(recept
si oblíbilo 43 návštěvníků)
Vídeňský bramborový salát podle babičky
Potřebné ingredience
1,5 -2 kg brambor na salát typu A - nejvhodnější jsou menší nebo typ rohlíčkové, 4 vejce natrvdo, sedmička sterilovaných kyselých okurek. Na zálivku: 1 menší cibule, 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 2-3 lžíce slunečnicového oleje, 3 dl vody, cukr, sůl, černý pepř, 1 polévková lžíce octa.
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě, po vychladnutí oloupeme. Během vaření brambor si připravíme zálivku - do kastrůlku dáme 3 dcl vody, přidáme hořčici, cukr, sůl, ocet, přivedeme k varu, přidáme nakrájenou cibuli, necháme chvilku povařit (aby cibule byla lépe stravitelná a nekazila se), vypneme, pak přidáme olej a pepř. Hodně záleží na druhu brambor, měly by to být salátovky a zálivka by měla být opravdu hodně výrazná. Odstavíme a necháme zchládnout na pokojovou teplotu. Mezitím si vezmeme větší mísu a brambory, vejce a okurky krájíme na k o l e č k a - jiný tvar předpis znehodnotí (nejdůležitější je nechat brambory zchládnout, aby kolečka držely pohromadě a nevznikl z toho maglajs). Na závěr přelijeme zálivkou, opatrně promícháme a je hotovo. Salát se podává mírně vlažný, když je přímo z lednice, tak to není ono. Tenhle předpis mám po babičce, která za císařpána sloužila ve Vídni a zatím jsem se s ním u nikoho nesetkala. My ho dlabeme k pečenému vepřovému masu, nebo k pečenému kuřeti či bažantovi. Ale dá se jíst i samotný. Pokud ho některá znáte, tak mi písněte odkud. Ď
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
alena58
(upraveno)
22. 1. 2015, 17:36
tak to je bramborový salát mého dětství - teda taky bez vajíček ...jsem z bratislavy a mamka pracovala v závodní kuchyni, celkem brzo odešla z domu tak si myslím že tento salát se naučila v práci, že má původ až ve vídni jsem netušila, že je bez majonézy jsem vždy přikládala tomu že se v záv. kuchyni nemohla používat

nahlásit

Gabu
(upraveno)
22. 1. 2015, 15:26
Znám od mých tchánů bývalých
a díky Vám si ho připomněla a už mám hotovo,jen oni ho také dělali bez vajec.Já vyzkouším s vajíčky
díky
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)


nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
21. 12. 2014, 10:09



nahlásit
laskonka333
(upraveno)
21. 12. 2014, 9:20
Skúsim



nahlásit

plamenek
(upraveno)
20. 12. 2014, 19:08
Znám ho moc dobře, tatínek Slovák mu říkal letní, jen hořčici jsme nedávali.Ale na vánoce chtěl klasický s majonézou, jen mamka vařila i mléčnou remuládu, aby tam té majonézy nebylo tolik. já zse přidávám jogurt nebo zakysan. smetanu. Možná ,že ho taky zná z Vídně, jeho otec jezdil jako průvodčí do Vídně celý život.
nahlásit
jome
(upraveno)
8. 8. 2013, 19:27
Tento salát dělám jen bez vajíček


nahlásit
Fillomena
(upraveno)
8. 8. 2013, 18:42
Tento salát miluji a dělá ho moje maminka i já, já jiný nejím. Ve Vídni si ho dávám pravidelně, je to už taková tradice
nahlásit

lidare
(upraveno)
12. 7. 2011, 21:58




nahlásit
demogorgona1
(upraveno)
12. 7. 2011, 21:43

nahlásit

ircaeis
(upraveno)
23. 12. 2009, 19:56
Hola, taky jej mám skoro stejný od babičky, její maminka prababička vařila u pana Tonaka, tak yza císařpána... iv
nahlásit
PetraK
(upraveno)
18. 12. 2008, 19:47
Jitko, tak já tenhle salát taky znám.Možná to bude tím, že jsem ze Znojma a odtud je do Vídně kousek.
Tak recept doputoval i k nám. A je to moc dobrý salát, budu ho dělat na Štědrý den.Už se těším.


nahlásit

avynka
(upraveno)
25. 10. 2007, 22:55
Dělávám podobný salát podle receptu od své tchýně. Tchýně je původem od slovensko-maďarských hranic a prý jedli tento salát už jako děti. Byli chudí a salát s majonézou a všemi dodatky byl pro ně finančně náročný. Jediný rozdíl je ten, že ona tam vejce nedává. Já byla od svého dětství zvyklá jen na majonézový salát, ale musím přiznat, že ač jsem na majonézový salát nezanevřela, chutná mi ten tchýnin více. A taky ho dělávám už častěji než ten klasický. Můžu ho opravdu jen a jen doporučit.
Je moc dobrý a hlavně po něm není těžko jako po majonézovém
.




nahlásit