Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 13 návštěvníků)

Tradiční třebovské jabkance - naše specialita - stojí za vyzkoušení

0.0
Tradiční třebovské jabkance - naše specialita - stojí za vyzkoušení

Potřebné ingredience

uvařené osolené brambory, hladká mouka, sladký tvaroh jako do buchet - tvaroh, moučk. cukr a popřípadě trocha smetany na rozředění, máslo

Postup přípravy

Brambory se umelou na masovém strojku ( nejlepe dvakrát ) a pak se ,, utlučou" - to se dělávalo tak, že se daly do necek a tloukly se takovou palicí, až z nich vznikla gumová hmota. Já to prostě dvakrát umelu přes strojek, nebo umelu jednou a pak utluču na desce válečkem. Na pomoučeném vále se vyválí a vykrajují se kolečka. Kolečka se plní sladkým tvarohem a přehnou na půlku podobně jako taštičky. Pečou se na suchém plechu ( dřív na kamnech), ale já stejně raději dávám pečící papír. Zatím , co se pečou, si rozehřeju máslo a naliju ho do hlubokého talíře. V tom placky namočím a šup s nimi do druhého talíře s moučkovým cukrem a obalím. POZOR!! Tato mňamka je vysoce návyková :-)). Ta chuť, která takto vznikne, je naprosto dokonalá. Fota vložím hned, jak je budu dělat, což teď na podzim bývá často. Toto je recept na naši a jenom pouze třebovskou specialitu ( však už se dvakrát dostaly do pořadu Toulavá kamera) . V našem kraji se odpradávna říkalo bramborám ,, jabka " , proto jabkance. Pekly se vždy při procesích na sv. Kateřinu ( v listopadu).

na masovém mlýnku umeleme uvařené a oloupané brambory

,, pomlatíme "paličkou nebo válečkem - stačí tak minutku

rozválíme těsto - podsypeme si ho dle libosti hladkou moukou, aby se to co nejméně lepilo

vykrajujeme kolečka cca 10 - 15cm v průměru, třeba vhodnou miskou a plníme sladkým tvarohem

šupneme na pečícím papíru do trouby - tak na 200 a pečeme cca 20 min do zlatova

poválíme to v rozpuštěném másle a obalíme v cukru moučka

a pak už jen baštíme

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 5. 1. 2011, 13:57
(Y)to vypadá dost zajímavě a ještě jsem o tom neslyšela,ale chutnat to může velice :-) (Y)
hanulice (upraveno) 15. 1. 2011, 12:13
@lidare Už jsou v troubě.Dřív jsem je dělala klasicky na kamnech na plotně,to je úplně nejlepší a jsou taky výborný se švestkovýma povidlama. |:o) |:o) |:o) (Y)
danima3 7. 1. 2011, 8:50
@lidare jj, jak se říká v jednoduchosti je krása, tak tady to platí dvojnásob (zajic) (zajic)
nina 5. 1. 2011, 13:26
Jsou prostě dokonalé ,každý rok si jich koupíme nejméně 20 a pak máme baštu . (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
gabikaKa 27. 9. 2008, 9:57
Vyzerá to na vééééééééééľmi jedlé, len sa chcem utvrdiť, do "cesta" nejde žiadna múka!? *-)
danima3 27. 9. 2008, 11:28
@gabikaKa ne žádná mouka .. jen na podsypání na vyvalování ( a i to jen málo) , jinak těsto jsou opravdu jen ty na velmi jemno umleté brambory - udělají vám takovou hmotu, takže to krásně půjde (F) ... dnes nebo zítra budu dělat, tak přidám obrázkový postup
Luciach 26. 9. 2008, 20:46
Sakriš, že pouť zase byla a já ji zase propásla? :-( áá koukám listopad, tak třeba to letos stihnu :-)
danima3 27. 9. 2008, 9:50
@Luciach né ... u nás ve Třebový je přeci až v listopadu ( nějak druhou neděli tuším *-) ) a páč na jabkance je vždycky u rotundy nekonečná fronta , tak si je raděj dělám doma ;-) (hello)
Zdenikv 19. 9. 2008, 12:51
Mňam, už se na ně těším :-p. Jsem původem ze Třebové, tak je znám :-). Potvrzuju, že jsou výborné, komukoli jsem kdy dala ochutnat, tak se olizoval a na mě skoro nezbylo ;-). Nedělala strašně dlouho, ale myslím, že o víkendu budou. Nenapadlo mě je dát do trouby, opékala jsem je na pánvi jako bramborové placky, ale tohle je moc dobrá vychytávka.
danima3 19. 9. 2008, 13:12
@Zdenikv (Y) jasně, dám je na plech, co se jich vejde a šup do trouby (zajic) a je to dobrota, že? akorát to uklízení pak mě trochu neba, ale stojí to za to ;-)
Zdenikv 22. 9. 2008, 6:31
@danima3 Otestováno, pochvala veliká :-) (Y). Bylo to rychle, nemusí se stát u pánve, díky za radu. Moc jsme si pochutnali :-p |:o)
danima3 27. 9. 2008, 9:51
@Zdenikv (Y) to jsem ráda (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie