Květáková směs na kari
Potřebné ingredience
1 květák, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky kari, 1 lžička drceného kmínu, 2 hrsti mraženého hrášku, sůl, pepř, asi 100ml šlehačky
Postup přípravy
Na oleji orestujeme kari, přidáme růžičky květáku a mícháme, aby se směsí obalily. Přidáme sůl, pepř, kmín, chvíli restujeme. Podlijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou…
Plněná sýrová placka
Potřebné ingredience
100g vody, 200g mléka, 5g sušeného droždí, cukr nebo sladěnka, 410g hladké mouky, 5g oleje, 15g másla, 8g soli. Náplň: 550g směsi sýrů (zde gouda, mozzarella tvrdá i měkká, parmazán, 50g měkkého másla, 1 vejce (použít cca polovinu na náplň, polovinu na potření). Na potření: zbytek vejce, asi 3 lžíce zakysané smetany
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto a necháme 30 - 60 min. kynout. Rozdělíme na 3 části, z každé vyválíme slabou placku, na kterou naneseme náplň (smíchání všech ingrediencí) a necháme volné…
Zapečené zelené fazolky
Potřebné ingredience
400 - 500g zelených fazolek (mražené povolené, čerstvé předvařené), 1 šlehačka, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, asi 2 hrsti strouhanky, 50g parmazánu, 1 - 2 mozzarelly
Postup přípravy
Fazolky nasypeme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, přidáme česnek a zamícháme. Navrch poklademe plátky mozzarelly a zasypeme částí parmazánu. Pečeme na 200°C asi 15min., poté…
Quiche podle ID 66156
Potřebné ingredience
TĚSTO: 250g hladké mouky, 125g másla, sůl, pepř, asi 5 lžic studené vody. NÁPLŇ: 4 vejce, 100ml mléka, 4 - 5 rajčat, 150ml smetany, 200g strouhané goudy, česnek podle chuti, čerstvá bazalka a kopr, sůl, pepř
Postup přípravy
Těsto zpracujeme na vále a necháme chvíli v lednici odpočinout. Náplň připravíme smícháním všech surovin (rajčata spařená, oloupaná a nakrájená na kousky). Těsto rozválíme do…
Houskový knedlík
Potřebné ingredience
hrubá mouka, vajíčko, sůl, kousek droždí, mléko + voda, houska
Postup přípravy
Ze všech surovin vypracujeme středně tuhé těsto (mírně lepivé) - viz foto, přidáme nakrájenou housku a necháme asi 1 hod. kynout přikryté utěrkou. Poté umotáme bochánky, ty…
Zapečený květák se žampiony a cuketou
Potřebné ingredience
1 květák, kousek cukety (1 malá), 150 - 200g žampionů, 4 vejce, sůl, drcený kmín, 2 lžíce másla (+ na vymazání), sterilovaný hrášek, 2 hrsti strouhanky (+ na vysypání), petrželka
Postup přípravy
Květák uvaříme v páře do poloměkka, rozebereme na růžičky. Smícháme kousky cukety, květák, plátky žampionů, strouhanku, rozpuštěné máslo smícháme se žloutky, sůl, kmín a petrželku…
Bílkové placičky
Potřebné ingredience
asi 5 bílků, 200 - 250g strouhaného sýru, trochu strouhanky (asi malá hrst), sůl, pepř, sušený česnek, petrželka, velká hrst jemných vloček
Postup přípravy
Bílky vyšleháme do sněhu se solí, přimícháme ostatní suroviny, aby vzniklo husté těsto. Necháme chvíli odstát a smažíme na lívanečníku placičky.
Brokolicové karbanátky
Potřebné ingredience
brokolice (asi z 1 malé), 2 nastrouhané mrkve, sůl, pepř, bylinky, česnek, strouhanka, špaldová celozrnná mouka, 2 vejce, 150-200g strouhané goudy, olej
Postup přípravy
Brokolici uvaříme v páře ne úplně doměkka, poté nasekáme - část nahrubo, část rozmixujeme s vejcem. Ze všech surovin uděláme hmotu, kterou zahustíme dle potřeby, aby šly dělat…
Houbová směs
Potřebné ingredience
400g žampionů, 300g hlívy ústřičné, 1 črevená paprika, kousek feferonky, 1 stroužek česneku, 2 rajčata, olivový olej, sůl, kmín, kari, 120 - 150g jogurtu, petrželka
Postup přípravy
Na oleji orestujeme na větší kousky houby, přidáme koření a smažíme asi 5 min. Poté přidáme nakrájenou papriku, feferonku a kousky oloupaných rajčat. Když paprika změkne,…
Cizrnová směs na těstoviny
Potřebné ingredience
200 - 250g cizrny (přes noc namočené, poté pulzním mixérem rozmixované nahrubo), 1 rajčatový protlak, 1-2 plechovky krájených rajčat (dle požadované hustoty), bazalka, oregano, rozmarýn, sůl, pepř, 500ml vývaru, 1 velká mrkev, 1 petržel, kousek celeru (nebo řapíkatý), přepuštěné máslo, bobkový list, celá skořice, 1 velký stroužek česneku, 1 lžička cukru
Postup přípravy
Na másle orestujeme nastrouhanou zeleninu, přidáme koření, prolisovaný česnek, cizrnu, cukr a zalijeme vývarem. Přidáme rajčata, protlak a necháme vařit asi 2 hodiny, dokud není…