Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Ježibabí mls

0.0
Ježibabí mls

Potřebné ingredience

Na těsto: 5 vajec špetka soli, kolik váží celá vejce (cca 250g), tolik cukru, hrubé mouky a másla (Hery). Do koláče: 1 jahodový kompot 1 karamelová poleva Na koláč: 2 - 3 zakysané smetany 2 skořicové cukry 5 čerstvých jahod na zdobení. Na drobení: 100 g kukuřičných lupínků 80 g másla 1 dcl medu lžíce másla a lžíce strouhanky na vymazání plechu.

Postup přípravy

Recept z pořadu Prostřeno

Drobení :

Rozpustíme máslo, chvíli škvaříme a přidáme med. Za stálého míchání chvíli vaříme, hmota zhoustne a má krémovou konzistenci. Do ní nasypeme kukuřičné lupínky a dobře promícháme. Množství lupínků záleží na naší chuti, v jakém poměru s medem to náš jazýček rád. Takto obalené lupínky rozprostřeme ve slabé vrstvě na pečící papír a necháme vystydnout…

TIP:

K lupínkům můžeme přidat opražené ovesné vločky, mandle, nebo syrové rozinky, kandované ovoce… a pak se to dá papat samostatně bez koláčku.

Těsto na koláč :

Tuk rozšleháme s cukrem a špetkou soli a pak postupně přidáváme po jednom vejci. Šleháme pár minut a přidáme další vejce, zase šleháme a další vejce… dokud vejce jsou. Nakonec vmícháme mouku a ještě pár minut šleháme na vysoké obrátky. Těsto vlijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech, poklademe jahodami a pokapeme karamelovou polevou. Pečeme ve střední troubě asi 20 minut.

Na vychladlé těsto namažeme zakysanou smetanu, posypeme ji skořicovým cukrem a polijeme karamelovou polevou. Špejlí můžeme povrch koláče pokreslit různými ornamenty na ozdobu a celý koláč dáme do lednice vychladit.

Jednotlivé řezy zdobíme na talířku jahodou a sypeme kukuřičným drobením.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ritulka 1. 7. 2010, 23:11
Vypadá to móc dobře (Y) Karamelovou polevu kupujete hotovou?
samuel0607 2. 7. 2010, 13:26
@Ritulka Ano hotovou je to bez práce :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie