Čočkovo-mrkvová krémová polévka
Potřebné ingredience
1 lžička celého kmínu, 2 lžíce olivového oleje, 500g mrkve, 140g červené loupané čočky, zeleninový bojón, sůl, pepř, petrželová nebo celerová nať, ev. kousek zázvoru nebo chilli papričky
Postup přípravy
Kmín nasucho opražíme, přidáme olej, nastrouhanou mrkev nahrubo. Orestujeme, osolíme, přidáme vodu (asi 1 - 1,5l), bojón a necháme vařit. Po 10min. přidáme propláchnutou čočku a…
Kroupová polévka
Potřebné ingredience
2 hrsti krup, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 mrkev, 1 malá petržel, 4 malé brambory, sůl, asi 3/4l vývaru (ev. voda + zeleninový bio bujón), 1/2 stroužku česneku, lžíce majoránky, drcený kmín, sůl
Postup přípravy
Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme kroupy, zeleninu, česnek, kmín, sůl, majoránku a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí krup a zeleniny. Podle potřeby doléváme vývar (vodu).
Boršč
Potřebné ingredience
500g hovězího masa, 500g vepřového masa, hovězí kosti, 3 mrkve, 2 petržele, 3 brambory, 3 stroužky česneku, máslo, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, 2 rajčata, kousek hlávkového zelí, rajiský protlak, 2 střední řepy, ocet, cukr, zakysaná smetana k podávání
Postup přípravy
Z masa, 1 mrkve, 1 petržele, kostí, koření a soli uvaříme vývar. Na másle osmahneme na plátky česnek, přidáme spařená, oloupaná a na kousky nakrájená rajčata a kousky zelí,…
Krémová bramborová
Potřebné ingredience
1 malá mrkev, kousek celeru, 2 velké brambory, 3/4 - 1 l vývaru, 1 stroužek česneku, lžíce majoránky, sůl, pepř, asi 50ml šlehačky, rýžový olej
Postup přípravy
Na oleji orestujeme mrkev a celer, přidáme brambory. Zalijeme vývarem, přidáme koření a osolíme. vaříme doměkka. Nakonec rozmixujeme a přilijeme šlehačku.
Rychlá fazolová polévka
Potřebné ingredience
3 brambory, 150g uzeného masa (slaniny, salámu,...), olej, 2 lžíce sladké papriky, pepř, sůl, 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu, 1 zakysaná smetana, špetka cukru, instantní jíška
Postup přípravy
Kousky brambor a uzeniny orestuje na oleji, přidáme papriku, zasmažíme a zalijeme vodou, přidáme sůl a pepř. Vaříme než jsou brambory měkké. Chvíli před koncem přidáme fazole.…
Minestrone (italská polévka)
Potřebné ingredience
2 lžíce olivového oleje, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 plechovka krájených rajčat Valfrutta (v létě čerstvá 4-5), 1 stroužek česneku, 1 slepičí bio bujón, 1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu (nebo 2 hrsti uvařené zvlášť), sůl,pepř, hrst bazalky, 1 lžička bazalkového pesta (nemusí být), ev. cukr
Postup přípravy
Na oleji osmažíme kostky mrkve a celý stroužek česneku (asi 2min.), poté zalijeme 1/2 l vody, vyndáme česnek, přidáme bujón a vaříme asi 5min. Poté přidáme kousky celeru a vaříme…
Polévka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
300g hlívy, 1 lžíce másla, 1 větší mrkev, vegeta, pepř, 1 lžíce sladké papriky, česnek podle chuti, majoránka, jíška z hladké mouky a másla (nebo instantní), ev. houbový bujón
Postup přípravy
Na másle orestujeme kousky mrkve a tužší konce hlívy, přidáme vegetu, pepř, česnek a papriku, zalijeme vodou a vaříme asi 15 min., poté přidáme přes vlákna nakrájená "ouška&…
Jíškové knedlíčky do polévky
Potřebné ingredience
3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1 vejce, 1 lžíce vegety, sušený česnek (nebo 2 stroužky čerstvého), petrželka (sušená nebo čerstvá), strouhanka na zahuštění
Postup přípravy
Z másla a mouky připravíme jíšku, necháme mírně vychladnout a přidáme vše ostatní, strouhankou zahušťujeme. Tvarujeme knedlíčky, které zaváříme rovnou v polévce asi 5 min.
Zeleninová polévka s cuketou
Potřebné ingredience
1 střední cuketa, 2 rajčata, 2 - 3 brambory, 1 - 2 mrkve, 1 bio bujón zeleninový, sůl, petrželka nebo libeček
Postup přípravy
Všechnu zeleninu nakrájíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bujón, ev. sůl a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme a nakonec přidáme petrželku nebo libeček.
Brokolicová polévka
Potřebné ingredience
1 brokolice, 2 - 3 brambory, sůl, pepř, 3 lžíce lučiny, 1 zeleninový bio bujón
Postup přípravy
Brokolici nakrájíme na kousky, košťál oloupeme a také nakrájíme. Do osolené vody s bujonem dáme vařit nejdřív kousky košťálu, po částečném změknutí přidáme růžičky brokolice a…