* JEDNODUCHÉ NADÝCHANÉ A VÝBORNÉ KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY *
Potřebné ingredience
střední květák, 3 vejce, 3 PL hrubé mouky, sůl, pažitka nebo petrželka nať, olej na smažení
Postup přípravy
Květák uvaříte téměř doměkka, necháte okapat a rozmačkáte vidličkou. Osolíte, vmícháte tři žloutky, tři lžíce hrubé mouky a jemně vmísíte ušlehaný sníh ze tří bílků. Bohatě…
* PÓRKOVÁ POLÉVKA nejen pro batolata *
Potřebné ingredience
Na 2 porce budeme potřebovat: 10-15 cm dlouhý pórek, máslo, 1 PL hladké mouky, 400 ml vody nebo zeleninového bujonu bio, 1 tavený sýr - trojúhelník, sůl
Postup přípravy
Na másle orestujeme na kolečka nakrájený pórek, zaprášíme moukou, chvilku orestujeme a zalejeme vodou. Přidáme malý kousek bujonu a vaříme cca 20 min. Na závěr přidáme sýr,…
ŽEMLOVKA PRO BATOLATA
Potřebné ingredience
2 rohlíky (den staré), 2 sladká jablka, 1/4 l mléka, 1 vajíčko, vanilkový cukr, skořice, tuk a strouhanka
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky. Vajíčko rozšleháme v mléce, přidáme 1/2 sáčku vanilkového cukru a nalejeme na rohlíky, promícháme a necháme vsáknout. Zapékací misku vymažeme…
Rajčatová polévka zase jinak
Potřebné ingredience
na 2 porce potřebujete: 2 střední rajčata, 1/2 jablka, kousek cibule, kousek másla, cukr, sůl
Postup přípravy
Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, pak přidáme na menší kostičky nakrájené rajčata (já dávám i se šlupkou), podlejeme vodou a dusíme cca 10-15 min.. Potom rozmixujeme,…
* BRAMBORAČKA BEZ JÍŠKY *
Potřebné ingredience
3 střední brambory, 1 střední mrkev, kousek celeru, malá cibule, ještě lepší je ale jarní cibulka, 1/2 lžičky houbového koření (raději opatrně, bývá hodně výrazné), sůl, majoránka, 1 stroužek česneku, máslo
Postup přípravy
Brambory, mrkev, celer a cibuli nakrájíme na kostičky. Vše dáme do hrnce, zalejeme studenou vodou (opět cca 300-400 ml) a dáme vařit. K obsahu přidáme houbové koření, sůl (nemusí…
* JEDNODUCHÁ POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY *
Potřebné ingredience
1 mrkev, 2 brambory, 1 zralé rajče, 3 plátky cibule nebo několik koleček porku, 2 PL červené čočky, 3 lžičky kvalitního rostl. oleje, 1/4 lžičky oregana (může být i majoránka).
Postup přípravy
Na oleji orestuji porek, na kostičky brambory, mrkev, rajče - vše zaleji studenou vodou (cca 400 ml) a přidám oregano. Vše vařím 5 minut, pak přidám 2 zarovnané lžíce čočky a…
* Úplně NEJjednodušší a NEJrychlejší POLÉVKA -…
Potřebné ingredience
Všechny uvedené suroviny dávám "od oka" :o). Jakákoliv zelenina - já většinou dávám, mrkev, petržel, celer, kukuřice, hrášek, cibule, květák, brokolice, česnek..., dále 1 PL ovesných vloček (na množství cca 300 ml, slouží jako zahušťovadlo), místo vloček můžete dát těstoviny, rýži atd., dále obyč máslo nebo kvalitní rostl. olej, voda, sůl, pepř
Postup přípravy
Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer) nakrájím buď na kolečka (kostičky) nebo většinou všechno strouhám na hrubém struhadle, orestujeme na másla, zalejeme vodou, přidáme…
* KUŘECÍ MASO NA RAJČATECH *
Potřebné ingredience
1 porce kuřecího masa (asi 40 g), 2 střední rajčátka (nebo 1 obrovské), cibule, petrželka na ozdobení
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a dáme zesklovatět na olej. Po chvilce přidáme na kousíčky nakrájené maso a rajčátka, zprudka orestujeme, podlejeme trochou vody (rajčata pustí…
* BLESKOVÝ* VELIKONOČNÍ MAZANEC za 90 Kč *
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 100 g cukru, 3 žloutky, 35 g droždí, 250 ml mléka, 40 g hrozinek, 30 g mandlí, 1/2 balíčku vanilkového cukru, citronová kůra, sůl, 1 lžička rumu, 1 vejce na potření, několik mandlí na posypání, máslo na vymaštění plechu, moučkový cukr na posypání.
Postup přípravy
* BLESKOVÝ proto, že to je recept z BLESKU :-D
Dělala jsem dneska poprvé a fakt se povedl, chuťově výbornýýýý!
Pro velký zájem uvádím (opožděný ;-D) postup přípravy:
* FAMÓZNÍ MASOVÁ SMĚS + BAREVNÁ KŘUPAVÁ SMĚS Z PAPRIK *
Potřebné ingredience
Jeden z našich nejoblíbenějších nejen nedělních jídel... mňam!!!