Veganské těstoviny
Potřebné ingredience
250g těstovin, 3 hrsti hrášku, olivový olej, sůl, 3 žampiony, 1 stroužek česneku, 2 hrsti špenátu. Omáčka: 60g kešu (předem namočeným alespoň na 3 hodiny), 100g dýňového pyré, lžíce lahůdkového droždí, 2 lžičky sójové omáčky, pepř. Na posypání: opražená strouhanka s česnekem, olivovým olejem a bylinkami
Postup přípravy
Scezené kešu rozmixujeme s ostatními přísadami a asi 80ml vody na pastu, osolíme a opepříme. Špenát spaříme. Na pánvi orestujeme žampiony s česnekem a nakonec přidáme špenát a…
Špagety all´amatriciana
Potřebné ingredience
350g špaget, 400g loupaných krájených rajčat, 80-100g pecorina, 100g guanciale (popřípadě pančety), kousek feferonky, 1 lžíce olivového oleje, 50ml bílého vína, sůl
Postup přípravy
Guanciale nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji do křupava spolu s feferonkou. Přilijeme víno a necháme odpařit. Z výpeku vyndáme slaninu, přikryjeme ji alobalem, aby…
Těstoviny s cuketovo-rajčatovou omáčkou
Potřebné ingredience
2 střední cukety, 400g plechovka rajčat, sůl, pepř, bazalka, 1 stroužek česneku, olej, 250g ricotty, 100-150g mascarpone, těstoviny
Postup přípravy
Kousky cukety orestujeme na oleji, přidáme přepůlený česnek, rajčata a bazalku. Osolíme, opepříme a necháme chvíli dusit. Poté přidáme ricottu s macarpone a rozmixujeme. Dle…
Cuketové noky s mascarpone
Potřebné ingredience
Noky: cuketa, 2 vejce, mléko, voda, sůl, mouka hladká a celozrnná. Omáčka: 250g mascarpone, česnek, sůl, pepř, chilli, hrst malých rajčat, petrželka
Postup přípravy
Cuketu, 1 vejce a trochu vody rozmixujeme na pyré. Poté přidáme ostatní ingredience a vytvoříme těsto, které půjde protlačovat hakuškovačem. Uvaříme v osolené vodě. Mezitím…
Dýňové rizoto
Potřebné ingredience
500g dýně (máslová), 150g rýže arborio, 750 - 870ml vývaru, 35g másla, 50g parmazánu, sůl, pepř, přepuštěné máslo
Postup přípravy
Na lžíci přepuštěného másla orestujeme malé kousky dýně (asi 5-8 min.), přidáme rýži, také chvíli restujeme. Postupně přiléváme horký vývar (po naběračkách), téměř stále mícháme,…
Těstoviny s ořechy, gorgonzolou a šalvějí
Potřebné ingredience
asi 300g těstovin, 150-170g gorgonzoly, 40g parmazánu, 500g plnotučného mléka, hrst vlašských ořechů, šalvěj, hrst strouhanky, přepuštěné máslo, sůl, pepř
Postup přípravy
Těstoviny vaříme pár minut (aby zůstaly tvrdé). Zahřejeme mléko, přidáme gorgonzolu a polovinu parmazánu, nechme rozpustit. Poté přisypeme nasekané ořechy a těstoviny. Osolíme,…
Bezlepkové noky
Potřebné ingredience
2 střední brambory, 1 vejce, sůl, uvařené jáhly na kaši (asi 1 velký hrnek), kukuřičná mouka na zahuštění. 1 stroužek česneku, 250g žampionů, 150g slaniny nebo pančety, hrst sekaných ořechů, 1 šlehačka, provensálské bylinky, sůl
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a nastrouháme. Jáhly uvaříme v osolené vodě na kaši a necháme vychladnout (lépe den předem). Smícháme brambory, jáhly, vejce, sůl a…
Špenátové lasagne
Potřebné ingredience
pláty lasagní, 2 balíčky mraženého sekaného špenátu, česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek, 80g másla, 80g hladké mouky, 1 litr mléka, 250g dušené šunky, bazalkové pesto, 80 - 100g parmazánu, slunečnice
Postup přípravy
Špenát podusíme s česnekem, solí a pepřem. Necháme vydusit tekutinu (popřípadě zahustíme ovesnými vločkami). Připravíme bešamel - z másla a mouky umícháme jíšku, zalijeme částí…