Polévka z červené čočky
Potřebné ingredience
150 - 200g červené čočky, 1 stroužek česneku, 200g krájených rajčat, tuhá část z kokosového mléka, cca 4 větší mrkve, mletý koriandr, skořice, sladká paprika, sůl, pepř, kurkuma, kmín, 750g vývaru, olej
Postup přípravy
Na oleji orestujeme kousky mrkve, přidáme koření a česnek a krátce orestujeme. Přidáme čočku, rajčata, kokosové mléko, vývar, sůl a pepř. Necháme vařit do změknutí, poté…
Mléčná rajčatová polévka
Potřebné ingredience
500-600g plnotučného mléka, necelých 1/4 lžičky jedlé sody, sůl, pepř, hrst bazalky, 400h plechovka rajčat, velká lžíce rajského protlaku, 1 stroužek česneku, přepuštěné máslo
Postup přípravy
Na másle orestujeme lisovaný česnek, přidáme protlak a také chvíli restujeme. Poté přidáme rajčata a bazalku a vaříme asi 10min. Nakonec vmícháme v troše mléka rozmíchanou sodu a…
Mrkvová s pomerančem
Potřebné ingredience
1kg mrkve, 2 pomeranče (šťáva), 500ml vývaru, sůl, pepř, zázvor, 2 malé brambory, 1 stroužek česneku, rýžový olej , 150-200g šlehačky
Postup přípravy
Na oleji orestujeme kousky mrkve a brambor, přidáme česnek a zázvor. Po chvíli přilijeme pomerančovou šťávu a vývar. Osolíme, opepříme a vaříme úplně do měkka (pokud je zelenina…
Cizrnová polévka
Potřebné ingredience
3 menší mrkve, 1/2 malého celeru, 200g suché cizrny (předem namočené), sůl, pepř, majoránka, 1 stroužek česneku, 300 - 400g vývaru
Postup přípravy
Namočenou cizrnu slijeme a uvaříme ve vývaru s česnekem. Poté přidáme kousky mrkve a celeru, ochutíme solí a majoránkou a vaříme doměkka. Poté část polévky rozmixujeme a vrátíme…
Kroupová polévka se sušenými houbami
Potřebné ingredience
80g krup, 20 - 30g sušených hub, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, majoránka, 2 stroužky česneku, 3/4- 1l vývaru, petrželka, event. 1 brambora
Postup přípravy
Kroupy namočíme den předem, houby namočíme asi na hodinu. Kroupy slijeme a přidáme k namočeným houbám (ty nesléváme!), zalijeme vývarem, přidáme koření a prolisovaný česnek.…
Krémová bramborová
Potřebné ingredience
1 malá mrkev, kousek celeru, 2 velké brambory, 3/4 - 1 l vývaru, 1 stroužek česneku, lžíce majoránky, sůl, pepř, asi 50ml šlehačky, rýžový olej
Postup přípravy
Na oleji orestujeme mrkev a celer, přidáme brambory. Zalijeme vývarem, přidáme koření a osolíme. vaříme doměkka. Nakonec rozmixujeme a přilijeme šlehačku.
Polévka s lahůdkovým droždím
Potřebné ingredience
mrkev, petržel, řapíkatý celer, cuketa, asi 1 l vývaru, růžičková kapusta, velká hrst rýže, hrst kukuřice, sůl, 2 - 3 lžíce lahůdkového droždí, naklíčená čočka k podávání
Postup přípravy
Ve vývaru začneme vařit mrkev a petržel, po chvíli přidáme rýži a kapustu a nakonec kukuřici, celer a cuketu. Vaříme do změknutí, poté přidáme droždí. Na talíři posypeme…
Petrželová polévka
Potřebné ingredience
4 větší petržele (cca 400g), sůl, pepř, 750ml vývaru, 1 stroužek česneku, přepuštěné máslo, lžička kari, kokosové mléko
Postup přípravy
Na másle orestujeme kousky petržele, přidáme kari a přepůlený česnek. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme a přilijeme kokosové mléko (dáme celou tuhou…
Krémová česneková
Potřebné ingredience
2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce přepuštěného másla, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka, 750ml vývaru, 1 šlehačka
Postup přípravy
Na másle orestujeme lehce česnek, přidáme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme koření a sůl, prošleháme a vaříme asi 15min. Nakonec přidáme šlehačku.
Polévka z červené řepy
Potřebné ingredience
400g červené řepy, 400g rajčat v plechovce, 750ml vývaru, 1-2 lžíce balzamika, sůl, pepř,1 lžička tymiánu, 1 stroužek prolisovaného česneku, olej, zakysaná smetana k podávání
Postup přípravy
Řepu nastrouháme nebo nakrájíme na drobné kousky, chvíli ji restujeme na lžíci oleje, přidáme rajčata, koření a zalijeme vývarem. Vaříme doměkka (20-30 min.), poté rozmixujeme a…