(recept
si oblíbilo 13 návštěvníků)
Tradiční třebovské jabkance - naše specialita - stojí za vyzkoušení
Potřebné ingredience
uvařené osolené brambory, hladká mouka, sladký tvaroh jako do buchet - tvaroh, moučk. cukr a popřípadě trocha smetany na rozředění, máslo
Postup přípravy
Brambory se umelou na masovém strojku ( nejlepe dvakrát ) a pak se ,, utlučou" - to se dělávalo tak, že se daly do necek a tloukly se takovou palicí, až z nich vznikla gumová hmota. Já to prostě dvakrát umelu přes strojek, nebo umelu jednou a pak utluču na desce válečkem. Na pomoučeném vále se vyválí a vykrajují se kolečka. Kolečka se plní sladkým tvarohem a přehnou na půlku podobně jako taštičky. Pečou se na suchém plechu ( dřív na kamnech), ale já stejně raději dávám pečící papír. Zatím , co se pečou, si rozehřeju máslo a naliju ho do hlubokého talíře. V tom placky namočím a šup s nimi do druhého talíře s moučkovým cukrem a obalím. POZOR!! Tato mňamka je vysoce návyková :-)). Ta chuť, která takto vznikne, je naprosto dokonalá. Fota vložím hned, jak je budu dělat, což teď na podzim bývá často. Toto je recept na naši a jenom pouze třebovskou specialitu ( však už se dvakrát dostaly do pořadu Toulavá kamera) . V našem kraji se odpradávna říkalo bramborám ,, jabka " , proto jabkance. Pekly se vždy při procesích na sv. Kateřinu ( v listopadu).
na masovém mlýnku umeleme uvařené a oloupané brambory
,, pomlatíme "paličkou nebo válečkem - stačí tak minutku
rozválíme těsto - podsypeme si ho dle libosti hladkou moukou, aby se to co nejméně lepilo
vykrajujeme kolečka cca 10 - 15cm v průměru, třeba vhodnou miskou a plníme sladkým tvarohem
šupneme na pečícím papíru do trouby - tak na 200 a pečeme cca 20 min do zlatova
poválíme to v rozpuštěném másle a obalíme v cukru moučka
a pak už jen baštíme
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
5. 1. 2011, 13:57
to vypadá dost zajímavě a ještě jsem o tom neslyšela,ale chutnat to může velice
hanulice
(upraveno)
15. 1. 2011, 12:13
@lidare
Už jsou v troubě.Dřív jsem je dělala klasicky na kamnech na plotně,to je úplně nejlepší a jsou taky výborný se švestkovýma povidlama.
danima3
(upraveno)
7. 1. 2011, 8:50
@lidare
jj, jak se říká v jednoduchosti je krása, tak tady to platí dvojnásob
nina
(upraveno)
5. 1. 2011, 13:26
Jsou prostě dokonalé ,každý rok si jich koupíme nejméně 20 a pak máme baštu .
gabikaKa
(upraveno)
27. 9. 2008, 9:57
Vyzerá to na vééééééééééľmi jedlé, len sa chcem utvrdiť, do "cesta" nejde žiadna múka!?
danima3
(upraveno)
27. 9. 2008, 11:28
@gabikaKa
ne žádná mouka .. jen na podsypání na vyvalování ( a i to jen málo) , jinak těsto jsou opravdu jen ty na velmi jemno umleté brambory - udělají vám takovou hmotu, takže to krásně půjde ... dnes nebo zítra budu dělat, tak přidám obrázkový postup
Luciach
(upraveno)
26. 9. 2008, 20:46
Sakriš, že pouť zase byla a já ji zase propásla? áá koukám listopad, tak třeba to letos stihnu
danima3
(upraveno)
27. 9. 2008, 9:50
@Luciach
né ... u nás ve Třebový je přeci až v listopadu ( nějak druhou neděli tuším ) a páč na jabkance je vždycky u rotundy nekonečná fronta , tak si je raděj dělám doma
Zdenikv
(upraveno)
19. 9. 2008, 12:51
Mňam, už se na ně těším . Jsem původem ze Třebové, tak je znám . Potvrzuju, že jsou výborné, komukoli jsem kdy dala ochutnat, tak se olizoval a na mě skoro nezbylo . Nedělala strašně dlouho, ale myslím, že o víkendu budou. Nenapadlo mě je dát do trouby, opékala jsem je na pánvi jako bramborové placky, ale tohle je moc dobrá vychytávka.
danima3
(upraveno)
19. 9. 2008, 13:12
@Zdenikv
jasně, dám je na plech, co se jich vejde a šup do trouby a je to dobrota, že? akorát to uklízení pak mě trochu neba, ale stojí to za to
Zdenikv
(upraveno)
22. 9. 2008, 6:31
@danima3
Otestováno, pochvala veliká . Bylo to rychle, nemusí se stát u pánve, díky za radu. Moc jsme si pochutnali
danima3
(upraveno)
27. 9. 2008, 9:51
@Zdenikv
to jsem ráda