Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Vánočka s marcipánem (s popisem pletení pater)

0.0
Vánočka s marcipánem (s popisem pletení pater)

Potřebné ingredience

500g polohrubé mouky, 80g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200ml vlažného mléka, 100g rozpuštěného másla, 30-40g droždí, 3 žloutky (do těsta) a 1 celé vejce (na potření), 100g marcipánu, špetka soli, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 50g rozinek, 4 lžíce rumu, hrstička mandlí, kousek másla na vymazání plechu nebo pečící papír

Postup přípravy

1/ Rozinky dát do mističky, zalít rumem a nechat je v něm máčet cca 2 hodiny, aby ho nasákly a nabobtnaly.

2/ Všechny suroviny, které máte v lednici dostatečně včas (klidně 2 hodiny před pečením) vyndat, aby v době zadělávání těsta už měly pokojovou teplotu. (Mléko, vejce, droždí.)

3/ Připravit kvásek a nechat ho vzejít.
Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka (75 ml) připravit kvásek a nechat ho vzejít (musí se začít dělat bubliny) na teplém místě (prima je na to trouba zapnutá na 30-40°C).

4/ Kromě klasického ručního zadělání mohou některé z nás využít dobrodiní domácí pekárny.
a/ Ruční zadělávání
Mouku prosít, přidat sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, marcipán (nastrouhaný nebo nakrájený na malé kousky), zbylé mléko, krupicový cukr a kvásek. Částečně propracovat a nakonec přidat máslo. Vypracovat vláčné těsto a nechat asi hodinu a půl kynout. Během kynutí ještě dvakrát propracovat, při posledním propracování přidat rozinky (rum slít).
b/ Zadělávání v pekárně
Do nádoby nejdřív vložit tekuté suroviny: mléko, žloutky a rozpuštěné máslo. Přidat sůl. Přisypat mouku, krupicový a vanilkový cukr, citronovou kůru a marcipán (nastrouhaný nebo nakrájený na malé kousky). Nakonec přidat vzešlý kvásek a spustit program pro kynuté těsto. Při posledním hnětení, které pekárna provádí, dosypat rozinky (rum slít). Pokud si nejste jisti, které hnětení je u vaší pekárny poslední, dejte rozinky se všemi ostatními surovinami najednou. Po skončení programu ještě nechat asi půl hodiny dokynout na teplém místě.

5/ Mandle krátce povařit, oloupat a nakrájet naplátky nebo nasekat nadrobno.

6/ Troubu předehřát na 180°C.

7/ Pletení vánočky:
Vykynuté těsto rozdělit na 8 stejných dílů, jeden z nich poté rozdělit na dva (to bude na vrchni patro vánočky) a z každého vyválet "hada".
a/ Pletení spodního patra ze 4 vláken:
Čtyři "hady" položit těstě vedle sebe, na jedné straně konce položit přes sebe a zmáčknout. Druhé vlákno zprava zvednout nahoru pravou rukou, úplně levé vlákno uchopit do levé ruky a vrchem přeložit přes dvě ležící vlákna a položit to jako nově "úplně levé". Vlákno, které držíte v pravé ruce, přeložit přes právě odložené původní levé na "pozici dvě". A tak pořád dokola.
b/ Pletení středního patra ze 3 vláken:
Tři "hady" položit těstě vedle sebe, na jedné straně konce položit přes sebe a zmáčknout. Střídavě úplně pravé a úplně levé vlákno překládat přes prostřední.
c/ Pletení vrchního patra ze 2 vláken:
Obě vlákna přeložit asi v polovině přes sebe a na obě strany kolem sebe vzájemně zamotat.
Pozn.: Není dobré pletení příliš utahovat, naopak vůbec nevadí, pokud na vás upletené patro působí děrovaně, protože těsto ještě bude kynout a mezery vyplní.)

8/ Patra vánočky naskládat na sebe na vymazaný nebo papírem vyložený plech a zajistit je pomocí špejlí. (Dobré je umístit patro, jeho střed trochu promáčknout a pomašlovat, pak dát další patro a znovu. V této verzi jsem upustila od zajišťování špejlemi a vánočka drží výborně.)

9/ Nechat vánočku klidně ještě asi hodinu kynout (pokud by se jí nechtělo, dejte ji do trouby ohřáté max. na 50°C).

10/ Potřít vánočku rozšlehaným vejce a posypat mandlemi.

11/ Vánočku dát péci na 15 minut na 180°C, potom teplotu snížit na 150°C, dle potřeby volně zakrýt vánočku zvrchu alobalem a dopékat ještě dalších zhruba 30 minut. (Prvních 15 minut pečení rozhodně neotvírat troubu.)

Dobrou chuť!

Pozn: Vzhledem k období, kdy se vánočka obvykle peče, standardně spotřebovávám přebytečné bílky do kokosek (viz. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=93007&user=300863).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

1lenka1 23. 12. 2013, 12:43
Právě se jdu na to vrhnout, tak jsem zvědavá. Chtěla jsem zkusit tu s marcipánem :)
horama 26. 12. 2013, 20:24
@1lenka1 Doufám, že jste měla trpělivost s kynutím. Je vynikající, ale díky marcipánu je těsto těžší a potřebuje čas a teplo.
lidare 11. 4. 2011, 16:37
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
horama 12. 4. 2011, 16:57
@lidare (L)
JarmilaJ2 14. 3. 2011, 7:52
(clamp) (clamp) (clamp) Tak ta vypadá luxusně. Hned bych se do ní zakousla ,-) (Y) (Y) (Y)
horama 14. 3. 2011, 16:57
@JarmilaJ2 Taky je moc dobrá. Ale pozor, patří mezi ty hutné - žádné nadýchané "péřové" těsto.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie