Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová specialita z Požitavska

0.0
Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová specialita z Požitavska

Potřebné ingredience

půl hrnku pšenice (špaldy), půl hrnku žita, mouka (hrubá, polohrubá, lze i celozrnná)

Postup přípravy

Obilí asi na 24 hod. namočíme (vodu vyměňujeme), poté necháme na vlhké utěrce (v nakličovací misce) klíčit cca 5-7 dní (2x - 3x denně proplachujeme) - dokud není obilí naklíčené. Nakonec propláchneme, připravíme si asi 1 lit vody. Obilí rozmixujeme s částí z uvedeného množství vody a přecedíme (dobře vymačkáme) - vznikne bílá tekutina, přidáme i zbylou vodu. Necháme si cca půl hrnku, do zbytku přidáme mouku a zamícháme, aby vzniklo těsto o něco řidší než palačinkové. Do pekáčku nalijeme půl hrnku "bílé vody", na to těsto a pečeme ve vyhřáté troubě na cca 170°C 2-3 hodiny. Vznikne celkem nevzhledná placka... Necháme vychladnout. Uchováváme v lednici, kde vydrží asi 5-7 dní. Konzistencí je to něco jako tuhá kaše. Jídlo je přirozeně sladké, aniž obsahuje přidaný cukr a je bohaté na vitamíny.

...

...

...

...

...

...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie