Tzatziki
Potřebné ingredience
Suroviny – pro 2 osoby (orientačně)
1 velká nebo 2 menší okurky
2-3 jogurty (podle konzistence)
hrst čerstvé máty
3-4 stroužky česneku
sůl
Postup přípravy
Okurku nastrouháme na hrubém struhadle a necháme z ní vytéct co nejvíc vody, je možné ji taky vymačkat přes cedník. Jogurt je taky lepší odvodnit, zvlášť pokud připravujeme…
Směs listových salátů s parmezánem
Potřebné ingredience
Listový salát, ledový salát, batavia (takový ten kudrnatý),
případně taky polníček, dubový salát…
Parmezán
Olivový olej, balsamicový ocet
Postup přípravy
Saláty opereme a natrháme na kousíčky, parmezán nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme hoblinky takovým tím speciálním kráječem na sýry, smícháme to a zalijeme olejem a octem.
Caprese
Potřebné ingredience
Pro 2 osoby (orientačně)
4-6 rajčat
2 mozzarely
Hrst čerstvé bazalky
olivový olej, balsamicový ocet
Postup přípravy
Rajčata a mozzarelu nakrájíme na plátky, kolečka nebo půlkolečka, naskládáme střídavě na talířky (sýr-rajče-sýr-rajče atd.) pěkně do kolečka nebo do šneka podle množství a…
Insalata tricolora
Potřebné ingredience
Pro 2 osoby (orientačně - tento salát se jmenuje podle barev na italské vlajce, množství surovin by proto mělo být barevně vyvážené)
2 hlavičky nějakého salátu (batavia, ledový salát, listový salát, nebo kombinace)
4-6 rajčat
2 mozzarely
olivový olej, balsamicový ocet
Postup přípravy
Saláty omyjeme, natrháme na kousky, rajčata a mozzarelu nakrájíme na kostičky, podle chuti zalijeme olejem a octem – hotovo.