CELOZRNNÝ LITÝ PERNÍK S LNĚNÝM SEMÍNKEM A JABLKEM
Potřebné ingredience
2 menší jablka nahrubo nastrouhaná i se slupkou * 140 ml oleje * 2 vejce * 90 g cukru * 50 g mletého lněného semínka ( melu na mlýnku na mák ) * 150 g celozrnné pšeničné mouky ( lze kombinovat 100 g celozrnné a 50 g hladné bílé obyč. ) * 1 lžička jedlé sody * 2 lžičky perníkového koření ( dala jsem 3 lžičky) * 2 lžičky mleté skořice. Na přilepšení jsem přidala pár kousků goji a hrstičku slunečnicových semínek. Dobré jsou samozřejmě i sekané ořechy. Těsto se mi zdálo krapet husté, proto jsem přidala asi 25 ml mléka.
Postup přípravy
Vše smícháme v míse a šup s těstem do vymazané a moukou vysypané formy. Klidně můžete použít dortovou, bábovkovou nebo jinou menší formu. Pečeme na 180°C
ZDRAVÁ JABLKOVO - MRKVOVÁ BÁBOVKA
Potřebné ingredience
Bábovky peču s oblibou a nejenom já. Mám doma pomocničku, která se od mala motá v kuchyni a míchání jí náramně baví. Tato bábovka patří do kategorie receptů „raz dva“ hotovo“, proto nebudu ztrácet čas a přejdu rovnou k receptu. ♣♣♣♣♣♣♣♣♣ 350g mouky (200g celozrnné špaldové a 150g polohrubé). Také jsem zkoušela 150g špaldové a 200g polohrubé a výsledek nám také chutnal. Přesto více špaldová bábovka je lepší. Polohrubou mouku lze nahradit i celozrnnou pšeničnou, ale to nemám vyzkoušené. Dále přidáme 100g na jemno nastrouhané mrkve a 150g na hrubo nastrouhaných jablek i se šťávou a slupkou. 50g sekaných oříšků ( občas přidám i slunečnicová semínka ). 1 BIO kypřící prášek do pečiva.100 ml studené vody a 120 ml rostlinného oleje. 2 vejce. Osladíme 150 - 200g přírodního cukru ( nám stačí 150 g cukru ). U moučníků s mrkví se často objevuje skořice, ale záměrně jsem jí nedávala, aby nepřebila chuť jablka a mrkve.
Postup přípravy
Těsto děláme s dcerkou "šup šup", zkrátka vše smícháme v jedné míse. Nejprve smícháme mouku s kypřícím práškem a poté dáme ostatní suroviny.
Ani nešleháme žloutky s…
DOMÁCÍ KAKAOVÝ PRIBIŇÁČEK
Potřebné ingredience
500 ml mléka, 1 kakaový pudink, 3 lžíce kakaa holandského typu, 60 g cukru, 250 tučného tvarohu ve vaničce 1/2 kelímku zakysané smetany
Postup přípravy
Uvaříme pudink. Do vlahého pudinku zašleháme :
250 tučného tvarohu ve vaničce
1/2 kelímku zakysané smetany
... a dáme vychladit.
( recept na mandlové sušenky…
MANDLOVÉ SUŠENKY
Potřebné ingredience
50 g mletých mandlí; 150 g změklého másla; 50 g cukru moučka; 1/2 lžičky skořice; 180 g hladké mouky; 1 zarovnaná lžička kypřícího prášku. Přidala jsem i pár kapek mandlového aroma.
Postup přípravy
Vše zpracujeme v těsto a tvoříme malé kuličky, které na plechu s peč. papírem zploštíme pomoučenou paličkou.
Pečeme 15 - 20 min. ; trouba 170°
Množství je na dva plechy.
DOMÁCÍ ČERSTVÝ SÝR - bez použití syřidla
Potřebné ingredience
ČERSTVÝ SÝR cca 520 g Potřebujete : 1,5 l čerstvého mléka; 0,5 l podmáslí; půl kelímku kysané smetany a půl kelímku bílého jogurtu. Používá se čerstvé mléko nejlépe plnotučné 3,5 % tuku ( trvanlivé v krabici, UHT ne). Kysaná smetana nejlépe bez přidaných škrobů a poctivý bílý jogurt.
Postup přípravy
Čerstvý sýr je velmi snadný na výrobu a nemusí zrát, nýbrž se ihned po vyrobení jako čerstvý konzumuje. U tohoto sýru můžete docílit originální chuti přidáním různého koření a…