Čokoládové knoflíky
Potřebné ingredience
120g másla, 80g cukru, 2 lžíce mléka, 1 žloutek, vanilka, 40g kakaa, 150g hladké mouky. Náplň: 90g hořké čokolády, 60g šlehačky, kousek másla (není nutné), rum dle chuti. Nahrubo sekané lískové loupané ořechy.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Poté tvoříme kuličky, které obalujeme v ořechách. Do každé kuličky vytvoříme důlek a upečeme. Na náplň zahřejeme šlehačku a…
Pohankové vanilkové rohlíčky (bezpepkové)
Potřebné ingredience
120 mletých mandlí, 60g cukru, vanilkový lusk, 200g másla, 1 žloutek, 300g hladké pohankové mouky. Cukr s vanilkou na pocukrování.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, poté tvoříme malé rohlíčky. Pečeme na 180°C asi 10min. Ještě teplé pocukrujeme.
Kolečka s karamelovým krémem
Potřebné ingredience
160g mletých vlašských ořechů, 320g celozrnné pšeničné mouky, 130g třtinového cukru, 240g másla, 3 lžíce rumu. Krém: 150g třtinového cukru, 250g šlehačky, 120g másla, sůl. Čokoládová poleva.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vykrájíme kolečka, upečeme. Po vychladnutí slepujeme krémem a polijeme polevou. Z cukru připravíme karamel, když je hotový, přidáme…
Bebe kuličky (slovenské cukroví)
Potřebné ingredience
120g bebe pudinku, 80g másla, 20g datlového sirupu, 20g třtinového cukru (nemusí být), kokos na obalení, lískové ořechy doprostřed
Postup přípravy
Pudinkový prášek, máslo, sirup a cukr zpracujeme, necháme v chladu ztuhnout. Poté uděláme kupičky, do každé dáme lískový oříšek a obalíme v kokosu. Skladujeme v lednici.
Dalamánky s prefermentem
Potřebné ingredience
Preferment: 180g vody, 150g žitné chlebové mouky, 30g hladké pšeničné mouky, 1g droždí. Finální těsto: 200g vody, 2 lžičky soli, lžička medu, kmín, 10-15g oleje, 270g hladké mouky, 150g pšeničné chlebové mouky, 8g droždí
Postup přípravy
Suroviny na preferment smícháme e necháme při pokojové teplotě asi 12 hodin. POté přidáme zbytek ingrediencí, vypracujeme těsto a necháme kynout asi hodin. Poté rozdělíme na…
Šafránové risoto z pečenou dýní
Potřebné ingredience
malá dýně hokaido, olivový olej, tymián, 2 lžíce medu, sůl, pepř, 320g rýže arborio nebo carnaroli, 200g bílého vína, 750g vývaru, šafrán, 2 - 3 lžíce mascarpone, opražená dýňová semínka, 100 - 150g fety
Postup přípravy
Dýni nakrájíme na klínky a smícháme s marinádou (olej, med, sůl, pepř a tymián), dáme na plech a upečeme. Trochu oleje rozehřejeme, přidáme rýži a chvíli opékáme, poté postupně…
Špaldové placky
Potřebné ingredience
200g špaldové celozrnné mouky, 150g vody, sůl
Postup přípravy
Vypracujeme elastické těsto, zakryjeme a necháme minimálně 30min. odpočívat. Poté rozdělíme na 6 - 8 kousků, vyválíme placičky a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 20-25min., v…
Jablkový koláč
Potřebné ingredience
300g strouhaných jablek, 80g špaldové celozrnné mouky, 70g polohrubé pšeničné mouky, 75g třtinového cukru, 3 vejce, 90g oleje, 1 PP, 2 lžíce kakaa, malá miska sekaných ořechů, citrónová kůra. Krém: 1 zakysaná smetana, 100-150g čerstvého sýru, javorový sirup dle chuti, vanilka
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme olej, mouky smíchané s kakaem a PP. Nakonec zamícháme jablka a ořechy, Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 180°C asi 30min. Po…
Tyčinky
Potřebné ingredience
120g vody, trochu sladěnky (cukru), 1 lžička soli, 1 lžíce uzené papriky, 1 lžíce sezamu, 1 lžíce oleje, 100g pšeničné celozrnné mouky, 100g hladké pšeničné mouky, 9g droždí
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme asi 30min vykynout. Poté rozválíme na placku 0,5 - 1cm silnou, nakrájíme na proužky a necháme chvíli odpočinout. Jednotlivé tyčinky zakroutíme a dáme…
Zapečené zelené fazolky
Potřebné ingredience
400 - 500g zelených fazolek (mražené povolené, čerstvé předvařené), 1 šlehačka, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, asi 2 hrsti strouhanky, 50g parmazánu, 1 - 2 mozzarelly
Postup přípravy
Fazolky nasypeme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, přidáme česnek a zamícháme. Navrch poklademe plátky mozzarelly a zasypeme částí parmazánu. Pečeme na 200°C asi 15min., poté…