Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Polévky

Přidat recept
POLÉVKY
Silná slepičí polévka s drožďovými knedlíčky

Silná slepičí polévka s drožďovými knedlíčky

Potřebné ingredience

1 celá slepice, 1 větší cibule neoloupané, kousek pórku, 2 mrkve, 1 větší petržel, kus celeru, 2 stroužky česneku, pokud máte, tak kousek bílého zelí, květáku, kedlubny, snítka libečku, snítka zelené petrželky, snítka celerové naťe, 2 kuličky nového koření, 10 kuliček celého pepře, sůl, 1/2 - 1 čerstvé rajče. Drožďové knedlíčky - viz moje recepty.

Postup přípravy

Omytou slepici dáme pozvolna vařit do studené vody. Až začne vařit, naběračkou odebereme pěnu a přidáme nové koření a pepř. Velmi mírným varem (2-3hod) necháme slepici táhnout.…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Indická krémová polévka (vegan)

Indická krémová polévka (vegan)

Potřebné ingredience

cibule kořenová zelenina červená čočka zeleninový bujon bez glutamátu předvařený žlutý hrách brambory kari kurkuma sůl česnek sojová smetana provamel

Postup přípravy

Na oleji si orestuju cibulku a přidám kořenovou zeleninu (mrkev,celer,petržel), červenou čočku, předvařený žlutý hrách, brambory, zeleninový bujon bez glutamátu,kari a kurkumu a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Brokolicová

Brokolicová

Potřebné ingredience

1 brokolice,sůl,2 brambory,1 cibuli,olej,2 PL hl.mouky,1 čl vegety,15 dkg salám český(gothaj),máslo

Postup přípravy

Dáme olej do kastrolku s cibulí a orestujeme,přidáme asi 15 dkg salámu český,taktéž opečeme a přidáme mouku osmahneme jíšku a přilejeme vodu vložíme nakrájenou brokolici.Vaříme a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Sýta chilli polievka

Sýta chilli polievka

Potřebné ingredience

Táto polievočka je úžasným vynálezom na chladné zimné večery, keď prídete uzimení a lační domov. Je chutná, huttná a sýta, preto je super aj pre návštevy – stačí, keď im uvaríte túto polievočku a naservírujete ju s chlebíkom natrhaným na kúsky pekne naaranžovaným v nejakom košíčku (samozrejme, najlepšie, ak je váš vlastnoručne čerstvo upečený) a nič viac netreba, aby ste ich zasýtili. Navyše je táto polievočka lacná, veľmi rýchla a veľmi jednoduchá na prípravu. Ingrediencie na 4 litrový hrniec: 1x balíček mletého mäsa (ja používam ten z Billy, je to balíček mix mletého mäsa a je to veľmi chutné mäsko, s ktorým mám dobré skúsenosti a používam ho všade, kam ide mleté mäso, jeden balíček stojí cca. 1 euro. Kto chce fajnovejšiu verziu, môže kúpiť rovnako v Bille mleté hovädzie, to stojí asi 3 eurá balíček) zeleninový bujón soľ 1x pradajka 1x zelená paprika 2x veľká cibuľa majoránka mletá rasca práškový cesnak mleté čierne korenie kryštálový cukor (ja používam 1 vrecúško HB cukru, to je také optimálne množstvo) kúsok pórku (asi 5 cm, najlepšie, ak máte zelenú časť, ak nie, môže byť aj biela) pasírované paradajky (najlepšie sú z Lidl od Nostia – majú totiž tú správnu hustotu, sú správne sladke aj kyslé a stoj iba 60 centov) paradajkový pretlak (najchutnejší aj najhustejší je opäť z Lidl od Nostia) 1 celá plechovka čiernych Kidney fazuliek v slanom náleve (opäť som spokojná veľmi s tými z Lidl) 1 celá plechovovka bielych fazuliek v tomatovom náleve (a opäť tie Lidlové sú dobručké) chlebík alebo bageta alebo pizza chlieb/štangle

Postup přípravy

Cibuľu nakrájame na drobné kocky a opražíme na oleji. Podlejeme vodou a dusíme cca. 20 minút zakryté pod pokrievkou. Potom pridáme umyté mleté mäso. Opražíme a potrháme varechou…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Bravčový guláš s príchuťou diviny

Bravčový guláš s príchuťou diviny

Potřebné ingredience

My s manželom sme úplne zbláznení do gulášov akéhokoľvek druhu a typu, sme gulášoví maniaci :) ktorí sú ochotní variť a jesť guláš kedykoľvek. Pri varení gulášu veľakrát improvizujem, nahrádzam, zamieňam a dopĺňam suroviny, ale mám aj svoj osvedčený guláš, ktorý je vždy mňamky a ktorý varím pre návštevy :) Ingrediencie na cca. 4 litrový hrniec: 1x balíček bravčového mäsa na guláš (ja som veľmi spokojná s mäskom, ktoré majú chladené v Bille, stojí balíček asi 2,2 eura) 1 PL horčica 1x väčší paradajkový pretlak 2 dl pivo 2 dl červené víno 1x zelená paprika 1x väčšia paradajka 4 strúčiky cesnaku 3x cibuľa 2 ČL majoránka 2 ČL mleté čierne korenie 1 ČL ríbezľový alebo brusnicový džem 1 ČL štipľavá mletá paprika 2 ČL sladká mletá paprika 1 ČL mletá rasca 4 PL gulášové korenie 6x borievky 1 ČL biele mleté korenie zeleninový bujón soľ múka

Postup přípravy

Cibuľu si nakrájame nadrobno a na rozpálenom oleji ju opražíme dozlatova. Zalejeme vodou (aby bola zaliata vodou tak 1 cm nad), zakryjeme a dusíme aspoň 20 minút (pokojne, ak…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Pórková polievka s mletým mäsom

Pórková polievka s mletým mäsom

Potřebné ingredience

pór + mleté mäso (ja kupujem ten malý balíček mletého mäsa mix v Bille)+ olej + mletá červená sladká paprika + zeleninový bujón + soľ + mleté biele korenie + paradajkový pretlak + paradajka + zelená svieža paprika + cesnak + chilly + mletá rasca + cibuľa

Postup přípravy

Táto polievočka je pre tých, ktorí majú radi chuť pórku, lebo táto je tejto chuti plná :)
Navyše je veľmi rýchla a super človeka vyhreje a zasýti.

POSTUP:

- na…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Vianočná kapustnica

Vianočná kapustnica

Potřebné ingredience

1x kyslá kvasená kapusta + 0,5l kapustová voda (predávajú v Bille aj v tesco v pol litrových fľaškách a dáva to kapustnici úúúúžasnú kyslú chuť) + 6x sušené slivky + 1x malý paradajkový pretlak + 1x jablko + fliačky + kyslá smotana + 5x cesnak + sladká mletá paprika + mletá rasca + soľ + 4x zeleninový bujón + 4x bobkový list + olej + polovica cibule + 2x klobása (výborná a osvedčená do kapustnice - t.j. dostatočne ale nie príliš masná a primerane korenistá je eliášova klobása, majú ju v Bille) + 200g bravčové mäso (najlepšia je zmes na guláš, čo majú naporcovanú na táckach v Bille) + 2 hrubé plátky údeného mäska (krkovička, stehno...) + soľ + mleté čierne korenie + štipľavá červená paprika + hrsť sušených húb + mleté čierne korenie

Postup přípravy

Túto vianočnú kapustnicu podľa starého rodinného receptu nerobievame iba na Vianoce, pretože na to je až príliš dobručká :) robíme ju často, možno aj viac ako raz za mesiac. A…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Ostrokyslá

Ostrokyslá

Potřebné ingredience

Kedze s manzelom tuto soplovitu :) pikantnu polievku priam zboznujeme, vzdy ju robime do najvacsieho hrnca, ktory doma mame - 4 litre. A nadejame sa, ze ked nam z nej zostane, dame par porcii do mrazaku a potom si len tak hocikedy, ked nam pride na chut bez roboty zohrejeme a spapame. Zial, to sa nam este ani raz nepodarilo, pretoze cely ten hrniec mame za jeden den zjedeny - na posedenie kazdy zbasti kludne aj 8 misiek :) Receptov na tuto polievku najdete na webe milion, ci su chutne a ci nie neviem, ja mam ten svoj odpozerany a presne zdokumentovany od kucharov z cinskej restiky, ktoru mali moji rodicia v prenajme a tak som mala moznost odhalit vela tajomstiev z ich uzasnej kuchyne. Podstata tejto polievky spociva v 2 zakladnych veciach: 1. cim dlhsie sa vari, tym je lepsia 2. musite pouzit vylucne ich suroviny, akonahle pouzijete nahradu, stane sa to, ze sa velmi chutovo odchylite (ako moja mladsia sestricka, ktora vsetko urobila zo surovin, ktore mala doma po ruke a z ostrokyslej bola taka ako povedal moj manzel celkom dobra cinska sosovicova polievka :) Ingrediencie na 4 litrovy hrniec: 3x kuracie stehna dolne (prip. polovica mensieho kurcata, alebo 4 kuracie stehna , prsia samotne nie, su velmi suche) aj s kozou! 1x cervena svieza paprika (ak nemate, kludne moze byt aj sterilizovana kapia) 3x vacsia mrkva 1x velky petrzlen 4x mensie sampinony 1/2 flase/konzervy bambusovych vyhonkov pikantna pasta sambala oelek (maju ju v Bille medzi exotickymi potravinami, ale da sa nahradit kludne feferonovou pastou) skoro ¾ flasky pravej cinskej tmavej sojovej omacky (maju ju napr. v Tescu zasa v tej polici s exotickymi potravinami, je to mala flasa, ktora ma strieborno-cerveny obal a je na nej napisane: Pearl River Bridge Dark) skoro cela flaska ryzoveho octu (maju ho v Bille v tych policiach, kde maju exoticke potraviny, ma cerveny vrchnacik a znacka je Tao Tao a je to 3% ocot, ak nezozeniete tento, podla mna mozete pouzit aj od inej firmy, ale musi byt urcite ryzovy, ja stale varim len z toho Billoveho)\r\n-1x cele balenie zeleninoveho bujonu (najlepsie sa mi osvedcil od Knorr) 1/2 neudeneho tofu (pozor, udene tomu da taku dymovu zlu pachut) par Shitake huby (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola huzevnatec jedly) par hub Judasove ucho (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola uchovec bazovy) 3PL ustricovej omacky (maju ju aj v Tesco aj v Bille) 2PL rybacej omacky (maju aj v Tesco) 2PL hubovej sojovej omacky (maju aj v Tesco) 1cm cerstveho zazvoru 1x vajce (do 4 litrov naozaj staci jedno, aj ked sa to mozno nezda) 1/2 balenia zemiakoveho skrobu Solamyl (iba Solamyl, nie Majzena ani ine nahrady!) pazitka (ja pouzivam susenu z Lidl, je po 5 minutach v polievke na nerozoznanie od cerstvej) prip. moze byt porek najemno pokrajany alebo v lete cibiky zo sviezej cibulky

Postup přípravy

Priprava:

-do hrnca dame do cistej studenej vody varit umyte kurca aj s kozou a varime aspon hodinu a pol (cim dlhsie varime, tym lepsie, pusta to prave ten super glic,…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Hernekeitto - sváteční hrachová polévka

Hernekeitto - sváteční hrachová polévka

Potřebné ingredience

500g sušeného neloupaného zeleného hrachu, 2,5l vody, kousek uzeného masa, 2 cibule, 3 mrkve, 2 bobkové listy, 1 lžička majoránky, půl lžičky černého pepře, 1 lžička soli

Postup přípravy

Hrách přes noc namočte do vody a nechte nabobtnat.
Zbylou vodu vylijte, hrách ještě propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce a zalijte 2,5 litrem čisté studené vody.…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Fazolnica po Záhorácku

Fazolnica po Záhorácku

Potřebné ingredience

1x křížová kost min. 1kg / 6x středně velká cibule / 4 sáčky fazolí Lagris 450g(kropenaté, či tmavé, či velké - švábi) / 1 hlávka česneku / sádlo / hladká mouka / koření:sůl, červená paprika, majoránka, nakonec na vůni petrželová nať (čerstvá, mražená, či sušená) Uvedené množství je odhadem na 6l fazolnice.

Postup přípravy

Recept na tuto delikatesní fazolnicu má moje ségra od stařenky ze Slovenska. Výborná je po rozležení na 2. den. Lze ji uvařit během sobotního dopoledne, ale my ji připravujeme ve…

Zobrazit více...

Kategorie