Celerovo - kuřecí salát (Prostřeno)
Potřebné ingredience
1 uzené kuřecí stehno, 1/2 středního celeru, 1 malá plechovka kukuřice, asi 4 lžíce majonézy, 6 koleček sterilovaného ananasu, sůl, pepř, kari, česnek
Postup přípravy
Celer najemno nastrouháme, maso z kuřete a ananas nakrájíme na kousky. Vše smícháme dohromady, ochutíme solí, pepřem, česnekem a kari. Necháme odležet (nejlépe do druhého dne).
Cizrnový salát
Potřebné ingredience
200g cizrny, 300g rajčat, 1/2 papriky, 3 naložené okurky, 2 vejce, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 3 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce majonézy
Postup přípravy
Cizrnu namočíme přes noc, ráno vodu vyměníme a uvaříme doměkka. Slijeme, necháne vychladnout a poté smícháme se zbytkem ingrediencí. Dochutí solí a pepřem.
Salát s rukolou a medovou zálivkou
Potřebné ingredience
1/2 ledového salátu, 100g rukoly, 100g cherry rajčat, svazek ředkviček. 2 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce krémžské hořčice, lžička citrónové šťávy, sůl, pepř
Postup přípravy
Salát nemícháme, jen vrstvíme. Zálivku vymícháme do hladké konzistence a salát pokapeme těsně před konzumací.
Coleslaw podle ID 311131 (přepočítáno na gramy)
Potřebné ingredience
130g majonézy, 60g mléka, 60g podmáslí, 4 polévkové lžíce cukru, 1 a 1/2 polévkové lžíce octa, 1/2 - 1 lžička soli, pepř podle chuti, 800g jemně sekaného hlávkového zelí, 100g jemně sekané mrkve
Postup přípravy
Ingredience na zálivku smícháme a promícháme se zelím a mrkví. Necháme několik hodin odležet v lednici. Podáváme s grilovaným masem,...
Ředkvičkový salát
Potřebné ingredience
miska ředkviček (asi 15 - 20ks, 2 svazky), 150 - 200g goudy, 200g celeru, 1 zakysaná smetana (asi 200g), 1 lžička dijónské hořčice, sůl, pepř, hrst petrželky
Postup přípravy
Sýr a celer nastrouháme nahrubo, přidáme na půlkolečka nakrájené ředkvičky a vše ostatní. Smícháme. Necháme chvíli odležet v chladu.
Opravdový caesar salát
Potřebné ingredience
1 římský salát, 2 - 3 filety ančoviček, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcesterské omáčky, 2 žloutky, 6 lžic olivového oleje, šťáva z 1/2 citrónu, 1 - 2 stroužky česneku, 4 lžíce strouhaného parmazánu, čerstvě mletý černý pepř, ev. sůl, parmazánové hoblinky, krutony z francouzské bagety nebo toustového chleba
Postup přípravy
Žloutky vyklepneme na lžíci na ponoříme do vařící se vody na 60s, poté hned vložit do vody studené - nechat žloutek na lžíci a ponořit - (dělat postupně) - lze použít i syrové…
Hermelínovo-vaječný salát
Potřebné ingredience
2 malé hermelíny (2x100g), 2 uvařená vejce, 4 lžíce majonézy, špetka soli (ani nemusí být), pepř, 4 okurky, kousek celeru, 1 lžíce hořčice, hrst petrželky
Postup přípravy
Vše nakrájíme na kousky a smícháme, necháme odležet v lednici (nejlépe do druhého dne). Podáváme s pečivem.
Celerovo-mrkvová pochoutka
Potřebné ingredience
1/2 celeru, 2 mrkve, 1/2 stroužku česneku, sůl, asi 3 lžíce majonézy
Postup přípravy
Celer a mrkev najemno nastrouháme, přidáme vše ostatní, necháme vychladit a podáváme s pečivem.
Bramborový salát se sýrem
Potřebné ingredience
brambory vařené ve slupce, vařená mrkev, vařená vejce, kyselé okurky, kukuřice, hrášek, eidam, šunkový salám, hořčice, zakysaná smetana, majonéza, sůl, pepř
Postup přípravy
Všechny suroviny nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, trochu láku z okurek, zakysanou smetanu, majonézu a nakonec vajíčka. Necháme odležet.
Salát ze syrové červené řepy
Potřebné ingredience
2 střední červené řepy, 2 jablka, sůl, pepř, 1 jogurt (asi 150g), citrónová šťáva (ev. ocet), cukr, hrst vlašských ořechů (nemusí být)
Postup přípravy
Oloupanou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme nakrájená jablka a ev. ořechy. Promícháme s jogurtem. Dochutíme solí, pepřem a citrónem.