(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Rýžový koláč
Potřebné ingredience
200 g hl. mouky
100 g másla nebo rostl. tuku
50 g cukru
1 vejce
1/2 čaj. lž. pr. do peč.
špetku soli
Náplň:
1/2 l mléka
50 g cukru
2-3 vejce
125 g rýže (tak psáno v pův. receptu, já dávám dva pytlíky, takže to je myslím 250 :-))
2 čaj. lž. skořice
citr. kůra
1 čaj. lž. škrobové moučky
špetka soli
kompotované ovoce dle fantazie a chuti - nebo taky být nemusí nic, nebo třeba jenom spařené rozinky
Postup přípravy
Přísady na korpus v míse zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a na cca 2 hodiny dáme do chladu.
Mezitím uvaříme z mléka, rýže a 1/2 cukru (25 dkg nebo záleží na chuti) kaši, kterou dusíme na mírném ohni asi 40 minut (záleží na rýži). Ze žloutků, zbytku cukru, škrob. moučky, skořice a citr. kůry ušleháme krém, který vmícháme do vystydlé rýžové kaše. Nakonec přidáme ušlehaný pevný sníh z bílků a okapané ovoce (nebo hrozinky nebo nic:-)).
Kulatou formu (prům. cca 26 cm) vymažeme tukem a vysypeme moukou. těsto vyválíme do kruhu o průměru cca 30 cm. Vložíme do formy, prospícháme na několika místech vidličkou a zbývající okraj přitiskneme ke stěně.
Ochucenou rýžovou kaši rozprostřeme na těsto a rovnoměrně uhladíme.
Pečeme asi 1/2 hodiny v předehřáté troubě (el. 200 °C/plyn na stup. 3).
Hotový koláč pocukrovat a podávat se zbylým kompotem nebo jen tak...
Mezitím uvaříme z mléka, rýže a 1/2 cukru (25 dkg nebo záleží na chuti) kaši, kterou dusíme na mírném ohni asi 40 minut (záleží na rýži). Ze žloutků, zbytku cukru, škrob. moučky, skořice a citr. kůry ušleháme krém, který vmícháme do vystydlé rýžové kaše. Nakonec přidáme ušlehaný pevný sníh z bílků a okapané ovoce (nebo hrozinky nebo nic:-)).
Kulatou formu (prům. cca 26 cm) vymažeme tukem a vysypeme moukou. těsto vyválíme do kruhu o průměru cca 30 cm. Vložíme do formy, prospícháme na několika místech vidličkou a zbývající okraj přitiskneme ke stěně.
Ochucenou rýžovou kaši rozprostřeme na těsto a rovnoměrně uhladíme.
Pečeme asi 1/2 hodiny v předehřáté troubě (el. 200 °C/plyn na stup. 3).
Hotový koláč pocukrovat a podávat se zbylým kompotem nebo jen tak...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Lionka
(upraveno)
1. 4. 2006, 23:18
jé,to zní dobře-vyzkoušííím!!!Mám doma hodně rýže



nahlásit

račík
(upraveno)
1. 4. 2006, 23:00
Dělala jsem ho minulý týden - jako ovoce jsem dala kompotované švestky - jen jsem měla dát více skořice. To, že recept uvádí 2 lžičky skořice, jsem si pochopitelně pořádně přečetla až když bylo hotovo. Já jsem dala od oka, takže sice zpracovaný krém voněl krásně - ale potom ve výsledku na koláči to bylo trochu mdlé. Můj muž pravil, že by to chtělo více skořice - no a to jsem se teprve pořádně podívala do receptu
Ach jo, základem všeho je umět číst
Ale jinak tento recept zařazuji do těch, které se u nás budou dělat. Můj muž např. tvrdí, že rýžový nákyp je něco naprosto odporného a nepoživatelného a tady v této podobě...
Každopádně je to dobrý nápad a dětem chutná.



nahlásit

pafka
(upraveno)
3. 4. 2006, 12:47
@račík
jé, to jsem ráda
on si asi každý nakonec najde nějakou svoji míru - já třeba v každém "sladkém" receptu dávám o 1/3 míň cukru, hrozinek však zase většinou víc - prostě jak kdo má rád a jak kdo má vyzkoušeno


nahlásit