Zápečená zelenina se sýrem
Potřebné ingredience
2 velké mrkve, 2 velké petržele, 1/2 velkého celeru, asi 5 středních brambor, 200g anglické slaniny, olivový olej, sůl, 2 stroužky česneku, 300g sýru podle chuti (niva, hermelín, gouda,...),ev. bylinky
Postup přípravy
Mrkev, petržel, celer, brambor a česnek nakrájíme na tenké plátky. V míse promícháme s proužky slaniny, solí a asi 2 lžícemi oleje. Dáme do zapékacího mísy, přiklopíme a pečeme…
Zelí na pivě podle ID 72494
Potřebné ingredience
1 menší hlávka zelí, 250g uzeného masa, 400g vepřového masa, 1 klobása, 2 stroužky česneku, 4 vrchovaté lžíce hořčice, 1/2 sklenice kečupu, trocha sójovky, 1 pivo
Postup přípravy
Vše nakrájet, zalít pivem s kečupem a hořčicí a dát péct asi na 2 hodiny přiklopené, pak ještě chvíli odklopené.
Pomerančová mrkev
Potřebné ingredience
750g mladé mrkve, sůl, pepř, 1 - 2 lžíce medu, přepuštěné máslo, rozmarýn, kůra z 1 bio pomeranče, šťáva ze 2 pomerančů
Postup přípravy
Mrkev očistíme, malé necháme vcelku, vetší přepůlíme a orestujeme na másle. Po chvíli přilijeme pomerančovou šťávu, osolíme, opepříme, přidáme med, kůru a rozmarýn. Dusíme chvíli…
Cuketovo-bramborový nákyp
Potřebné ingredience
1 střední cuketa (nahrubo strouhaná), 2 střední brambory (syrové, nahrubo strouhané), 2 vejce, 1 stroužek česneku, 200g uzeného masa nebo šunky, 250g polohrubé mouky, 100g oleje, 1/2 PP, bylinky (majoránka, petrželka,...), ev. sůl
Postup přípravy
Vše smícháme, pečeme na plechu vymazaném máslem(nebo vyloženém pečícím papírem) na 190 - 200°C asi 45 min. Můžeme podávat teplé i studené.
Mrkvové kari
Potřebné ingredience
1 kg mrkve na větší kousky, římský kmín, kurkuma, hořčičné semínko, sůl, 400g kokosového mléka, 1 lžíce oleje, hrst petrželky
Postup přípravy
Na oleji orestujeme koření, přidáme mrkev a přilijeme asi 150g vody, osolíme. Necháme chvíli dusit. Po chvíli přidáme kokosové mléko a vaříme za občasného míchání, aby byla mrkev…
Smetanové kedlubny
Potřebné ingredience
2-3 kedlubny nakrájené na hranolky, sůl pepř, 2 střední mrkve nakrájené na sirky, 1 zakysaná smetana, 60-100g pancetty, ev. hladká mouka, olej nebo máslo
Postup přípravy
Na tuku orestujeme pancettu, po chvíli přidáme kedlubny a mrkev, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou asi 15-20 min. Poté přidáme smetanu a prohřejeme. Pokud je potřeba…
Fazolkový salát (hlavní jídlo)
Potřebné ingredience
100g libové anglické slaniny, 1 kuřecí prso, sůl, pepř, 3 - 4 vejce, 500g fazolek, hobliny parmazánu, Zálivka: cca 50g strouhaného parmazánu, asi 4 lžíce mléka, 2 sardelky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička sójové omáčky, kikkoman, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř. Krutóny: 1 větší kus bílého pečiva, olivový olej
Postup přípravy
Slaninu nasucho orestujeme dokřupava, poté nakrájíme na větší kousky a necháme mírně vychladnout. Maso osolíme, opepříme a orestujeme, necháme odpočinout pod alobalem a poté…
Zapečený fenykl
Potřebné ingredience
2 - 3 bulvy fenyklu, sůl, pepř, česnek, muškátový oříšek, 1 smetana, 50g parmazánu
Postup přípravy
Fenykl nakrájíme na klínky, uvaříme v osolené vodě asi 5 min. Vyndáme a zchladíme. Přendáme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou s česnekem, posypeme parmazánem…