"JAKUBŮV KOLÁČ" aneb jablíčkovo-sněhová dobrota!!!
Potřebné ingredience
Křehké těsto: 90 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 125 g vychlazeného a na kousky nasekaného másla, 2 lžíce třtinového cukru, špetka soli, dle potřeby 2-3 lžíce ledové vody. **** Krém: ricotta (nebo může být mascarpone - koláč dostane zas trochu odlišnou chuť), 1-2 žloutky, cukr (já dávám jemně mletý třtinový demerara, ale klidně klasický bílý moučkový) + vanilkový cukr. **** 3-4 středně velká jablka, skořice, hrst v teplé vodě nabobnalých rozinek, event. nasekané oříšky apod. **** Sníh ze 3-4 bílků, 100 kryst. nebo i moučkového cukru.
Postup přípravy
V kuch. robotu (nebo rukama ¨rychle zpracovat) pár protočeními promíchat máslo, mouku, cukr a sůl, přidat dle potřeby ledovou vodu a vypracovat těsto, které namačkáme dovyšší…
Hanácké tvarohovo-povidlové koláče
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 100 g cukru, kvasnice (já dávám trochu víc, než je určeno, tedy 1 a půl balíčku sušených kvasnic z DM), 3 žloutky, 100 ml oleje (někdo dává třeba půl na půl se sádlem nebo celé nahradí máslem, mně se osvědčil olej), 250 ml mléka, citrónová kůra, špetka soli. TVAROHOVÁ NÁPLŇ: 300 g tvarohu (raději kostka v papíru, ne z vaničky, navíc jej ještě vymačkávám přes kapesník, abych jej co nejvíc "odmléčnila"), 80 g cukru (je lepší nepřekračovat, tvaroh má pak tendenci nafukovat těsto až k prasknutí), 2-3 žloutky, lze doplnit o rozinky (ty u nás děti nejedí), citr. kůru a další dobrůtky. NÁPLŇ NAHORU: povidla - já dávám domácí od maminky, ta jsou hodně slazená a doplněná někdy rumem, jindy rumovou trestí. Samozřejmě dle fantazie lze nahradit mletým mákem, mákem s povidly, dát obojí, nebo třeba tvaroh nedávat dovnitř, ale na více rozválený koláč naaranžovat všechny náplně nahoru... DROBENKA: 50-70 g másla (já dávám raději míň), 70 g. hrubé mouky, 70 g cukru
Postup přípravy
Vypracujeme polotuhé těsto - já si usnadňuji jako u všech těst práci domácí pekárnou, program těsto - necháme vykynout.
Rozdělíme na 4 díly (nebo na tolik, kolik chcete koláčů…
Citronový cheesecake
Potřebné ingredience
KORPUS: 200 g máslových sušenek, 100 g másla. KRÉM: 600 g sýru Philadelphia Original, 250 g moučk. cukru, , 1,5 lžičky vanilkové esence, jemně nastrouhaná k§ra z 1 citrónu, 1,5 lžičky citr. šťávy, 3 celá vejce + 1 žloutek navíc, 200 ml zakysané smetany. NA POTŘENÍ: 250 ml zakysané smetany rozmíchané s 1 lžící moučk. cukru a 2 lžičkami citr. šťávy
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Sušenky v mikroten. sáčku rozválíme válečkem na strouhanku, smícháme s rozpuštěným máslem a namačkáme do papírem vyložené otevírací dortové formy…
TVAROHOVÝ KOLÁČ S JABLKY
Potřebné ingredience
250 g. měk. tvarohu, 250 g. moučk. cukru (lze i krystal. když dojde moučka:-)), 200 g tuku (hera, rama na pečení...), 3-4 celá vejce, 1 prdopeč, 250 g hladké mouky, jablka (čím víc tím líp, klidně 6-8 větších kousků), vanilk. cukr, skořice (nebo skořic. cukr .-))
Postup přípravy
Nakrájíme na malé plátky nebo nastrouháme okrájená jablka (já nejraději strouhám na struhadle na té plátkové části, ale jde i třeba nahrubo nastrouhat jako sýr, nebo z půlek…
Rýžový koláč
Potřebné ingredience
200 g hl. mouky
100 g másla nebo rostl. tuku
50 g cukru
1 vejce
1/2 čaj. lž. pr. do peč.
špetku soli
Náplň:
1/2 l mléka
50 g cukru
2-3 vejce
125 g rýže (tak psáno v pův. receptu, já dávám dva pytlíky, takže to je myslím 250 :-))
2 čaj. lž. skořice
citr. kůra
1 čaj. lž. škrobové moučky
špetka soli
kompotované ovoce dle fantazie a chuti - nebo taky být nemusí nic, nebo třeba jenom spařené rozinky
Postup přípravy
Přísady na korpus v míse zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a na cca 2 hodiny dáme do chladu.
Mezitím uvaříme z mléka, rýže a 1/2 cukru (25 dkg nebo záleží na…