Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

VÁNOČKA-podle APETITU

0.0
VÁNOČKA-podle APETITU

Potřebné ingredience

500 g polohrubé mouky(prosáté)/120 g krystalového cukru/100 g rozpuštěného másla/1 lžíci rozpuštěného sádla/1 kostku droždí(42 g)/1 vejce+1 žloutek navíc/250 ml mléka/1/4 lžičky soli/hrst hrozinek naložených v rumu/hrst sekaných mandlí/Plus:špejle a 1 rozšlehané vejce na potření

Postup přípravy

1)Droždí rozdrobte do velké mísy a se lžící cukru a trochou mléka rozmíchejte do tekutého stavu.Potom přidejte vejce a žloutek.Promíchejte.Postupně přidejte máslo,sádlo,sůl,mouku,zbytek cukru a pak teprve zbylé mléko.
2)Hmotu propracujte nejprve vařečkou.Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut.Dejte si na čas,chvíli trvá,než mouka absorbuje vše tak,jak má.Teprve pak se ukáže zda těsto lepí(podsypte moukou),nebo je málo pružné(podlijte lžičkou oleje).Pokud nemusíte,nepřidávejte nic.
3)Vytvarujte bochánek,vraťte do mísy a přikryjte utěrkou.Nechte kynout na ne příliš teplém nevětraném místě 3-4 hodiny.Vyjměte a znovu prohněťte.Zároveň zapracujte hrozinky.
4)Tedˇ těsto rozdělte nožem na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků.Počet záleží na tom,zda ovládáte pletení copů ze 4 pramenů.Pokud ano,bochánků je 9(4+3+2).Pokud ne,nevadí upleťte klasický cop ze 3,.není sice tak pevný,o to však jednodušší.Pak potřebujete 8 bochánků(3+3+2).Vyválejte rukama na stejně dlouhé prameny.
5)Začněte plést a to vždy od středu směrem ke koncům-prameny se jinak vytahují a mění délku.Spodní patro pleťte tak,aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku,který bude vidět.Konce zahněte dospod.Přeneste na plech a hřbetem ruky doslova splácněte svrchu po celé délce.Tak vytvoříte plochu,která ponese další patro.Upleťte,položte a opět lehce zploštěte.Konce posledního pletence nezahýbejte pod sebe,ale pod samý spodek vánočky.Na závěr zapíchněte do vánočky špejle šikmo proti sobě,tím pletence zpevníte.Unikající vzduch při pečení pak nepůsobí neplechu.
6)Troubu předehřejte na 220°C.Vánočka bude ještě 30 minut kynout na plechu.Těsně předtím,než půjde do trouby,ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte kousky mandlí.Pečte celkem hodinu:prvních 5-10 minut na 220°C,na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150°C a po zbytek času pečte už jen při 100°C.Po upečení nechte vánočku úplně vychladnout-pak teprve pocukrujte.
Ze začátku peču pod alobalem,až později alobal sundám.
POKUD MŮJ RECEPT VYZKOUŠÍTE,PŘEJI VÁM,ABY SE VÁM VÁNOČKA POVEDLA A POCHUTNALI JSTE SI JAKO MY.Je to teprve má 2 vánočka,je vynikající,jen to pletení musím vypilovat.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

rencech 23. 12. 2008, 14:36
Aničko, tak jsem ji podle Vás upekla. Přesně podle návodu a je výborná. A pletla jsem podle IVAREI, ID 37256- má tam lehký návod a šlo to samo. Hezké Vánoce. Renata (kolednici)
Nasima 1. 11. 2008, 14:12
(L) (L) (L)Aničko,dneska jsem upekla podle vašeho receptíku úžasnou vánočku!!! (Y) (Y) (Y) moc děkuji za receptík...dala jsem si ho do receptů...samozřejmě jako vánočku dle Aničky..atd (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie