Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Pizzy, chleby

Přidat recept
PIZZY, CHLEBY
Celokváskový chléb s bramborem a zakysanou smetanou

Celokváskový chléb s bramborem a zakysanou smetanou

Potřebné ingredience

250 g aktivovaného žitného kvásku (postup u jiného mého receptu), 150 g hladké mouky, 50 g pšeničné celozrn. mouky, 50 g špaldové celozrn. mouky, 40-50 ml vody, 50 g zakysané smetany, 1 velká (nebo 2 menší) uvařené a nastrouhané brambory, 2 ČL soli, 1 ČL kmínu

Postup přípravy

Vypracujeme hladké, nepříliš tuhé těsto, nechávám kynout nejdřív asi 1-2 hodiny v míse v troubě vyhřáté max. na 50 °C, pak znovu prohnětu, aby se vyhnal vzduch, a dám kynout do…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový špaldovo-pšenično-žitný chléb (tj. bez kvasnic!!)

Kváskový špaldovo-pšenično-žitný chléb (tj. bez…

Potřebné ingredience

300 g aktivovaného žitného kvásku 300 g mouky (já dala 90 g kupované hladké pšeničné "dvounulky" + 80 g doma mleté špaldové (samozřejmě lze i kupovaná, ale ta domácí prostě krásně voní) + 110 g doma mleté žitné mouky (kupovaná celozrnná žitná hladce mletá udělá stejnou službu)) asi 180 ml vlažné vody 15 g soli lžičku kmínu hodně mouky na podsyp a posyp

Postup přípravy

Těsto vypracuju v robotu - hákem vymíchat asi 15 minut, jinak ručičky poslouží úplně stejně, ale bóóólí, lépe zapřáhnout ochotného a hladového mužského.
Těsto je řidší, ale…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
housky, pletýnky, vánočka - bez vajec (jen 1 na potření)

housky, pletýnky, vánočka - bez vajec (jen 1 na…

Potřebné ingredience

½ kg hladké mouky
kostka kvasnic (nebo balíček sušených)
200 ml mléka (já přidávám navíc ještě 2 lžíce zakys. smetany)
1 lžička kryst. cukru na kvásek
2 lžičky soli
5 lžic oliv. oleje (lze dát míň – třeba 2-3 lžíce a k tomu 2 lžíce sádla, ale i margarínu...)
1 vejce na potření (nebo třeba osolené mléko)
na posyp cokoliv: hrubá sůl, kmín, lněná či sesam. semínka, sekané oříšky...

(všechno dávám tak nějak od oka, ale snad budou ta uvedená množství sedět)

Postup přípravy

nechat vzejít kvásek, smíchat s moukou a solí, přidat zbytek mléka (podle hutnosti těsta, event. tu zakys. smetanu) a vypracovat hladké tužší těsto. nechat v tele vykynout.

Zobrazit více...

Kategorie