Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Bezmasá jídla

Přidat recept
BEZMASÁ JÍDLA
Quinoa placičky

Quinoa placičky

Potřebné ingredience

Větší miska uvařené quinoi (cca 3 velké hrsti), 2 vejce, 2 hrsti posekané rukoly, sušený česnek, sůl, hrst parmazánu, 2 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžíce tamari nebo shoyu, pepř, strouhanka

Postup přípravy

Vše smícháme dohromady, nakonec přidáváme strouhanku, aby vznikla hmota konzistencí podobná karbanátkům. Tvoříme placičky (pomocí vykrajovátka) e pečeme ve vyhřáté troubě na 180 -…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Cuketovo-žampionová směs

Cuketovo-žampionová směs

Potřebné ingredience

1 střední cuketa, 250g žampionů, indické koření, trochu chilli vloček, sůl, 1 plechovka kokosového mléka, olej

Postup přípravy

Na oleji orestujeme poloviny (popřípadě čtvrtiny) žampionů, necháme zprudka vydusit vodu, kterou pustí. Přidáme koření, chilli a tuhou část z kokosového mléka. Z tekuté části…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Slaný koláč s gorgonzolou

Slaný koláč s gorgonzolou

Potřebné ingredience

asi 300g listového těsta, 250g mascarpone, 1/2 kelímku šlehačky, 1 ricotta, 100 - 200g gorgonzoly, vlašské ořechy, 2 hrušky, 1 vejce, tymián

Postup přípravy

Těsto vyválíme do kulaté formy, uděláme i okraje. Na těsto nalijeme polovinu směsi (mascarpone, ricotta, vejce, šlehačka), poklademe plátky hrušek, dáme gorgonzolu, ořechy, opět…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Vaječné "těstoviny"

Vaječné "těstoviny"

Potřebné ingredience

1 mozzarella (125g), 5 vajec, 15g psyllia, sůl, bylinky

Postup přípravy

Vše rozmixujeme ve foodprocesoru nebo ponorným mixérem do hladké konzistence. Rozdělíme na dva plechy vyložené pečícím papírem a rozetřeme na co nejtenčí placky. Pečeme na 160 -…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Špagety s hráškovým pestem

Špagety s hráškovým pestem

Potřebné ingredience

400g mraženého hrášku, 150g čerstvého sýru, citrónová šťáva, 1 malý stroužek česneku, olivový olej, sůl, pepř, špagety (+ voda ze špaget)

Postup přípravy

Hrášek necháme povolit a část (cca 100g) odebereme stranou a zbytek rozmixujeme se zbytkem surovin na pesto. Doředíme vodou ze špaget dle potřeby. Smícháme se špagetami a hned…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Zapečené brambory

Zapečené brambory

Potřebné ingredience

4 - 5 středních brambor, sůl pepř, 1 stroužek česneku, olivový olej na dno pekáčku, 4 lžíce bílého balzamika, 5 lžic olivového oleje nebo másla, bylinky dle chuti

Postup přípravy

Oloupané brambory nakrájíme na větší kusy a vaříme v osolené vodě 10min., slijeme a dáme do pekáčku - dno pokryté olivový olejem. Dáme péct na 200 - 220°C asi na 20 - 30 min.…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Čočkový teplý salát

Čočkový teplý salát

Potřebné ingredience

300g vařené čočky beluga nebo puy (uvařit v osolené vodě s bobkovým listem a kouskem česneku), miska sušených rajčat, 200-250g hlívy, pepř, petrželka, 2 lžíce umeocta, trochu oleje

Postup přípravy

Na lžíci oleje orestujeme kousky hlívy, poté přidáme na kousky nakrájená rajčata a čočku. Ochutíme octem a pepřem, podle potřeby dosolíme. Nakonec přimícháme petrželku. Podáváme s…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Zapečené zelené fazolky

Zapečené zelené fazolky

Potřebné ingredience

400 - 500g zelených fazolek (mražené povolené, čerstvé předvařené), 1 šlehačka, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, asi 2 hrsti strouhanky, 50g parmazánu, 1 - 2 mozzarelly

Postup přípravy

Fazolky nasypeme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, přidáme česnek a zamícháme. Navrch poklademe plátky mozzarelly a zasypeme částí parmazánu. Pečeme na 200°C asi 15min., poté…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Dýňové kari

Dýňové kari

Potřebné ingredience

malá dýně, 2 velké hrsti vařené cizrny, 1 plechovka kokosového mléka, kousek brokolice nebo květáku, 4 lžíce sekaných rajčat, lžička kari, lžička kurkumy, kousek chilli papričky, sůl, citrónová kůra, rýžový olej, černý sezam, trochu vývaru (cca 200ml), petrželka k posypání, ev. trochu cukru

Postup přípravy

Na oleji orestujeme kousky dýně, krátce i koření a zalijeme kokosovým mlékem a vývarem, přidáme rajčata a cizrnu. Necháme dusit, dokud není dýně měkká a tekutina zredukovaná do…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Luštěninovo-rýžové placky

Luštěninovo-rýžové placky

Potřebné ingredience

luštěniny (červená čočka, hnědá čočka, mungo, rýže, sůl

Postup přípravy

Luštěniny a rýži namočíme do horké vody na několik hodin, poté slijeme, dáme čistou vodu a rozmixujeme nahrubo. Necháme přes noc v lednici a druhý den rozmixujeme co nejvíc…

Zobrazit více...

Kategorie