Pečená povidla
Potřebné ingredience
2kg vypeskovaných švestek, 4 lžíce rumu, 1/4 - 1/2 lžičky skořice, 500g cukru, 2 lžíce octa
Postup přípravy
Švestky nasypeme do pekáčku (vyššího plechu),polijeme octem a dáme do vyhřáté trouby na 250 C, pečeme 25min. Poté posypeme polovinou cukru a pečeme dalších 25min na 250 C, ještě…
Meruňková marmeláda s pektinem
Potřebné ingredience
20g citrusového přírodního pektinu, 2kg meruněk, 1kg třtinového cukru, citrónová šťáva (z 1/2 - 1 citrónu), hrst cukru
Postup přípravy
Kousky meruněk zasypeme cukrem, promícháme a za občasného míchání vaříme 30-40min., poté nahrubo rozmixujeme a přidáme pektin rozmíchaný v hrsti cukru a vaříme asi 5min. Lijeme…
Kompot se solí
Potřebné ingredience
Ovoce, špetka soli do každé sklenice, převařená vychladlá (vlažná) voda
Postup přípravy
Ovoce napěchujeme do sklenice, přidáme špetku soli, zalijeme vodou, zavíčkujeme a vaříme v hrnci s vodou na 85-90°C asi 20min.
Rebarborovo-hrušková marmeláda
Potřebné ingredience
1000g očištěné a nakrájené rebarbory, 2 hrušky, 500g cukru, 20g citrusového pektinu
Postup přípravy
Ovoce smícháme se 450g cukru a dáme vařit. Když je ovoce měkké, rozmixujeme ho a podle hustoty buď dál vaříme nebo přidáme pektin rozmíchaný v 50g cukru. S pektinem vaříme 5 min.…
Povidla bez cukru
Potřebné ingredience
2 kg švestek, 60ml balzamika (tmavé nebo světlé), skořice, rum
Postup přípravy
Vypeckované švestky polijeme octem, zakryjeme a necháme do druhého dne v lednici odležet. Poté pečeme na 230°C 1-2 hodiny (záleží jak jsou šťavnaté), poté teplotu snížíme a pečeme…
Nakládané okurky
Potřebné ingredience
Lák: 1 l vody, 300g octa, 80g cukru, 30g soli. Koření: bobkový list, pepř, nové koření, hořčičné semínko. Okurky.
Postup přípravy
Svaříme vodu s cukrem a solí, přidáme ocet. Na dno sklenic rozdělíme koření, přidáme plátky okurek a zalijeme horkým lákem. Sterilujeme na 80°C 20 min.