Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Sladká jídla

Přidat recept
SLADKÁ JÍDLA
Škubánky

Škubánky

Potřebné ingredience

brambory, 1 - 2 lžíce sádla, sůl, polohrubá mouka. Mák, cukr, máslo

Postup přípravy

Oloupané brambory uvaříme v dost osolené vodě doměkka. Slijeme vodu (trochu necháme v hrknu, kdyby bylo potřeba na doředění) a necháme asi 1 cm na dně. Brambory rozšťoucháme,…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová specialita z Požitavska

Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová…

Potřebné ingredience

půl hrnku pšenice (špaldy), půl hrnku žita, mouka (hrubá, polohrubá, lze i celozrnná)

Postup přípravy

Obilí asi na 24 hod. namočíme (vodu vyměňujeme), poté necháme na vlhké utěrce (v nakličovací misce) klíčit cca 5-7 dní (2x - 3x denně proplachujeme) - dokud není obilí naklíčené.…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Batátové vafle

Batátové vafle

Potřebné ingredience

200g batátů (buď uvařené nebo upečené), 1 vejce, 500g podmáslí, 1 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, 2 lžičky PP,1 lžička sody, mletá skořice, 130g pšeničné celozrnné mouky, 130g špaldové celozrnné mouky

Postup přípravy

Z batátů uděláme pyré, smícháme s podmáslím a vejcem. Přisypeme všechny sypké přísady a zamícháme. V lehce vymazaném vaflovači upečeme vafle. U silných vaflí nutno péct poměrně…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Pařené knedlíky (dampfnudeln)

Pařené knedlíky (dampfnudeln)

Potřebné ingredience

500g hladké mouky (nebo 00), 25g droždí, 2 lžíce cukru, 200g mléka, 100g lehce rozehřátého másla, 2 vejce. Višně + cukr. Na napaření: 220 - 250g mléka, 50g másla. Omáčka: 300g mléka, 1 a 1/2 šlehačky (280g), 6 žloutků, vanilka, 1 malá lžíce škrobu, 60g cukru (může být i méně)

Postup přípravy

Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme 3 lžíce mléka, lehce promícháme a nahrneme trochu mouk přes. Necháme kynout 15 - 20 min…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Pečené bramborové placky

Pečené bramborové placky

Potřebné ingredience

750g nastrouhaných brambor (předem uvřených ve slupce, 50g pohankové mouky, 100g hladké mouky, sůl. K podávání marmeláda, zakysaná smetana,...

Postup přípravy

Z brambor, mouky a soli vypracujeme těsto. Odkrajujeme kousky, které rozválíme na placičku. Pečme na 180°C dozlatova. V polovině pečení obrátíme. Po upečení můžeme hned lehce…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Bánánovo-ovesné placičky

Bánánovo-ovesné placičky

Potřebné ingredience

1 zralý banán, asi 1/2 hrnku ovesných vloček, trochu mléka

Postup přípravy

Banán, mléko a vločky mixujeme do hladké konzistence, aby vzniklo těsto podobné lívancovému (trochu tužší). Poté na lívanečníku na troše přepuštěného másla smažíme placičky. Z…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky

Potřebné ingredience

hladká mouka, vlažná voda, sůl. Švestky, mák, cukr, rozpuštěné máslo

Postup přípravy

Z mouky, vody a soli uděláme polotuhé těsto, které necháme chvíli odležet. Poté vyválíme co nejtenčí plát (lze i strojkem na těstoviny - tloušťku asi č.3). Do každého kousku…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Čokoládové vafle

Čokoládové vafle

Potřebné ingredience

270g hladké špaldové mouky, 80g oleje, 30g kakaa, 2 lžičky PP, 1 lžička sody, 30g cukru, sůl, 3 vejce, 500g podmáslí, sekaná čokoláda

Postup přípravy

Smícháme sypké suroviny, přidáme mokré a krátce prošleháme, nakonec zlehka vmícháme sníh a seskanou čokoládu. Upečeme vafle.

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Pirohy s marmeládou a praženou krupicí

Pirohy s marmeládou a praženou krupicí

Potřebné ingredience

Polohrubá mouka, vejce, voda. Marmeláda. Přepuštěné máslo, krupice. Cukr, máslo.

Postup přípravy

Z mouky, vejce, a trošky vody vypracujeme tuhé těsto, které necháme minimálně hodinu odpočívat (lépe několik hodin). Poté rozválíme na tenký plát, vykrájíme kolečka a plníme…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Knedlíky se sušenými meruňkami

Knedlíky se sušenými meruňkami

Potřebné ingredience

250g tvarohu, 1 vejce, pomerančová a citrónová kůra, 20g rozpuštěného másla, 50g strouhanky, 15-30g polohrubé mouky (dle vlhkosti tvarohu), 50 sušených meruněk na malé kousky. K podávání javorový sirup, zakysaná smetana, sekané ořechy

Postup přípravy

Vypracujeme těsto a necháme ho asi 2 hodiny odležet. Poté tvarujeme knedlíčky, vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Podáváme přelité javorovým sirupem a s kopečkem zakysané smetany.

Zobrazit více...

Kategorie