Bezlepkové noky
Potřebné ingredience
2 střední brambory, 1 vejce, sůl, uvařené jáhly na kaši (asi 1 velký hrnek), kukuřičná mouka na zahuštění. 1 stroužek česneku, 250g žampionů, 150g slaniny nebo pančety, hrst sekaných ořechů, 1 šlehačka, provensálské bylinky, sůl
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a nastrouháme. Jáhly uvaříme v osolené vodě na kaši a necháme vychladnout (lépe den předem). Smícháme brambory, jáhly, vejce, sůl a…
Zapečené těstoviny (mac and cheese)
Potřebné ingredience
350g krátkých těstovin, 250g strouhaného sýru (nejlépe gouda), 1 šlehačka, sůl, pepř, 25g parmazánu, hrst strouhanky, 100g šunky nebo opečené slaniny nakrájené na kousky, ev. petrželka
Postup přípravy
Těstoviny uvaříme tvrdší v osolené vodě. Šlehačku zahřejeme a přimícháme sýr, mícháme do rozpuštění. Osolíme, opepříme, přidáme šunku, petrželku a zamícháme. Vznikne hladká…
Veganské těstoviny
Potřebné ingredience
250g těstovin, 3 hrsti hrášku, olivový olej, sůl, 3 žampiony, 1 stroužek česneku, 2 hrsti špenátu. Omáčka: 60g kešu (předem namočeným alespoň na 3 hodiny), 100g dýňového pyré, lžíce lahůdkového droždí, 2 lžičky sójové omáčky, pepř. Na posypání: opražená strouhanka s česnekem, olivovým olejem a bylinkami
Postup přípravy
Scezené kešu rozmixujeme s ostatními přísadami a asi 80ml vody na pastu, osolíme a opepříme. Špenát spaříme. Na pánvi orestujeme žampiony s česnekem a nakonec přidáme špenát a…
Těstoviny s klobásou
Potřebné ingredience
350g těstovin, cca 350g čerstvé (syrové) klobásy typu salsiccia, 200g tmavých žampionů, 75g parmazánu (+ hoblinky k podávání), 2 žloutky, 100g zakysané smetany, sůl, pepř, petrželka
Postup přípravy
Na pánvi opéct kousky klobásy vymačkané ze střívka, poté přidat čtvrtky žampionů a orestovat. V misce smíchat parmazán, žloutky, smetanu a petrželku s trochou vody z vařených…
Šafránové risoto z pečenou dýní
Potřebné ingredience
malá dýně hokaido, olivový olej, tymián, 2 lžíce medu, sůl, pepř, 320g rýže arborio nebo carnaroli, 200g bílého vína, 750g vývaru, šafrán, 2 - 3 lžíce mascarpone, opražená dýňová semínka, 100 - 150g fety
Postup přípravy
Dýni nakrájíme na klínky a smícháme s marinádou (olej, med, sůl, pepř a tymián), dáme na plech a upečeme. Trochu oleje rozehřejeme, přidáme rýži a chvíli opékáme, poté postupně…
Omáčka z pečených paprik na těstoviny
Potřebné ingredience
3 červené papriky, 3 - 4 stroužky česneku, 100-150h sýru typu gervais, sůl, 250g těstovin, ev. parmazán
Postup přípravy
Papriky pečeme v troubě s funkcí gril naplno (nebo ogrilujeme na grilu), dokud není slupka hnědá. Asi 15 min. před koncem přidáme na plech i celé neoloupané stroužky česneku. Poté…
Těstoviny s ořechy, gorgonzolou a šalvějí
Potřebné ingredience
asi 300g těstovin, 150-170g gorgonzoly, 40g parmazánu, 500g plnotučného mléka, hrst vlašských ořechů, šalvěj, hrst strouhanky, přepuštěné máslo, sůl, pepř
Postup přípravy
Těstoviny vaříme pár minut (aby zůstaly tvrdé). Zahřejeme mléko, přidáme gorgonzolu a polovinu parmazánu, nechme rozpustit. Poté přisypeme nasekané ořechy a těstoviny. Osolíme,…
Těstoviny s mascarpone
Potřebné ingredience
500g těstovin, sůl, pepř, sušený česnek (nebo 1/4 stroužku čerstvého), hrst bazalky, cca 150g gorgonzoly (nemusí být), 200 - 250g mascarpone, 250g sušené slaniny na kousky (tyrolský špek, guanciale, pancetta)
Postup přípravy
Na pánvi vyrestujeme slaninu, přidáme mascarpone a gorgonzolu - necháme rozpustit, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Přilijeme trochu vody z těstovin a smícháme s uvařenými…
Těstoviny s cuketovo-rajčatovou omáčkou
Potřebné ingredience
2 střední cukety, 400g plechovka rajčat, sůl, pepř, bazalka, 1 stroužek česneku, olej, 250g ricotty, 100-150g mascarpone, těstoviny
Postup přípravy
Kousky cukety orestujeme na oleji, přidáme přepůlený česnek, rajčata a bazalku. Osolíme, opepříme a necháme chvíli dusit. Poté přidáme ricottu s macarpone a rozmixujeme. Dle…
Špagety puttanesca
Potřebné ingredience
3 lžíce olivového oleje, 2 hrsti černých oliv, 2 lžíce kaparů, 5 ančoviček, chilli paprička, 3 stroužky česneku, sůl, 1 konzerva drcených rajčat, asi 250g pasaty, oregano, petrželka, špagety
Postup přípravy
Na olej dáme ančovičky a zlehka opékáme až se skoro rozpadnou. Pak přidáme česnek n plátky, olivy a kapary. Přilijeme rajčata a pasatu, dáme chilli, oregano a sůl. Necháme zvolna…