Linecký koláč s meruňkovým kompotem
Potřebné ingredience
těsto (180g hladké mouky, 40g moučkového cukru, 140g másla - opravdu pravé máslo, nic jiného, 1 žloutek a 2 polévkobé lžíce mléka), 1 meruňkový kompot, 2 lžíce nějaké marmelády
Postup přípravy
Těsto necháme odpočinout hodinu v lednici. Pak si kousek odebereme a dáme v sáčku do mražáku ztuhnout. S těstem praujte rychle, protože to máslo se rychle topí a těsto se začíná…
Máslový sypaný koláč
Potřebné ingredience
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1kg nastrouhaných jablíček, 20 dkg nahrubo nasekaných vlašáků nebo lískových /vlašáky jsou lepší/, 125g rozpuštěného másla /opravdového másla, ne Hera atp./, skořice /nemusí být/.
Postup přípravy
Smícháme mouku a cukry a tím si vytvoříme sypkou hmotu. Jablíčka nastrouháme na hrubším struhadle. Dno plechu vymažeme a na dno vysypeme sypkou hmotu. Na sypkou hmotu navrstvíme…