Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Kynutý koláč s tvarohem a ovocem - bez vajec !!

0.0
Kynutý koláč s tvarohem a ovocem - bez vajec !!

Potřebné ingredience

Na těsto: 375 g polohrubé mouky, 1/4 l vlažného mléka - raději trošku míň, 25 g droždí, 75 g moučk. cukru, špetka soli, 75 g másla ( Perly) rozpuštěné. Náplň: 2 měkké tvarohy, 3 lžíce mléka, 30 g moučk. cukru, 1 lžíce solamylu, 1 lžíci vanilkového pudinku - prášek, lžíci oleje - vše smíchat. Ovoce - švesky, meruňky, rybíz, borůvky, jablka ( to,co máte rádi ) Na drobenku: máslo, krystal.cukr, hrubou mouku ( mletou skořici - podle druhu ovoce asi 1 lžičku )

Postup přípravy

Těsto: do mísy dáme mouku a cukr, uděláme uprostřed dolík a tam dáme rozdrobené droždí a zalijeme troškou vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout kvásek. Droždí nesmí být studené z lednice, vyndáme dřív, aby mělo pokojovou teplotu. Až vykyne kvásek asi 10 - 15 min., tak přidáme rozehřáté máslo ( nesmí být vařící ) a špetku soli a pořádně prohněteme vařečkou. Hněteme tak dlouho, dokud těsto není hladké a nelepí se. Případně maličko zasypeme moukou a dál hněteme. Když je pořádně propracované a nelepí se na mísu, dáme kynout pod utěrku nebo mísu přikryjeme víkem. Po vykynutí přendáme na vysoký plech s pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný. Rukama vytlačujeme od středu ke krajům, je to trochu pracnější, ale jde to, tak aby těsto bylo přibližně všude stejně vysoké. Potřeme nádivkou z tvarohu a ozdobíme ovocem dle chuti a možností. /// Drobenku uděláme chvíli dopředu: rozpustíme v kastrůlku máslo, pak přidáme krystalový cukr a mícháme, až se spojí odstavíme z plotny a vmícháme hrubou mouku, tak aby vznikly hrudky.
Na koláče se švestkami nebo meruňkami můžeme do drobenky přidat mletou skořici. Drobenkou posypeme ovoce a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 30 - 40 minut.

Rady: droždí musí mít pokojovou teplotu.

Dorou chuť !

Ukázka před pečením

Další možnost, kombinace více druhů ovoce

Nebo udělat posvícenské koláče kulaté

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Peta P. 22. 6. 2011, 11:29
Dobrý den, recept jsem včera vyzkoušela a jsem nadšená. Udělala jsem 9 kulatých koláčů. Hned jsme je snědli, takže dnes děláme druhé kolo :) Dělala jsem je s třešněmi a drobenku dělám podle svého receptu - 4 lžíce másla, hrnek hrubé mouky a půl hrnku cukru..smíchám to dohromady a je hotovo. Podle tohoto receptu je té drobenky dost, takže stačí ještě na další várku koláčů..nebo je potřeba dělat z poloviční dávky. Díky, díky za recept, určitě se k němu budu vracet (Y) |:o)
sburicova 23. 6. 2011, 21:20
@Peta P. Dobrý den Péťo, já ale v receptu vůbec nepíšu množství surovin na drobenku, jen je tam co tam dát, ale množství uvedené není, to dělám odhadem ,-). Jinak děkuju za pochvalu a jsem ráda, že se vám těsto zamlouvá (L) (F), krásné pečení a mějte se hezky (hello) (hello) (hello)
sburicova 24. 9. 2010, 12:26
Tak to je nás víc, já jsem buchtová, koláčová celý život a moje dcera a vnoučata taky, držím palce a přeji dobrou chuť. Bude - li problém při výrobě těsta dejte vědět poradím :-$ :-$
ZaZu Zen 24. 9. 2010, 10:47
Stáni, to je nááádhera, voní to i z té obrazovky, mňam :-) teak nevím pro koho více budue péci, zda pro sebe či pro děti ,-) jsem totál buchtová! (zajic) Děkuji za přidání, mám uloženo! Budu mít švestky, tak víkend je jasný :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie