Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Knedliky vseho druhu

0.0
Knedliky vseho druhu

Potřebné ingredience

Ruzne druhy ovocnych knedliku

Postup přípravy

Pravé kynuté
V 1 dl vlažného mléka rozmícháme půl kostky droždí a lžíci pískového cukru. Vymícháme kvásek. Na vál si prosejeme 60 dkg hrubé a 10 dkg polohrubé mouky, vytvoříme důlek, vyklepneme do něj vejce, osolíme, zpracováváme na vále spolu s kváskem. Můžeme přidávat trochu vlažného mléka, dokud nevypracujeme hladké, nelepivé těsto. Necháme přikryté 30 minut kynout, potom lžící vykrajujeme kousky těsta a balíme do něj ovoce tak, aby nevytékalo. Velikost záleží na nás. Knedlíky vhazujeme do vroucí osolené vody, kde je vaříme 4 minuty pod pokličkou a 4 minuty odkryté. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a lehce vidličkou natrhneme, aby dostaly jídelní teplotu. Zatím si v kastrolku na mírném plamínku rozpustíme máslo, kterým porce na talíři poléváme, sypeme strouhaným tvrdým tvarohem a poprášíme moučkovým cukrem. Podáváme buď teplé, nebo jako moučník ke kávě – i za studena jsou výborné.
Nechce-li se nám knedlíky balit, můžeme je udělat bez ovoce, které na talíř dodáme čerstvé, až spolu s politím. Pak by ovoce nemělo být studené, má být pokrájené a samozřejmě vypeckované.
Na posypání můžeme podle chuti použít mletou skořici, vanilkový cukr, kakao granko, opečenou strouhanku, mleté nebo posekané ořechy, strouhaný perník, šlehačku ve spreji.
Místo nastrouhaného tvarohu můžeme použít i měkký nebo lučinu či zalít smetanou…
Dozdobíme kousky ovoce.
Nemáme-li čerstvé ovoce, lze použít i kompotované (okapané) nebo zmražené (nedáváme předem rozmrazit), v nejhorším případě si vystačíme i s džemem nebo marmeládou.

Strouhankové knedlíky
Tři hrsti strouhanky zvlhčíme mlékem a na vále ji promícháme s 10 dkg hladké mouky. Vklepneme celé vejce, zjemníme lžící oleje a na pomoučeném válu vypracujeme váleček těsta. V knedlíčkách obalené ovoce v horké vodě vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou.
Tip: Vždycky se vyplatí vyndat nejdříve jeden, rozkrojit a zjistit, jestli už je dostatečně vařený.

Knedlíky nemusíte podávat jen s tvarohem


Rychlé knedlíčky
Směs v prášku na bramborové knedlíky rozmícháme s vodou podle návodu a necháme pár minut odstát. Vmícháme 250 g měkkého tvarohu a 120 g polohrubé mouky. Osolíme a na vále spolu s vejcem vypracujeme rukou těsto. Z těsta vytvoříme váleček pro knedlíky…
Knedlíky ze spařeného těsta
Ve 2,5 dl horkého mléka rozpustíme lžíci másla. Na vále si zatím připravíme 25 dkg polohrubé mouky, osolené a smíchané s práškem do pečiva. Postupně do důlku vmícháme horké mléko a dva žloutky. Vypracované těsto necháme odpočinout, tvoříme váleček, z něj odkrajujeme knedlíky, plníme a ve vroucí vodě vaříme asi 7 minut.


Švestkové knedlíky
Studené vařené brambory (200 g) nastrouháme, osolíme, rozmícháme s 200 g tvarohu a celým vejcem, spolu se lžící tuku typu Hery a 250 g hrubé mouky. Z vypracovaného těsta na pomoučeném válu utvoříme váleček asi 3 cm vysoký, odkrajujeme placičky a balíme do nich švestky. Vaříme v osolené vodě šest minut, vyjmeme a sypeme cukrem, máslem a pozor – u švestkových i mletým mákem.


Meruňkové z páleného těsta
Tři deci mléka se lžící másla osolíme a dáme svařit. Do vařící směsi najednou vsypeme směs 200 g hrubé mouky a lžící krupice. Za stálého míchání provaříme tak dlouho, až se vařečka nelepí. Až – zase za míchání – těsto vychladne, vyklopíme je na vál, kde do něj postupně vpracujeme dvě celá vejce. Na pomoučeném válu těsto buď vyválíme a rozkrájíme na čtverečky, do kterých balíme půlky vypeckovaných meruněk, nebo tvoříme klasické kuličky. Vaříme ve vroucí vodě 6 minut a posypáváme…


Jednoduché borůvkové knedlíky
Uvaříme klasickou krupicovou kaši, ale zahušťujeme ji krupičkou dál a dál, až dostane takovou konzistenci, že se do ní dají borůvky zabalit. Vhazujeme do hrnce s vroucí vodou.
Velkou výhodou ovocných knedlíků je, že mohou být v syrovém stavu připravené v lednici a jejich vaření potom trvá 6–10 minut. Když třeba přijdeme z výletu... Rozhodně si tuhle dobrotu nenechme ujít alespoň párkrát za sezonu!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie