Perníková - podle p. Řezníčkové, profes. perníkářky
Potřebné ingredience
650 g hladké mouky, 240 g moučkového cukru, 4 celá vejce, 100 g medu, 50 g tuku (nejlépe Omega), 1 polévkovou lžíci skořice a 1 polévkovou lžíci směsi koření do perníku ( anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs ), lžička jedlé sody, 2 až 3 lžíce kakaa, chcete-li tmavší těsto. Nedávat žádný kypřící prášek do perníku !!!! Poleva: 1 bílek, 150 až 200 g moučkového cukru, citrónová šťáva.
Postup přípravy
Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, rozehřátý tuk s medem a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být tužší, ale…
Vánočka - rodinný recept, vynikajícííííí !!!
Potřebné ingredience
1 kg polohrubé mouky, 10 dkg Hery + 10 dkg másla ( obojí rozpustit ), 20 dkg cukru, 7 dkg droždí, 2 lžičky soli, 2 žloutky, 1/4 l mléka, 1 vanilkový cukr, citr. kůra, rozinky, 3 špetky muškátového květu.
Postup přípravy
Uděláme kvásek a smícháme s ost. surovinami. Rukama zpracujeme hustější těsto a necháme kynout asi 3 hodiny. Pak upleteme 2 vánočky. Vánočky dáme na pečící papír a necháme ještě…
Sněhové řezy
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 20 dkg hladké mouky * 14 dkg změklého másla * 2 žloutky * 4 dkg moučk. cukru //// Náplň: 20 dkg mletých vlašských ořechů * 10 dkg cukru * 6 lžic vody * 2 dkg másla //// Poleva: 2 bílky * 20 dkg moučk. cukru.
Postup přípravy
Těsto vyrobíme běžným způsobem, náplň svaříme a polevu ušleháme hustou. Z těsta vyválíme placku a natřeme ji náplní a pak rozetřeme bílkovou polevu. Takto natřené rozkrájíme za…
Pracny podle babi
Potřebné ingredience
20 dkg másla, 20 dkg mletých ořechů, 20 dkg hl. mouky, 10 dkg mouč. cukru, 6 dkg strouh. čokolády, 1/2 lžičky tluč. hřebíčku a vraž tam 1 celé vejce.
Postup přípravy
Plnit do formiček né úplně po okraj, při pečení dost nabydou, hotové obalit v moučk. cukru a vanilkovým.
Bílková poleva na perníčky jednoduchá
Potřebné ingredience
1 bílek, 15-20 dkg moučkového cukru, 1 kávová lžička citronové šťávy ( může být koupená citronka)
Postup přípravy
Moučkový cukr přesát přes jemné sítko aspoň 2x, přidáme jeden bílek a lžičku citr. šťávy a třeme asi 15-20 minut do tuha ručně. Množství cukru záleží na velikosti vajíčka a…
Perníčky p. Řezníčkové - hladké, oblé, drží tvar a…
Potřebné ingredience
650 g hladké mouky, 240 g moučkového cukru, 4 celá vejce, 100 g medu, 50 g tuku (nejlépe Omega nebo jakýkoli 100% rostlinný tuk), 1 polévkovou lžíci skořice a 1 polévkovou lžíci směsi koření do perníku ( anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs ), 1 malá lžička jedlé sody, 2 až 3 lžíce kakaa, chcete-li tmavší těsto. Nedávat žádný kypřící prášek do perníku !!!! Poleva: 1 bílek, 150 až 200 g moučkového cukru, 1 lžička citrónovéšťávy.
Postup přípravy
Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, med a rozehřátý tuk a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být pevné a pěkně…
Brabantské dortíčky - tak jim říkala babi
Potřebné ingredience
Těsto: 24 dkg másla, 28 dkg hladké mouky, 12 dkg mletých ořechů nebo mandlí, 12 kdg moučk. cukru, 1 vanilkový cukr.///// Náplň: 16 dkg másla, 16 dkg moučk. cukru, 5 lžic rumu. ///// Poleva: čokoláda na vaření a 100%tuk. ///// Na zdobení: půlky vlašáků nebo mandlí.
Postup přípravy
Vypracujem těsto obvyklým způsobem, vykrájíme tvary dle vlastní libosti a velikosti, upečeme na 180 stupňů a po vychladnutí spojíme krémem a namáčíme v čokol. polevě a ozdobíme…
VANILKOVÉ ROHLÍČKY z lískových oříšků -LEPŠÍ NEEXISTUJÍ
Potřebné ingredience
14 dkg mletých lískových oříšků, 14 dkg moučk. cukru, 28 dkg změklého másla, 38 dkg hladké mouky, citr. kůru nastrouhat. Žádné vejce !!! Asi na 50 ks, na plech dávám 25 ks,dělám rovnou z této dvojité dávky :-))
Postup přípravy
Vše smíchat. Rukama hníst těsto dokud není vláčné a nedrobí se. Na plech dáme pečící papír a hned tvoříme ručně rohlíčky a to tak, že vyválíme malý váleček a ohneme ho do tvaru…