(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
Rychlý jogurtový koláč s ovocem a žmolenkou
Potřebné ingredience
Tento koláč jsem pekla v pekáčku s pečící plochou 25x35 cm. Použila jsem:
Postup přípravy
na žmolenku: 3/4 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku pískového cukru, 1/3 kostky másla, 1 vanilkový cukr (ev. skořicový cukr na obměnu)
na těsto: 25 dkg hrubé mouky, 10 dkg práškového cukru, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, 1-2 vejce (mívám malá, takže dávám 2 ks), 1 velký bílý jogurt (nebo 2 malé)
Když peču v klasickém velkém hlubokém pekáči, poměrně přidávám jen mouku a cukr (cca 1,5 dávky), k tomu 1 celý prášek do pečiva, 2-3 vejce, 1 velký jogurt nechávám, už jogurtu víc nedávám. Žmolenku dělám z celého hrnku mouky a cukru, máme jí rádi hodně.
V míse smícháme suroviny na těsto, má mít řidší konzistenci, ale kdyby bylo jó řídké, přisypeme trochu mouky. Vylijeme a rozetřeme na pečícím papírem vyložený plech. Těsto obložíme ovocem, které zrovna máme, já dělala ze zmrzlých švestek, lze prakticky z čehokoliv. A celý povrch bohatě posypeme žmolenkou.
Pečeme na 180-200´C do zlatova, případně vyzkoušíme špejlí, zda je těsto hotové a nelepí.
Dobrou chuť!
na těsto: 25 dkg hrubé mouky, 10 dkg práškového cukru, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, 1-2 vejce (mívám malá, takže dávám 2 ks), 1 velký bílý jogurt (nebo 2 malé)
Když peču v klasickém velkém hlubokém pekáči, poměrně přidávám jen mouku a cukr (cca 1,5 dávky), k tomu 1 celý prášek do pečiva, 2-3 vejce, 1 velký jogurt nechávám, už jogurtu víc nedávám. Žmolenku dělám z celého hrnku mouky a cukru, máme jí rádi hodně.
V míse smícháme suroviny na těsto, má mít řidší konzistenci, ale kdyby bylo jó řídké, přisypeme trochu mouky. Vylijeme a rozetřeme na pečícím papírem vyložený plech. Těsto obložíme ovocem, které zrovna máme, já dělala ze zmrzlých švestek, lze prakticky z čehokoliv. A celý povrch bohatě posypeme žmolenkou.
Pečeme na 180-200´C do zlatova, případně vyzkoušíme špejlí, zda je těsto hotové a nelepí.
Dobrou chuť!
V míse smícháme mouku, cukry, změklé máslo na žmolenku.
Na těsto vylité do pekáče vyloženém pečícím papírem rozprostřeme ovoce. Posypeme žmolenkou.
Pečeme do zlatova cca na 180-200´C.
A druhý den po upečení můžu dělat další várku...
z meruňkového kompotu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
30. 8. 2020, 15:04
Vanusak
(upraveno)
19. 9. 2020, 7:19
@lidare
Jen si dejte.