky. Mezi dva piškoty hladkou plochou proti sobě vložíme plátek banánu. Párátkem propíchneme, aby se nerozpojily. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem a jednohubky v ní namáčíme. Uložíme do chladna a podáváme druhý den.



Višně v rumu
Ingredience:

Na 1 sklenici višní: 2 lžíce cukru, rum
Postup přípravy:

Višně přebereme, opereme, necháme okapat, stopky otrháme a narovnáme do sklenic. Vrstvy prosypeme troškou cukru a vše zalijeme rumem tak, aby višně byly ponořené. Sklenice uzavřeme víčky a uložíme do chladu.



Broskve v brandy
Ingredience:

1 kg vyzrálých broskví, 400 g pískového cukru, 3 dcl brandy
Postup přípravy:

Broskve omyjeme, oloupeme, rozpůlíme, pecku vyjmeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Promícháme s cukrem a naplníme do skleniček. Vše zalijeme brandy tak, aby byly broskve potopené a dobře uzavřeme. Druhý den skleničky obrátíme dnem vzhůru, aby se cukr rozpustil. Uchováváme v chladnu a temnu.

Jablečný křen
Ingredience:

3 jablka, 2 lžíce nastrouhaného křenu, šálek vývaru z masoxu, 2 lžíce octa, cukr, sůl
Postup přípravy:

Jablka a křen oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme vývar, ocet a dochutíme. Necháme přes noc uležet a podáváme jako přílohu.




Jablíčkový dezert
Ingredience:

4 jablka nebo hrušky, máslo, 1/2 lžičky mleté skořice, vanilkový lusk, amareto nebo barbero
Postup přípravy:

Jablka zbavíme jádřinců a slupky, poté nakrájíme na kostičky. Dáme na připravenou pánev (nebo menší kastrůlek), ve které jsme rozehřáli máslo (množství másla závisí na každém). Přidáme nadrobno nakrájený vanilkový lusk a posypeme skořicí, necháme chvilku podusit. Jablka musíme hlídat, aby se zcela nerozvařila. Pokud jablka změkla (poze trochu!), přilijeme malého, nebo velkého panáka amareta, či barbera opět dle chuti a množství. Opět necháme chviličku podusit, až jsou jablka nasáklá alkoholem - odstavíme. Dezert můžeme podávat jak tepý, tak studený.



Třešňové omeletky
Ingredience:

125 ml mléka, 125 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 lžíce vanilkového cukru, 500 g cukru, 300 g třešní, 2 lžíce oleje, 2 lžíce moučkového cukru, špetka soli
Postup přípravy:

Do mléka vmícháme vejce, sůl, cukr a vanilkový cukr. Opatrně přisypeme prosátou mouku a důkladně promícháme. Necháme 1/2 hodiny odležet. Omyté a okapané třešně vypeckujeme a vsypeme do odpočinutého těsta. Na rozehřátém oleji usmažíme 8 omeletek, které před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Ananasový krém
Ingredience:

1 konzerva ananasu (125 g), 30 g solamylu, 50 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 125 ml smetany ke šlehání (30 % tuku)
Postup přípravy:

Ananas necháme okapat na sítku. Šťávu doplníme vodou na 375 ml (3/8 litru). Solamyl smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a rozkvedláme v 6 lžících zředěné ananasové šťávy. Zbylou šťávu přivedeme do varu. Stáhneme z ohně, za stálého míchání přidáme rozkvedlaný solamyl, krátce povaříme, necháme vychladit, občas promícháme. Citronovou šťávu vmícháme do teplého, ne zcela ztuhlého krému. Smetanu ušleháme. Plátky ananasu nakrájíme na malé kousky. Šlehačku a ananas vmícháme do krému. Naplníme do skleněné mísy nebo dezertních misek. Necháme vychladit, aby byl pevnější.


Sultánův poklad
Ingredience:

20 ml šlehačky, 1 tabulka hořké čokolády, 1 malá konzerva kompotovaných broskví, 340 ml višňového nebo třešňového kompotu, 1 banán, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce cukru
Postup přípravy:

Broskve a višně necháme na sítku okapat a broskve nakrájíme na plátky. Banán také nakrájíme na plátky. Ovoce zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Čokoládu rozdrobíme. Šlehačku ušleháme s cukrem. Šlehačku vložíme do skleněných misek, přidáme ostatní suroviny a část si schováme na ozdobu. Vše zlehka promícháme a ozdobíme zbylými kousky ovoce a čokoládou.


Jablkový krém
Ingredience:

6 velkých jablek, 50 g moučkového cukru, 50 g rozinek, šťáva a kůra z 1/2 citronu, 2 bílky
Postup přípravy:

Jablka upečeme, oloupeme, odstraníme jádřince, dužinu rozmělníme a důkladně umícháme. Přidáme citronovou kůru, cukr, rozinkyu vařené v trošce vody. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Krém navrstvíme do pohárů (nejlépe na šumivé víno), ozdobíme šlehačkou, několika rozinkami a dáme vychladit.





Jahody v karamelu
Ingredience:

200 g cukru krystal, 1 sklenice jablečného nebo rybízového moštu, 500 g jahod, šlehačka
Postup přípravy:

Cukr s moštem uvedeme do varu. Jahody se stopkami omáčíme v karamelu a necháme vychladnout. Každý stolovník si bere jahody za stopku a obaluje si je ve šlehačce.

Hruškový krém s čokoládovou pěnou
Ingredience:

6 větších hrušek, 4 citrony, 150 g cukru, 2 žloutky, 4 plátky bílé želatiny, 200 ml smetany ke šlehání
Pěna: 150 g čokolády na vaření, 2 vejce, 2 lžíce rumu, 4 střapečky čerstvého nebo zmrazeného rybízu na ozdobu
Postup přípravy:

Želatinu namočíme do studené vody. Čtyři hrušky oloupeme, rozkrájíme, pokapeme citronovou šťávou a osladíme čtyřmi lžičkami cukru. Dusíme je pod pokličkou asi 7 minut, pak je propasírujeme přes sítko. Želatinu vymačkáme a rozpustíme v horkém hruškovém pyré. Žloutky a zbytek cukru vyšleháme do pěny a za stálého míchání přidáváme hruškové pyré. Smetanu ušleháme a opatrně vmícháme do tuhnoucího krému. Ten přendáme do misky, povrch uhladíme a dáme na dvě hodiny do chladničky. Čokoládu rozpustíme na vodní lázni. Vejce a rum ušleháme ve vodní lázni do pěny a za stálého míchání přidáváme čokoládu. Během chladnutí směs několikrát promícháme. Zbylé dvě hrušky rozpůlíme. Na kažou porci upravíme půlku hrušky, doplníme vychlazeným krémem, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme rybízem.


Jahodová mramorová pěna
Ingredience:

250 g jahod, 1 vejce, špetka soli, lžíce jetelového medu, 125 ml šlehačky, 500 ml vody
Postup přípravy:

Jahody očistíme od stopek, omyjeme a necháme okapat. Odebereme 200 g a rozmixujeme je. Zbytek odložíme stranou na ozdobu. K bílku přidáme špetku soli a ušleháme jej do tuha. Potom přidáme med a opět šleháme. Za stálého šlehání přidáme žloutek. Při práci nepospícháme, čím déle budeme hmotu zpracovávat, tím bude pevnější a dezert chutnější. Připravíme si podlouhlou dortovou formu a vyložíme ji alobalem. Okraje necháme přesahovat. Ušleháme smetanu a lehce ji vmícháme do vaječné pěny. Stranou odložíme 1/3 jahodového pyré a zbytek přidáme k pěně. Promícháme pouze minimálně, aby mohlo vyniknout efektní mramorování. Směs nalijeme do formy a rozetřeme. Přehneme okraje alobalu a uložíme do chladničky alespoň na 3 hodiny ztuhnout. Dostatečně prochladlou a zhoustlou pěnu vyklopíme z formy, odstraníme fólii. Porce přelijeme jahodovým pyré, ozdobíme celým ovocem a lístky meduňky.



Pečené banány se zmrzlinou
Ingredience:

6 banánů, 4 lžíce rumu, cukr krystal, 600 ml vanilkové zmrzliny, mléčná čokoláda
Postup přípravy:

Oloupané banány rozkrojíme podélně na půlky, řeznou plochou dolů je položíme na pánev s rozehřátým máslem, posypeme cukrem a upečeme v mírně rozehřáté troubě. Teplé banány přeložíme na šest dezertních talířků, pokapeme je rumem a poklademe zmrzlinou a strouhanou čokoládou. Hned podáváme.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 15. 4. 2010, 11:01
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie