Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Polévky

Přidat recept
POLÉVKY
Čočkovo-mrkvová krémová polévka

Čočkovo-mrkvová krémová polévka

Potřebné ingredience

1 lžička celého kmínu, 2 lžíce olivového oleje, 500g mrkve, 140g červené loupané čočky, zeleninový bojón, sůl, pepř, petrželová nebo celerová nať, ev. kousek zázvoru nebo chilli papričky

Postup přípravy

Kmín nasucho opražíme, přidáme olej, nastrouhanou mrkev nahrubo. Orestujeme, osolíme, přidáme vodu (asi 1 - 1,5l), bojón a necháme vařit. Po 10min. přidáme propláchnutou čočku a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Kroupová polévka

Kroupová polévka

Potřebné ingredience

2 hrsti krup, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 mrkev, 1 malá petržel, 4 malé brambory, sůl, asi 3/4l vývaru (ev. voda + zeleninový bio bujón), 1/2 stroužku česneku, lžíce majoránky, drcený kmín, sůl

Postup přípravy

Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme kroupy, zeleninu, česnek, kmín, sůl, majoránku a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí krup a zeleniny. Podle potřeby doléváme vývar (vodu).

Zobrazit více...
POLÉVKY
Boršč

Boršč

Potřebné ingredience

500g hovězího masa, 500g vepřového masa, hovězí kosti, 3 mrkve, 2 petržele, 3 brambory, 3 stroužky česneku, máslo, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, 2 rajčata, kousek hlávkového zelí, rajiský protlak, 2 střední řepy, ocet, cukr, zakysaná smetana k podávání

Postup přípravy

Z masa, 1 mrkve, 1 petržele, kostí, koření a soli uvaříme vývar. Na másle osmahneme na plátky česnek, přidáme spařená, oloupaná a na kousky nakrájená rajčata a kousky zelí,…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Krémová bramborová

Krémová bramborová

Potřebné ingredience

1 malá mrkev, kousek celeru, 2 velké brambory, 3/4 - 1 l vývaru, 1 stroužek česneku, lžíce majoránky, sůl, pepř, asi 50ml šlehačky, rýžový olej

Postup přípravy

Na oleji orestujeme mrkev a celer, přidáme brambory. Zalijeme vývarem, přidáme koření a osolíme. vaříme doměkka. Nakonec rozmixujeme a přilijeme šlehačku.

Zobrazit více...
POLÉVKY
Rychlá fazolová polévka

Rychlá fazolová polévka

Potřebné ingredience

3 brambory, 150g uzeného masa (slaniny, salámu,...), olej, 2 lžíce sladké papriky, pepř, sůl, 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu, 1 zakysaná smetana, špetka cukru, instantní jíška

Postup přípravy

Kousky brambor a uzeniny orestuje na oleji, přidáme papriku, zasmažíme a zalijeme vodou, přidáme sůl a pepř. Vaříme než jsou brambory měkké. Chvíli před koncem přidáme fazole.…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Minestrone (italská polévka)

Minestrone (italská polévka)

Potřebné ingredience

2 lžíce olivového oleje, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 plechovka krájených rajčat Valfrutta (v létě čerstvá 4-5), 1 stroužek česneku, 1 slepičí bio bujón, 1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu (nebo 2 hrsti uvařené zvlášť), sůl,pepř, hrst bazalky, 1 lžička bazalkového pesta (nemusí být), ev. cukr

Postup přípravy

Na oleji osmažíme kostky mrkve a celý stroužek česneku (asi 2min.), poté zalijeme 1/2 l vody, vyndáme česnek, přidáme bujón a vaříme asi 5min. Poté přidáme kousky celeru a vaříme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Polévka z hlívy ústřičné

Polévka z hlívy ústřičné

Potřebné ingredience

300g hlívy, 1 lžíce másla, 1 větší mrkev, vegeta, pepř, 1 lžíce sladké papriky, česnek podle chuti, majoránka, jíška z hladké mouky a másla (nebo instantní), ev. houbový bujón

Postup přípravy

Na másle orestujeme kousky mrkve a tužší konce hlívy, přidáme vegetu, pepř, česnek a papriku, zalijeme vodou a vaříme asi 15 min., poté přidáme přes vlákna nakrájená "ouška&…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Jíškové knedlíčky do polévky

Jíškové knedlíčky do polévky

Potřebné ingredience

3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1 vejce, 1 lžíce vegety, sušený česnek (nebo 2 stroužky čerstvého), petrželka (sušená nebo čerstvá), strouhanka na zahuštění

Postup přípravy

Z másla a mouky připravíme jíšku, necháme mírně vychladnout a přidáme vše ostatní, strouhankou zahušťujeme. Tvarujeme knedlíčky, které zaváříme rovnou v polévce asi 5 min.

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zeleninová polévka s cuketou

Zeleninová polévka s cuketou

Potřebné ingredience

1 střední cuketa, 2 rajčata, 2 - 3 brambory, 1 - 2 mrkve, 1 bio bujón zeleninový, sůl, petrželka nebo libeček

Postup přípravy

Všechnu zeleninu nakrájíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bujón, ev. sůl a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme a nakonec přidáme petrželku nebo libeček.

Zobrazit více...
POLÉVKY
Brokolicová polévka

Brokolicová polévka

Potřebné ingredience

1 brokolice, 2 - 3 brambory, sůl, pepř, 3 lžíce lučiny, 1 zeleninový bio bujón

Postup přípravy

Brokolici nakrájíme na kousky, košťál oloupeme a také nakrájíme. Do osolené vody s bujonem dáme vařit nejdřív kousky košťálu, po částečném změknutí přidáme růžičky brokolice a…

Zobrazit více...

Kategorie