Trubičky z listového těsta s bílkovou náplní (kremrole)
Potřebné ingredience
balíček listového těsta, (z 1 balíčku těsta je 10-15 velkých trubiček)
300 cukru krupice,
150g bílků,
80ml vody,
možno (ale nemusí být cit. šťáva)
Postup přípravy
Trubičky si upečeme a naplníme tímto krémem: 2/3 množství cukru si svaříme s vodou. Vaříme tak dlouho až se nám na bokách hrnce budou dělat bubliny (tzv. cukrový rozvar). Já…
Karamelová šlehačka do větrníků
Potřebné ingredience
70 g cukru krupice,
60g šlehačky na šlehání,
na druhý den - 225 g ušlehané šlehačky
Postup přípravy
Cukr krupice necháme zkaramelizovat (světlá zlatá barva). Opatrně zalijeme vařící šlehačkou. Směs bublá a vyběhne, takže opatrně. Horký karamel je hodně horký!!! Rozvaříme…
Krém do větrošů a věnečků
Potřebné ingredience
0,25 l mlíka,
1 vanilkový puding,
5 lžic cukru krupice,
100 g másla,
rum
Postup přípravy
Uvařit puding. Dát do šlehače a s cukrem šlehat SKORO až do vychladnutí. Přidat rum. Do lehce vlažného pudingu zašlehat na kousky nakrájené máslo a vyšlehat. Plníme sáčkem.
Jádrové rohlíčky nebo tyčinky (cca 30ks - dle…
Potřebné ingredience
165 g cukru krupice,
60 g bílků,
75 g ořechy vlašské (lískové oříšky, mandle, klidně i mix)
citónová kůra (jen trošku na vůni, ale klidně ani nemusí být)
Postup přípravy
Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme. Doporučuji bílky nedávat rovnou z ledničky - jinak by se směs musela lehce nahřát. Mixováním (třením) se suroviny prohřejí samy :-)…
Pálené (odpalované) těsto na VĚNEČKY a VĚTRNÍKY
Potřebné ingredience
320 ml vody,
100ml oleje,
špetka soli (2 gramy),
235 g hladké mouky,
306 g vajec (cca 5 ks)
Postup přípravy
množství odpovídá na cca 15 větrníků, nebo 20 věnečků - dle velikosti.
Vodu, olej a sůl necháme zavařit. Přisypeme mouku a orestujeme. Odstavíme a necháme skoro vychladnout…
piškotový korpus na rolády, řezy, popř. dorty
Potřebné ingredience
4 vejce, 5 lžic krupicového cukru, 3 lžíce teplé vody, 6 lžic hladké mouky, 2 lžíce oleje
Postup přípravy
Vejce s cukrem vyšleháme. Před došleháním nalijeme teplou vodu a znovu došleháme. Po vyšlehání lehce zamícháme vařečkou mouku. Při použití na rolády nedáváme olej. Při použití na…
mléčná marcipánová hmota
Potřebné ingredience
100g cukr moučka, 50g polotučné sušené mléko, mandlové (rumové, kokosové) aroma, trošku vody
Postup přípravy
uděláme hodně husté těsto (vodu dávám od oka, takže vám neřeknu kolik. musí se to hodně propracovat - nesmí praskat a nesmí být řídký aby nestékal a daly se z toho tvořit i…