Ořechové perníčky
Potřebné ingredience
350 g hladké mouky (1/2 žitné), 110 g cukru (moučkový), 135 g vlašské ořechy strouhané, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička sody, citrónová kůra, 1 vejce, 5 lžic mléka 110 g másla, 2 velké lžíce medu společně nahřát s máslem •1 vejce (na potření) perníčků •mandle oloupané
Postup přípravy
Sypké přísady smíchat, přidat rozpuštěné máslo s medem - ne horké, vejce a podle potřeby mléko. Těsto nechat odležet v lednici nejlépe přes noc. Vyválet placku, vykrájet perníčky,…
Čokoládová kolečka
Potřebné ingredience
210 g hladké mouky, 140 g stela, 70 g cukru, 1 žloutek, 100 g mletých mandlí, 20 g kakao, 1 lžička rumuNa krém: 100 g mleých ořechů, 4 lžíce vařícího mléka, 200 g másla, cukr podle chuti (v receptu je 200 g, ale dávám méně)
Postup přípravy
Těsto se zpracuje a nechá odležet v chladu. Pak se vyválí na cca 3 mm a vykrájí se kolečka, která se upečou.
Ořechy se spaří mlékem a nechají se vychladnout, pak se přidávají…
Skořicové hvězdičky
Potřebné ingredience
200 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky skořice, 120 g másla, 1 žloutek
Postup přípravy
Zpracovat těsto, vyválet a vykrajovat hvězdičky. Upéct do růžova a po vychladnutí slepit jahodovým džemem a ozdobit čokoládou a barevným sypáním.
Pistáciové zvonečky
Potřebné ingredience
15 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 10 dkg Stela, 12 dkg strouhaných mandlí, 3 dkg strouhaných pistácií, citronová kůra, 1 žloutek
Postup přípravy
Těsto nechat odležet v chadu, pak vykrajovat zvonečky. Upéct do růžova. Po vychladnutí slepit meruňkovým džemem a z poloviny polít čokoládou a posypat sekanými pistáciemi.
Vínové cukroví
Potřebné ingredience
30 dkg hladké mouky, 30 dkg stely, 6 lžic bílého vína, 1 žloutek
Postup přípravy
Udělat těsto, nechat odležet v chladu a pak vyválet a vykrájet malé tvary a upéct do růžova. Horké obalit v moučkovém cukru s vanilkou.
Ořechy
Potřebné ingredience
28 dkg hladké mouky, 22 dkg másla, 12 dkg cukru, 12 kg ořechů
Krém: máslo, cukr, svařené kakao s vodou a vychlazené
Postup přípravy
Udělá se těsto, které se natlačí do formiček a upeče. Obvykle jdou velmi dobře vyklápět, jen pokud máte úplně nové formičky, nebo jste pekli v již použitých formičkách žloutkové…
Myslivecké knoflíky
Potřebné ingredience
25 dkg hladké mouky, 3 dkg cukru moučka, 15 dkg másla, 3 žloutkyNa sníh: 2 bílky, 10 dkg cukru moučka, 10 dkg strouhaných ořechůOřechy celé (půlky nebo čtvrtky)
Postup přípravy
Těsto na vále zpracovat, nechat v chladničce odpočinout, poté vyválet na cca 4 mm silnou placku a vykrájet kolečka. Na ně se lžičkou dá malá ! kupička ořechového sněhu a ořech.…
Citronové keksy
Potřebné ingredience
120 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 70 g másla, 1 lžička sušené citronové kůry a šťáva z půlky citronu.
Postup přípravy
Těsto zpracujeme na vále a necháme uležet v lednici. Pak rozválíme a vykrajujeme jakékoli tvary, které po upečení jemně pocákáme čokoládovou polevou. Můžeme potřít citronovou…
Linecké kytičky
Potřebné ingredience
21 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 7 dkg cukru moučka, 1 žloutek, na špičku nože prášku do pečiva
Postup přípravy
Těsto zpracujeme na vále, necháme v lednici odpočinout a pak vyvalujeme a vykrajujeme kytičky - polovinu s dírkou. Po upečení slepujeme jednu plnou a jednu děravou kytičku.…
Vanilkové rohlíčky
Potřebné ingredience
10 dkg cukru, 10 dkg vlašských ořechu mletých, 20 dkg másla, 37 dkg polohrubé mouky, 1 vejce 1 kávová lžička prášku do pečiva
Postup přípravy
Udělá se těsto na vále a pak se vytlačuje strojkem a dělají se z něj rohlíčky. Po upečení se obalí ve vanilkovém cukru.
Jsou křehké a mám je všechny skoro stejné :o), což se…