Špagety s hráškovým pestem
Potřebné ingredience
400g mraženého hrášku, 150g čerstvého sýru, citrónová šťáva, 1 malý stroužek česneku, olivový olej, sůl, pepř, špagety (+ voda ze špaget)
Postup přípravy
Hrášek necháme povolit a část (cca 100g) odebereme stranou a zbytek rozmixujeme se zbytkem surovin na pesto. Doředíme vodou ze špaget dle potřeby. Smícháme se špagetami a hned…
Čočkový teplý salát
Potřebné ingredience
300g vařené čočky beluga nebo puy (uvařit v osolené vodě s bobkovým listem a kouskem česneku), miska sušených rajčat, 200-250g hlívy, pepř, petrželka, 2 lžíce umeocta, trochu oleje
Postup přípravy
Na lžíci oleje orestujeme kousky hlívy, poté přidáme na kousky nakrájená rajčata a čočku. Ochutíme octem a pepřem, podle potřeby dosolíme. Nakonec přimícháme petrželku. Podáváme s…
Knedlík bez kynutí
Potřebné ingredience
1 světlý rohlík, 1/2 celozrnného rohlíku (nebo také světlý), 1 a 1/2 hrnku hrubé mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička PP, 1 a 1/2 hrnku studeného mléka, ev. hrst petrželky. (1hrnek = 250ml)
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na kostičky, přisypeme mouku, sůl, PP, žloutky a mléko, promícháme. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ke směsi. Dáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané…
Cizrna na smetaně
Potřebné ingredience
500g suché cizrny, 500 - 750ml masového vývaru, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl, asi 2 lžíce mleté papriky, trochu majoránky, 1 šlehačka, citrónová šťáva, přepuštěné máslo, ev. cukr, popřípadě jíška nebo mouka s vodou na dohuštění
Postup přípravy
Cizrnu namočíme minimálně na 12 hod. do vody. Vodu slijeme, zalijeme vývarem a popřípadě trochou vody, ať je jen mírně ponořená. Přidáme bobkový list, nové koření a majoránku,…
Polentové knedlíky
Potřebné ingredience
1000g vody, sůl, 200g polenty, 1 lžíce másla, olej
Postup přípravy
Do vroucí, osolené vody vsypeme pramínkem polentu a zpočátku za stálého míchání vaříme cca 10min., přidáme máslo. Necháme částečně vychladnout (buď v míse nebo na vále). Rozdělíme…
Dýňové kari
Potřebné ingredience
malá dýně, 2 velké hrsti vařené cizrny, 1 plechovka kokosového mléka, kousek brokolice nebo květáku, 4 lžíce sekaných rajčat, lžička kari, lžička kurkumy, kousek chilli papričky, sůl, citrónová kůra, rýžový olej, černý sezam, trochu vývaru (cca 200ml), petrželka k posypání, ev. trochu cukru
Postup přípravy
Na oleji orestujeme kousky dýně, krátce i koření a zalijeme kokosovým mlékem a vývarem, přidáme rajčata a cizrnu. Necháme dusit, dokud není dýně měkká a tekutina zredukovaná do…
Noky s houbovou omáčkou
Potřebné ingredience
Noky: brambory vařené ve slupce, nastrouhané, vejce, sůl, hladká mouka, celozrnná pšeničná mouka. Omáčka: 250g hnědých žampionů nebo lesních hub, sádlo, kmín, 1 lžíce citrónu, 1 šlehačka, petrželka, sůl, pepř, bobkový list, ev. 1 lžička solamylu
Postup přípravy
Z ingrediencí na noky vypracujeme těsto a uděláme malé noky, které uvaříme v osolené vodě. Na omáčku orestujeme na sádle bobkový list, kmín a houby, přidáme citrón a chvíli vaříme…
Špagety s ricottou
Potřebné ingredience
500g špaget, 500g ricotty, 130g mléka, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 kus světlého pečiva (cca 70g), 1 stroužek česneku, 1 lžíce citrónové kůry, hrst petrželky
Postup přípravy
Kousky pečiva upečeme na 160°C asi 7 - 8 min., poté nahrubo rozmixujeme. Ve woku rozehřejeme máslo a olej, přidáme nasekaný česnek, na mírném plamenu smažíme do změknutí, poté…
Celerovo-bramborové noky
Potřebné ingredience
Těsto: 400g celeru, 400g brambor, 50g parmazánu, 1 vejce, sůl, pepř, hladká a celozrnná pšeničná mouka dle potřeby. Hrst sekaných vlašských ořechů, hrst dýňových semínek, šalvěj (popřípadě jiná bylinka), máslo, pepř, cca 200g brynzy
Postup přípravy
Celer nakrájíme na kousky a upečeme doměkka. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Teplý celer rozmixujeme na pyré, brambory nastrouháme. Z ingrediencí vypracujeme…
Smetanové brambory
Potřebné ingredience
asi 1kg brambor, 1 lžička mletého koriandru, sůl, pepř, petrželka, 250g zakysané smetany
Postup přípravy
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme a vmícháme vše ostatní. Podáváme jako přílohu.