Škubánky
Potřebné ingredience
brambory, 1 - 2 lžíce sádla, sůl, polohrubá mouka. Mák, cukr, máslo
Postup přípravy
Oloupané brambory uvaříme v dost osolené vodě doměkka. Slijeme vodu (trochu necháme v hrknu, kdyby bylo potřeba na doředění) a necháme asi 1 cm na dně. Brambory rozšťoucháme,…
Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová…
Potřebné ingredience
půl hrnku pšenice (špaldy), půl hrnku žita, mouka (hrubá, polohrubá, lze i celozrnná)
Postup přípravy
Obilí asi na 24 hod. namočíme (vodu vyměňujeme), poté necháme na vlhké utěrce (v nakličovací misce) klíčit cca 5-7 dní (2x - 3x denně proplachujeme) - dokud není obilí naklíčené.…
Batátové vafle
Potřebné ingredience
200g batátů (buď uvařené nebo upečené), 1 vejce, 500g podmáslí, 1 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, 2 lžičky PP,1 lžička sody, mletá skořice, 130g pšeničné celozrnné mouky, 130g špaldové celozrnné mouky
Postup přípravy
Z batátů uděláme pyré, smícháme s podmáslím a vejcem. Přisypeme všechny sypké přísady a zamícháme. V lehce vymazaném vaflovači upečeme vafle. U silných vaflí nutno péct poměrně…
Pařené knedlíky (dampfnudeln)
Potřebné ingredience
500g hladké mouky (nebo 00), 25g droždí, 2 lžíce cukru, 200g mléka, 100g lehce rozehřátého másla, 2 vejce. Višně + cukr. Na napaření: 220 - 250g mléka, 50g másla. Omáčka: 300g mléka, 1 a 1/2 šlehačky (280g), 6 žloutků, vanilka, 1 malá lžíce škrobu, 60g cukru (může být i méně)
Postup přípravy
Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme 3 lžíce mléka, lehce promícháme a nahrneme trochu mouk přes. Necháme kynout 15 - 20 min…
Pečené bramborové placky
Potřebné ingredience
750g nastrouhaných brambor (předem uvřených ve slupce, 50g pohankové mouky, 100g hladké mouky, sůl. K podávání marmeláda, zakysaná smetana,...
Postup přípravy
Z brambor, mouky a soli vypracujeme těsto. Odkrajujeme kousky, které rozválíme na placičku. Pečme na 180°C dozlatova. V polovině pečení obrátíme. Po upečení můžeme hned lehce…
Bánánovo-ovesné placičky
Potřebné ingredience
1 zralý banán, asi 1/2 hrnku ovesných vloček, trochu mléka
Postup přípravy
Banán, mléko a vločky mixujeme do hladké konzistence, aby vzniklo těsto podobné lívancovému (trochu tužší). Poté na lívanečníku na troše přepuštěného másla smažíme placičky. Z…
Švestkové knedlíky
Potřebné ingredience
hladká mouka, vlažná voda, sůl. Švestky, mák, cukr, rozpuštěné máslo
Postup přípravy
Z mouky, vody a soli uděláme polotuhé těsto, které necháme chvíli odležet. Poté vyválíme co nejtenčí plát (lze i strojkem na těstoviny - tloušťku asi č.3). Do každého kousku…
Čokoládové vafle
Potřebné ingredience
270g hladké špaldové mouky, 80g oleje, 30g kakaa, 2 lžičky PP, 1 lžička sody, 30g cukru, sůl, 3 vejce, 500g podmáslí, sekaná čokoláda
Postup přípravy
Smícháme sypké suroviny, přidáme mokré a krátce prošleháme, nakonec zlehka vmícháme sníh a seskanou čokoládu. Upečeme vafle.
Pirohy s marmeládou a praženou krupicí
Potřebné ingredience
Polohrubá mouka, vejce, voda. Marmeláda. Přepuštěné máslo, krupice. Cukr, máslo.
Postup přípravy
Z mouky, vejce, a trošky vody vypracujeme tuhé těsto, které necháme minimálně hodinu odpočívat (lépe několik hodin). Poté rozválíme na tenký plát, vykrájíme kolečka a plníme…
Knedlíky se sušenými meruňkami
Potřebné ingredience
250g tvarohu, 1 vejce, pomerančová a citrónová kůra, 20g rozpuštěného másla, 50g strouhanky, 15-30g polohrubé mouky (dle vlhkosti tvarohu), 50 sušených meruněk na malé kousky. K podávání javorový sirup, zakysaná smetana, sekané ořechy
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme ho asi 2 hodiny odležet. Poté tvarujeme knedlíčky, vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Podáváme přelité javorovým sirupem a s kopečkem zakysané smetany.