Zobrazit přihlášovací formulář
PIZZY, CHLEBY
Celokváskový chléb s bramborem a zakysanou smetanou

Celokváskový chléb s bramborem a zakysanou smetanou

Potřebné ingredience

250 g aktivovaného žitného kvásku (postup u jiného mého receptu), 150 g hladké mouky, 50 g pšeničné celozrn. mouky, 50 g špaldové celozrn. mouky, 40-50 ml vody, 50 g zakysané smetany, 1 velká (nebo 2 menší) uvařené a nastrouhané brambory, 2 ČL soli, 1 ČL kmínu

Postup přípravy

Vypracujeme hladké, nepříliš tuhé těsto, nechávám kynout nejdřív asi 1-2 hodiny v míse v troubě vyhřáté max. na 50 °C, pak znovu prohnětu, aby se vyhnal vzduch, a dám kynout do…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový špaldovo-pšenično-žitný chléb (tj. bez kvasnic!!)

Kváskový špaldovo-pšenično-žitný chléb (tj. bez…

Potřebné ingredience

300 g aktivovaného žitného kvásku 300 g mouky (já dala 90 g kupované hladké pšeničné "dvounulky" + 80 g doma mleté špaldové (samozřejmě lze i kupovaná, ale ta domácí prostě krásně voní) + 110 g doma mleté žitné mouky (kupovaná celozrnná žitná hladce mletá udělá stejnou službu)) asi 180 ml vlažné vody 15 g soli lžičku kmínu hodně mouky na podsyp a posyp

Postup přípravy

Těsto vypracuju v robotu - hákem vymíchat asi 15 minut, jinak ručičky poslouží úplně stejně, ale bóóólí, lépe zapřáhnout ochotného a hladového mužského.
Těsto je řidší, ale…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
"JAKUBŮV KOLÁČ" aneb jablíčkovo-sněhová dobrota!!!

"JAKUBŮV KOLÁČ" aneb jablíčkovo-sněhová dobrota!!!

Potřebné ingredience

Křehké těsto: 90 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 125 g vychlazeného a na kousky nasekaného másla, 2 lžíce třtinového cukru, špetka soli, dle potřeby 2-3 lžíce ledové vody. **** Krém: ricotta (nebo může být mascarpone - koláč dostane zas trochu odlišnou chuť), 1-2 žloutky, cukr (já dávám jemně mletý třtinový demerara, ale klidně klasický bílý moučkový) + vanilkový cukr. **** 3-4 středně velká jablka, skořice, hrst v teplé vodě nabobnalých rozinek, event. nasekané oříšky apod. **** Sníh ze 3-4 bílků, 100 kryst. nebo i moučkového cukru.

Postup přípravy

V kuch. robotu (nebo rukama ¨rychle zpracovat) pár protočeními promíchat máslo, mouku, cukr a sůl, přidat dle potřeby ledovou vodu a vypracovat těsto, které namačkáme dovyšší…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Hanácké tvarohovo-povidlové koláče

Hanácké tvarohovo-povidlové koláče

Potřebné ingredience

500 g hladké mouky, 100 g cukru, kvasnice (já dávám trochu víc, než je určeno, tedy 1 a půl balíčku sušených kvasnic z DM), 3 žloutky, 100 ml oleje (někdo dává třeba půl na půl se sádlem nebo celé nahradí máslem, mně se osvědčil olej), 250 ml mléka, citrónová kůra, špetka soli. TVAROHOVÁ NÁPLŇ: 300 g tvarohu (raději kostka v papíru, ne z vaničky, navíc jej ještě vymačkávám přes kapesník, abych jej co nejvíc "odmléčnila"), 80 g cukru (je lepší nepřekračovat, tvaroh má pak tendenci nafukovat těsto až k prasknutí), 2-3 žloutky, lze doplnit o rozinky (ty u nás děti nejedí), citr. kůru a další dobrůtky. NÁPLŇ NAHORU: povidla - já dávám domácí od maminky, ta jsou hodně slazená a doplněná někdy rumem, jindy rumovou trestí. Samozřejmě dle fantazie lze nahradit mletým mákem, mákem s povidly, dát obojí, nebo třeba tvaroh nedávat dovnitř, ale na více rozválený koláč naaranžovat všechny náplně nahoru... DROBENKA: 50-70 g másla (já dávám raději míň), 70 g. hrubé mouky, 70 g cukru

Postup přípravy

Vypracujeme polotuhé těsto - já si usnadňuji jako u všech těst práci domácí pekárnou, program těsto - necháme vykynout.
Rozdělíme na 4 díly (nebo na tolik, kolik chcete koláčů…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Citronový cheesecake

Citronový cheesecake

Potřebné ingredience

KORPUS: 200 g máslových sušenek, 100 g másla. KRÉM: 600 g sýru Philadelphia Original, 250 g moučk. cukru, , 1,5 lžičky vanilkové esence, jemně nastrouhaná k§ra z 1 citrónu, 1,5 lžičky citr. šťávy, 3 celá vejce + 1 žloutek navíc, 200 ml zakysané smetany. NA POTŘENÍ: 250 ml zakysané smetany rozmíchané s 1 lžící moučk. cukru a 2 lžičkami citr. šťávy

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 200 °C.
Sušenky v mikroten. sáčku rozválíme válečkem na strouhanku, smícháme s rozpuštěným máslem a namačkáme do papírem vyložené otevírací dortové formy…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
housky, pletýnky, vánočka - bez vajec (jen 1 na potření)

housky, pletýnky, vánočka - bez vajec (jen 1 na…

Potřebné ingredience

½ kg hladké mouky
kostka kvasnic (nebo balíček sušených)
200 ml mléka (já přidávám navíc ještě 2 lžíce zakys. smetany)
1 lžička kryst. cukru na kvásek
2 lžičky soli
5 lžic oliv. oleje (lze dát míň – třeba 2-3 lžíce a k tomu 2 lžíce sádla, ale i margarínu...)
1 vejce na potření (nebo třeba osolené mléko)
na posyp cokoliv: hrubá sůl, kmín, lněná či sesam. semínka, sekané oříšky...

(všechno dávám tak nějak od oka, ale snad budou ta uvedená množství sedět)

Postup přípravy

nechat vzejít kvásek, smíchat s moukou a solí, přidat zbytek mléka (podle hutnosti těsta, event. tu zakys. smetanu) a vypracovat hladké tužší těsto. nechat v tele vykynout.

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
OLÓŠKOVY FAZOLE

OLÓŠKOVY FAZOLE

Potřebné ingredience

1 vtěší cibule
2 konzervy velkých fazolí (červené, nebo bílé, to je jedno, hlavně velké)
1-2 (lépe 2) kelímky zakysané smetany
2 lžičky sladké papriky
jíška
na dochucení malá lžička mletého cukru, trošku citr. šťávy nebo octa, sůl, já ještě přidávám sójovou omáčku.

Postup přípravy

Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme papriku, slité fazole (nechat jen trošku nálevu) - provaříme. Zahustíme jíškou a vmícháme zakysanou smetanu.
Dochutíme podle…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
TVAROHOVÝ KOLÁČ S JABLKY

TVAROHOVÝ KOLÁČ S JABLKY

Potřebné ingredience

250 g. měk. tvarohu, 250 g. moučk. cukru (lze i krystal. když dojde moučka:-)), 200 g tuku (hera, rama na pečení...), 3-4 celá vejce, 1 prdopeč, 250 g hladké mouky, jablka (čím víc tím líp, klidně 6-8 větších kousků), vanilk. cukr, skořice (nebo skořic. cukr .-))

Postup přípravy

Nakrájíme na malé plátky nebo nastrouháme okrájená jablka (já nejraději strouhám na struhadle na té plátkové části, ale jde i třeba nahrubo nastrouhat jako sýr, nebo z půlek…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Rýžový koláč

Rýžový koláč

Potřebné ingredience

200 g hl. mouky
100 g másla nebo rostl. tuku
50 g cukru
1 vejce
1/2 čaj. lž. pr. do peč.
špetku soli

Náplň:
1/2 l mléka
50 g cukru
2-3 vejce
125 g rýže (tak psáno v pův. receptu, já dávám dva pytlíky, takže to je myslím 250 :-))
2 čaj. lž. skořice
citr. kůra
1 čaj. lž. škrobové moučky
špetka soli
kompotované ovoce dle fantazie a chuti - nebo taky být nemusí nic, nebo třeba jenom spařené rozinky

Postup přípravy

Přísady na korpus v míse zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a na cca 2 hodiny dáme do chladu.

Mezitím uvaříme z mléka, rýže a 1/2 cukru (25 dkg nebo záleží na…

Zobrazit více...

Kategorie