Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 76 návštěvníků)

Vánočka z pěti pramenů, s postupem

0.0
Vánočka z pěti pramenů, s postupem

Potřebné ingredience

120 ml vody, 75 g cukru, 30 g droždí, 50 g rozpuštěné Hery, 40 g rozinek, 1 vejce, špetka soli, asi 370-380 g hladké mouky. Vejce na potření, plátky mandlí na posyp

Postup přípravy

Vánočku dělám opravdu pouze z vody, ne z mléka....není to nijak poznat na chuti - naopak mi připadá, že je těsto jakoby "lehčí", velice dobře kyne.
V troše teplé vody rozmícháme cukr, droždí a lžíci z odvážené mouky. Když kvásek vzejde, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hedvábné těsto. Po jeho vykynutí ho propracujeme, rozdělíme na pět dílů, z nich uděláme stejně dlouhé prameny a podle fotek upleteme vánočku. Necháme ji na plechu vykynout, potřeme vejcem, sypneme mandlemi a upečeme - vkládám ji do dobře vyhřáté trouby (200°C), po 3 minutách teplotu zmírním asi na 170°C a pomaleji dopeču. Z tohoto množství můžete udělat i dvě menší vánočky, které upečete vedle sebe na jednom plechu.
Každá trouba peče jinak. Pokud vám vánočka při pečení praská, buď nebyla předem dostatečně vykynutá nebo je třeba jí snížit teplotu. (Zapéct na 180°C, dopéct na 160-170°C).

Zdroj: www.primapekarna.estranky.cz

...z kousků uděláme bulky a před válením pramenů je necháme 10 minut odpočinout....

........5 stejně velkých pramenů nahoře spojíme a rozdělíme je na 3 a 2.......

........vnější pramen ze tří vezmeme a přiložíme ke skupině dvou pramenů, DOVNITŘ.....

....vnější pramen ze tří (ten úplně vpravo) vezmeme a přeložíme ke skupině dvou, opět dovnitř.....

.....tento postup pravidelně střídáme.....

.......je to opravdu jednodché....

.....snažíme se pořád stejně utahovat......

....dopleteme až do úplného konce.....

.....kde konečky všech pramínků stiskem dobře spojíme a podhrneme jakoby trochu pod vánočku - aby se při kynutí nerozmotaly :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ramas 6. 12. 2013, 10:59
(jidlo)MŇAM MŇAM, JAK DLOUHO JI PEČETE? UŽ SE TĚŠÍM :-p (jidlo) (stromecek)
romana.st 16. 4. 2011, 20:20
Zrovna peču Vaší vánočku a popraskala mi :´( chjoooo
vevercak78 11. 3. 2011, 7:59
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
katka jehlarova 27. 12. 2010, 19:00
Milá Ivčo... :-) v sobotu jsem vyzkoušela vaši vánočku byla opravdu skvělá na (Y) (clamp) (clamp) (clamp)tak chutnala ,že jsem musela péct v neděli znovu (Y) no počítám že do konce týdne peču zas 8-|jsem ráda za receptík a že klukům chutnalo moc moc :-) :-) :-) Moc děkuji (L) (L) (L) (L) (L) (L)
iv@ 28. 12. 2010, 20:04
@katka jehlarova [A] [A] Tak to mě opravdu moc těší, Katko! (Y) Ať se vám daří! :-$
andol 23. 12. 2010, 19:43
Děkuji za recept jen jsem motovidlo páč sem si opsala recept a pak jaksi za poměla jak to pletete :-@ :-@ :-@ upletla jsem ze tří a nahoru dala ze dvou a při pečení se mě rozjela +o( +o(. No co už se mnou že 8-| 8-|, ale receptík je super mňamouzní (zajic) (zajic) (zajic) jen příště dám trochu více cukru :^). JInak super chuťově výborná (L) (L) (L) (L)
iv@ 24. 12. 2010, 8:44
@andol (Y) díky za pochvalu, Andreo.....a motovidlem se podaří občas být i mně a to už peču dlouho ,-) Nic si z toho nedělejte! Krásné svátky! (stromecek)
jajinka26 (upraveno) 22. 12. 2010, 8:48
Tak je v troubě, vypadá pěkně, ale také mi popraskala po pomazání vejcem...hlavně kolem rozinek.... a jak koukám na obrázku, vy je tam asi nemáte, že jo.... Ale moc děkuji za super recept s postupem, pletení je fakt jednoduché a to jsem se toho bála (clamp) (clamp) (clamp) Tak je sice popraskaná, ale na chuť je vynikající, určete budu brzy péct znova :-))
iv@ 23. 12. 2010, 18:14
@jajinka26 To mě moc těší (Y) Zkuste příště vánočku před kynutím nechat ještě více nakynout, třeba vám už nepopraská.... Krásné vánoce! (andel)
hrbka 2. 12. 2010, 16:18
Tak jsem dnes vyzkoušela, chutˇově je dobrá, možná dám příště trošku více cukru, ale nevím proč mi popraskala. Nevíte čím to může být? Pekla jsem poprvé v životě na zkoušku před tím, než budu péct na vánoční snídani.
iv@ 2. 12. 2010, 16:33
@hrbka Šárko, zkuste ji nechat déle před pečením kynout, pak by neměla praskat. Také je možné, že vám trouba peče více, než mě, vánočka se zapeče zvrchu a při dalším pečení se její vnitřek dál rozpíná a ona popraská. Zapečte ji při nižší teplotě (třeba 180°C) a pak dopečte na 160-170°C... (L)
darinka30 2. 12. 2010, 15:39
super (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
kacka7777 2. 12. 2010, 11:51
Včera jsem poprvé zkoušela z 6-ti ale tohle vypadá taky moc dobře a jednoduše hlavně ,-).Jen nevím proč mi těsto vždycky popraská ještě než ho dám do trouby,tím pádem mám potom popraskanou vánočku :-S.Nevíte čím to je? *-)
iv@ 2. 12. 2010, 16:30
@kacka7777 Katko a máte těsto dost vláčné? Mohla byste taky zkusit - pokud vám vánočka praská už při kynutí - ji potřít vodou, aby měla vlhkou, pružnou kůžičku, která se bude při kynutí jen napínat.....suchá praskne. :-$
alimraj1 2. 12. 2010, 11:41
vážně pěkná,mně se nedaří ze čtyřech,tak dole udělám z pěti ,-) a protože mám ráda vysokou,tak na to dám ze tří a ze dvou,jako obvykle - díky za postup (Y) (Y)
lidare 2. 12. 2010, 10:06
(Y) :-)super postup tak se to určitě podaří,dík za tip (clamp) (clamp) (clamp)
Anturka 2. 12. 2010, 9:12
krása a super postup (jezisek) (andel) (andel) (andel) (andel) (andel) (andel) (pohoda)
iv@ 2. 12. 2010, 9:26
@Anturka :-$ děkuju, Zdeni......snažila jsem se - pamatuju, jak jsem začínala péct a marně hledala srozumitelný návod :-S
žingi 2. 12. 2010, 9:42
@iv@ taky děkuji za bezva postup,rozhoduji se,jestli ji taky poprvé nezkusím *-) ,-) ,-) ,-) (Y) (Y) (Y)
iv@ 2. 12. 2010, 9:50
@žingi :-$ Zkuste, Jani. A nemusíte samozřejmě z uvedeného těsta, ale můžete klidně z nějakého vašeho, domácího, vámi vyzkoušeného (Y)
žingi 2. 12. 2010, 9:51
@iv@ :-o :-o :-ojá ještě vánočku nikdy neměla odvahu pléct ani péct (pst)ale jinak kynuté peču ,-)
iv@ 2. 12. 2010, 9:56
@žingi Uplést je to hračka.....pak jen dejte pozor, aby byla opravdu dobře nakynutá, než půjde do trouby. A nepečte ji příliš prudce - stává se, že vánočka vypadá nádherně, upečená, ale po vytažení z trouby splaskne, jako by ji vyfoukli - to byla málo propečená uvnitř. Zkuste to zřeba špejlí (hello) a přijďte se pochlubit, jak vám to šlo (Y)
žingi 2. 12. 2010, 9:57
@iv@ mám vás v receptech uloženou,tak,jestli se o ni pokusím tak písnu ,-) (L) (L) (L) (F)
Regca 1. 11. 2013, 11:46
@žingi (X) (B) (child8) (child11) (child12) (@) (child1) (plaz) (balicek) (balicek)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie