Zobrazit přihlášovací formulář
SALÁTY, ZÁLIVKY
Tzatziki

Tzatziki

Potřebné ingredience

Suroviny – pro 2 osoby (orientačně)
1 velká nebo 2 menší okurky
2-3 jogurty (podle konzistence)
hrst čerstvé máty
3-4 stroužky česneku
sůl

Postup přípravy

Okurku nastrouháme na hrubém struhadle a necháme z ní vytéct co nejvíc vody, je možné ji taky vymačkat přes cedník. Jogurt je taky lepší odvodnit, zvlášť pokud připravujeme…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Směs listových salátů s parmezánem

Směs listových salátů s parmezánem

Potřebné ingredience

Listový salát, ledový salát, batavia (takový ten kudrnatý),
případně taky polníček, dubový salát…
Parmezán
Olivový olej, balsamicový ocet

Postup přípravy

Saláty opereme a natrháme na kousíčky, parmezán nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme hoblinky takovým tím speciálním kráječem na sýry, smícháme to a zalijeme olejem a octem.

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Caprese

Caprese

Potřebné ingredience

Pro 2 osoby (orientačně)
4-6 rajčat
2 mozzarely
Hrst čerstvé bazalky
olivový olej, balsamicový ocet

Postup přípravy

Rajčata a mozzarelu nakrájíme na plátky, kolečka nebo půlkolečka, naskládáme střídavě na talířky (sýr-rajče-sýr-rajče atd.) pěkně do kolečka nebo do šneka podle množství a…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Insalata tricolora

Insalata tricolora

Potřebné ingredience

Pro 2 osoby (orientačně - tento salát se jmenuje podle barev na italské vlajce, množství surovin by proto mělo být barevně vyvážené)
2 hlavičky nějakého salátu (batavia, ledový salát, listový salát, nebo kombinace)
4-6 rajčat
2 mozzarely
olivový olej, balsamicový ocet

Postup přípravy

Saláty omyjeme, natrháme na kousky, rajčata a mozzarelu nakrájíme na kostičky, podle chuti zalijeme olejem a octem – hotovo.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tiramisu

Tiramisu

Potřebné ingredience

na docela velký pekáč ve dvou vrstvách je třeba
500g (2 kelímky) sýra mascarpone
500g (2 kelímky) sýra ricotta
(můžete nahradit tvarohem, ale to jsem nezkoušela)
2-3 pytlíky piškotů savoiardi
velký hrnek VELMI silné černé kávy
velký hrnek kahlúy (kávový likér) – někdo má radši ořechový likér
3 vejce (čerstvá a vůbec nejlépe domácí - vzhledem k tomu, že je budete jíst syrová)
1-3 pytlíky vanilkového cukru (podle chuti)
kakao a nastrouhaná čokoláda na posypání

Postup přípravy

Doba přípravy cca 1/2 – 3/4 hodiny, pak se přes noc chladí

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků ušleháme sníh. Žloutky smícháme se sýrem a cukrem, pak přidáme sníh. …

Zobrazit více...
KRÁLIČÍ MASO
Králík jako divočina s brusinkovou omáčkou

Králík jako divočina s brusinkovou omáčkou

Potřebné ingredience

1 králík
1/2 lahve červeného vína
60g slaniny
česnek
jalovec, bobkový list, celý pepř
sklenička brusinek
trochu hladké mouky

Postup přípravy

Doba přípravy cca 1/2 hodiny naložení, druhý den se asi 2 hodiny peče

Králíka odblaníme, prošpikujeme a naložíme na 24 hodin do červeného vína, česneku a koření.
Druhý…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Terina z vepřového masa

Terina z vepřového masa

Potřebné ingredience

600g vepřové plece
400g vepřových nebo drůbežích jater
2 lžíce mouky (přiměřeně, může být hladká nebo polohrubá)
2 vejce
1,5 dl mléka (pro úplnost, já ho tam nedávám a nevadí to)
koření na mleté maso - já mám nejradši to od Vitany bez soli a glutamátu
sůl
sádlo na vymazání formy

Postup přípravy

Doba přípravy cca 1/2 hodiny, pak se asi 4 hodiny peče

Maso se umele najemno, zamíchá se s ostatními ingrediencemi (podle konzistence se buď přidá trochu mouky nebo trochu…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Slaný štrúdl

Slaný štrúdl

Potřebné ingredience

listové těsto (vystačí na 3 štrúdly)
mák nebo kmín na posypání

na plnící směs:
300g anglické slaniny
300g tvrdého sýra (např. eidamu nebo ementálu)
několik vajec (já jich dávám jen tolik aby to drželo pohromadě, ale může jich být i víc)
pár kyselých okurek

Postup přípravy

Doba přípravy cca 1/2 hodiny, pak se další 1/2 hodiny peče

Všechno to nakrájíme na malé kousíčky (kromě vajec, ty do toho jen rozbijeme :-) a jeden bílek si necháme…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Tartiflette

Tartiflette

Potřebné ingredience

(pro 4 osoby)
600g brambor
1 malá cibule
1 reblochon (typický savojský sýr, má opravdu výrazný odér)
150g anglické slaniny
4 lžíce smetany
1 panák bílého vína
5g másla (nevím kolik je 5g másla, prostě trochu)
Sůl, pepř

Postup přípravy

Savojská specialita. Upozorňuji, že toto je pokus o překlad z francouzštiny, předkládám ho tak, jak jsem ho připravovala já.

Doba přípravy cca 3/4 hodiny

Brambory…

Zobrazit více...

Kategorie