Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Pažitkový svítek

0.0
Pažitkový svítek

Potřebné ingredience

4 vejce, 10 polévkových lžic mléka, 7 polévkových lžic polohrubé mouky, 7 polévkových lžic nasekané pažitky, 1 polévková lžíce oleje, sůl

Postup přípravy

Oddělíme žloutky od bílků - bílky osolíme a ušleháme tuhý sníh. Ten vložíme do chladničky. Žloutky osolíme, přilijeme 1 lžíci oleje a šleháme do pěny. Za stálého šlehání přilijeme 10 polévkových lžic mléka, přisypeme 7 lžic polohrubé mouky, 7 lžic pažitky. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh - vmícháváme lehounce, jakoby zabalujeme do pažitkového těstíčka. Vlijeme do vymazaného pekáčku (já mám pekáček rozměrů 26 * 18 cm a je to přesně do něho). Pečeme dozlatova.
Svítek je výborný, moc chutný a zároveň dietní. Lze zároveň pro šetřící i bezezbytkovou dietu, protože neobsahuje ani droždí, ani kypřící prášek, ani dráždivé koření.
Kdo má rád pažitkovou chuť, bude rozhodně spokojen.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

julous 6. 6. 2017, 19:39
Je to zajimave. Potrebovala jsem zpracocat pazitku tak jsem zvolila vas recept.. pristrouhala jsem i trochu syru. No velky deti myslim mi to jist nebudou..uvidime co mrnous.. mozna by to mohlo byt dobre jako priloha k cine nebo rostenkam neceme takovemu *-) (hello)
krišon 6. 6. 2017, 21:13
@julous U nás se svítek používá jako vložka do hovězího či drůbežího vývaru, nakrájí se na kostičky a vloží do talíře a zalije vývarem
julous 7. 6. 2017, 10:36
@krišon Taky bych to tak zkusila ;-)
MajklaM 26. 8. 2010, 16:11
(Y)vypadá skvěle..lze jako příloha?Nebo to jíte"jen tak" ? (L)
račík 26. 8. 2010, 16:23
@MajklaM Míšo, my ho jíme jen tak. Mně ho dělala moje babička z jižních Čech vždycky když jsem tam byla v létě o prázdninách. Jenže samozřejmě když mi babička mohla dát recept, tak jsem byla blbá holka a neměla jsem o něco takového zájem. No a když už bych ho byla měla, tak tady už babička nebyla. Tak jsem se do toho pustila jen tak systémem pokus omyl, až jsem to vychytala :-) Je to vlastně za chvilku hotové, lehké na trávení, v podstatě bez tuku (až na tu lžíci oleje) a vitamíny v pažitce. Já jsem vlastně znala s pažitkou v podstatě jen tvaroh s pažitkou na chleba a nic moc jiného. Takže kdo má pěknou pažitku na zahradě, je to za pár korun jídlo a hned hotové. Jinak jako příloha k něčemu by to šlo určitě také.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie