(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Pažitkový svítek

Potřebné ingredience
4 vejce, 10 polévkových lžic mléka, 7 polévkových lžic polohrubé mouky, 7 polévkových lžic nasekané pažitky, 1 polévková lžíce oleje, sůl
Postup přípravy
Oddělíme žloutky od bílků - bílky osolíme a ušleháme tuhý sníh. Ten vložíme do chladničky. Žloutky osolíme, přilijeme 1 lžíci oleje a šleháme do pěny. Za stálého šlehání přilijeme 10 polévkových lžic mléka, přisypeme 7 lžic polohrubé mouky, 7 lžic pažitky. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh - vmícháváme lehounce, jakoby zabalujeme do pažitkového těstíčka. Vlijeme do vymazaného pekáčku (já mám pekáček rozměrů 26 * 18 cm a je to přesně do něho). Pečeme dozlatova.
Svítek je výborný, moc chutný a zároveň dietní. Lze zároveň pro šetřící i bezezbytkovou dietu, protože neobsahuje ani droždí, ani kypřící prášek, ani dráždivé koření.
Kdo má rád pažitkovou chuť, bude rozhodně spokojen.
Svítek je výborný, moc chutný a zároveň dietní. Lze zároveň pro šetřící i bezezbytkovou dietu, protože neobsahuje ani droždí, ani kypřící prášek, ani dráždivé koření.
Kdo má rád pažitkovou chuť, bude rozhodně spokojen.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
julous
(upraveno)
6. 6. 2017, 19:39
Je to zajimave. Potrebovala jsem zpracocat pazitku tak jsem zvolila vas recept.. pristrouhala jsem i trochu syru. No velky deti myslim mi to jist nebudou..uvidime co mrnous.. mozna by to mohlo byt dobre jako priloha k cine nebo rostenkam neceme takovemu


nahlásit

krišon
(upraveno)
6. 6. 2017, 21:13
@julous
U nás se svítek používá jako vložka do hovězího či drůbežího vývaru, nakrájí se na kostičky a vloží do talíře a zalije vývarem
nahlásit
julous
(upraveno)
7. 6. 2017, 10:36
@krišon
Taky bych to tak zkusila

nahlásit

MajklaM
(upraveno)
26. 8. 2010, 16:11


nahlásit

račík
(upraveno)
26. 8. 2010, 16:23
@MajklaM
Míšo, my ho jíme jen tak. Mně ho dělala moje babička z jižních Čech vždycky když jsem tam byla v létě o prázdninách. Jenže samozřejmě když mi babička mohla dát recept, tak jsem byla blbá holka a neměla jsem o něco takového zájem. No a když už bych ho byla měla, tak tady už babička nebyla. Tak jsem se do toho pustila jen tak systémem pokus omyl, až jsem to vychytala
Je to vlastně za chvilku hotové, lehké na trávení, v podstatě bez tuku (až na tu lžíci oleje) a vitamíny v pažitce. Já jsem vlastně znala s pažitkou v podstatě jen tvaroh s pažitkou na chleba a nic moc jiného. Takže kdo má pěknou pažitku na zahradě, je to za pár korun jídlo a hned hotové. Jinak jako příloha k něčemu by to šlo určitě také.

nahlásit