Vánočka s marcipánem (s popisem pletení pater)
Potřebné ingredience
500g polohrubé mouky, 80g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200ml vlažného mléka, 100g rozpuštěného másla, 30-40g droždí, 3 žloutky (do těsta) a 1 celé vejce (na potření), 100g marcipánu, špetka soli, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 50g rozinek, 4 lžíce rumu, hrstička mandlí, kousek másla na vymazání plechu nebo pečící papír
Postup přípravy
1/ Rozinky dát do mističky, zalít rumem a nechat je v něm máčet cca 2 hodiny, aby ho nasákly a nabobtnaly.
2/ Všechny suroviny, které máte v lednici dostatečně včas (klidně…
Sněhová roláda s oříšky a čokoládovým krémem
Potřebné ingredience
NA KORPUS: 5 bílků, 200g krupicového cukru, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 150g mletých lískových oříšků, NA KRÉM: 200ml smetany ke šlehání (nejméně 30%), 100g mléčné čokolády, 50g kandovaných třešní
Postup přípravy
1/ Předehřát troubu na 180°C.
2/ Bílky vyšlehat na polotuhý sníh, do něj pak postupně přidávat cukr a šlehat, až sníh zhoustne dotuha.
3/ Do sněhu opatrně vmíchat ocet,…
Olejová bábovka se sněhem
Potřebné ingredience
3 vejce (rozdělená na bílky a žloutky), 1 a půl hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 1/2 balíčku prášku do pečiva (ale klidně lze dát i celý), 1 lžíce kakaa holandského typu, trochu kokosu nebo polohrubé mouky (na vysypání formy), trochu másla (na vymazání formy)
Postup přípravy
1/ Bábovkovou formu vymazat máslem a vysypat moukou nebo kokosem.
2/ Troubu předehřát na 150°C.
3/ Z bílků vyšlehat tuhý sníh.
4/ Cukr utřít se žloutky a olejem, pak…
Kynuté buchty (zůstávají vlahé až 3 dny)
Potřebné ingredience
40 g droždí (stačí i 20 g), 250 ml mléka, 50 g krupicového cukru, 500 g hladké mouky, lžička soli, špetka mleté vanilky, kůra z jednoho citrónu, 1 žloutek, 60 g rozpuštěného másla, 2 lžíce rumu + 2 lžíce teplé vody + 1 lžíce moučkového cukru na konečnou úpravu před podáváním, trochu rozpuštěného másla na vymazání pekáče a pomazání buchet
Postup přípravy
1/ Nechat vzejít kvásek: Rozdrobené droždí zalít cca 100 ml vlažného mléka, přidat lžičku cukru, promíchat a nechat stát v teple cca 15 minut, než se začnou dělat bubliny.
2/…
Litý perník s citrónovou polevou
Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 a půl hrnku krupicového cukru, 2 a půl hrnku mléka, 2 vejce, 1 prášek do perníku (nebo alternativně 1 kypřící prášek, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku mletého hřebíčku a 1 lžičku mletého badyánu), 3/4 hrnku oleje, 2 lžíce kakaa, 1 čokoládový pudink, NA POLEVU (základní dávka): 1 lžíce horké vody, 1 lžíce citronové šťávy, 100 g moučkového cukru ... na pekáč "do celé trouby" spotřebuju 3 základní dávky polevy, ale to je individuální
Postup přípravy
1/ Troubu předehřát na 180°C.
2/ Všechny přísady na těsto promíchat v jedné míse na hladké tekoucí těsto.
3/ Těsto nalít do pekáče (já vykládám pečícím papírem) a dát péct…
Rychlý hrnkový koláč
Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 2 hrnky polohrubé mouky (plus trocha na vysypání plechu), 1 hrnek krupicového cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, 1 vejce, NA ŽMOLENKU: máslo, krupicový cukr, polohrubá mouka, NA POSYPÁNÍ: ovoce (tradičně dělávám s rybízem)
Postup přípravy
1/ Z másla, krupicového cukru a polohrubé mouky vypracovaž žmolenku (drobenku).
2/ Všechny suroviny na těsto smíchat v jedné míse a umíchat do hladkého tekoucího těsta.
3/…