Svíčková s brusinkami
Potřebné ingredience
pro 4 osoby si připravíme
1 kg zadního hovězího
100 g slaniny bez kůže
200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 cibuli
sůl
50 ml oleje
5 kuliček celého pepře
2 lžíce brusinkového kompotu
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
špetka tymiánu
1 menší citron
40 g másla
75 g hladké mouky
250 ml smetany
25 ml octa
30 g cukru
Postup přípravy
Maso na pečení odblaníme, omyjeme a prošpikujeme slaninou. Pak je ze všech stran potřeme solí.
Všechnu kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a spolu s cibulí nakrájíme na…
ŽLOUTKOVÉ ŘEZY
Potřebné ingredience
Těsto:250 g másla, 270 g moučkového cukru, 270 g mletých vlašských ořechů, 140 g polohrubé mouky, 6 bílků Poleva: 300 g cukru moučka 6 žloutků
Postup přípravy
Všechny suroviny na těsto smícháme, pečeme v mírné troubě, ještě teplé poléváme polevou ze žloutků a moučkového cukru.
Jakmile poleva vychladne, můžeme krájet.
Řezy jsou…
ŘEZY RAFAELO
Potřebné ingredience
1 hrnek moučkového cukru
2 vejce
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
na posyp: 1 hrnek kokosu
1/2 hrnku moučkového cukru
1 šlehačku na zalití
Postup přípravy
Cukr a vejce ušleháme do pěny, přidáme mléko, olej, mouku a prášek do pečiva, smícháme a lijeme na vysoký vymazaný a vysypaný plech. Posypeme smíchaným posypem a dáme péci.
MAROKÁNKY
Potřebné ingredience
240 g cukru krupice
60 g másla
75 g hladké mouky
5 g sušeného mléka
80 g kandovaného ovoce
50 g rozinek
25 g čokolády
200 g vyloupaných, nesolených arašídů
čokoládu na polevu
Postup přípravy
Nasekané arašídy nasucho opražíme na pánvi, promícháme s kandovaným ovocem a rozinkami.
Do nádoby nalijeme asi 100 ml vody, přidáme sušené mléko, cukr a máslo a přivedeme k…
SKOŘICOVÉ VLOČKY
Potřebné ingredience
200 g másla100 g moučkového cukru275 g hladké mouky1/2 prášku do pečiva1 vejce1 vanilkový cukr1/2 lžičky mleté skořiceNa polevu: 100 g moučkového cukru1 lžíci citronové šťávy
Postup přípravy
Všechny suroviny důkladně smícháme, necháme odležet v ledničce.
Odležené těsto vyválíme na plát a vykrajujeme hvězdičky, pečeme v mírné troubě.
Vychladlé zdobíme polevou,…
ANGLICKÁ OŘECHOVÁ KOLEČKA
Potřebné ingredience
220 g hery
2 vejce
180 g cukru
1 vanilkový cukr
320 g hladké mouky
200 g mletých vlašských ořechů
rybízová či višňová marmeláda na plnění
Postup přípravy
Všechny suroviny důkladně promícháme, tvoříme stejně velké kuličky, klademe na plech, druhou stranou vařečky tvoříme důlky do kterých kapeme, nebo stříkáme sáčkem marmeládu.
KARAMELOVÉ OVÁLKY
Potřebné ingredience
500 g jemně mletých vlašských ořechů
200 g cukru
sníh z 5-ti bílků
1 žloutek
Náplň: 1 plechovka salka - vaříme zavřené na mírném ohni 2 hodiny, vychladlé smícháme s 250 g másla
Náplň stačí na 2 dávky těsta
Čokoládová poleva na ozdobení
Postup přípravy
Smícháme mouku, cukr, bílky a vejce, plníme do sáčku a stříkáme na plech stejně dlouhé "čárky".
Pečeme v mírné troubě.
Hotové lepíme krémem a zdobíme "kápanci" čokoládové…
VANILKOVÉ KULIČKY
Potřebné ingredience
250 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
180 g másla
1 žloutek
1 vanilkový cukr
lískové oříšky na plnění kuliček
Postup přípravy
Všechny suroviny důkladně smícháme a necháme odležet.
Z těsta tvarujeme váleček, který krájíme na stejné kousky.
Do každého kousku dáme oříšek a uděláme kuličku. Celý plech…
KYTIČKY S BÍLOU POLEVOU
Potřebné ingredience
230 g hladké mouky200 g hery60 g solamylu1 vanilkový cukr90 g moučkového cukru10 g mletých mandlí1 žloutekcitronová kůra nebo tresť1/2 prášku do pečivamarmeládu (rybíz nebo višeň) na slepení a ozdobení, bílou čokoládu na polevu
Postup přípravy
Všechny suroviny důkladně smícháme v hladké těsto a necháme odležet 2 hodiny v chladničce.
Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme hvězdičky, které pečeme v mírné troubě.
MANDLOVÉ HŘÍBEČKY - nepečené
Potřebné ingredience
200 g oloupaných, usušených mandlí, 200 g moučkového cukru, 1 menší bílek, lžička rumu, nebo tresť, čokoládová poleva na namočení kloboučků + pro případné zahuštění si připravte moučkový cukr, nebo sušené mléko, když je směs příliš lepkavá
Postup přípravy
Mandle velmi jemně nameleme, přidáme cukr a bílek, všechny suroviny důkladně propracujeme až nám vznikne dobře se pojící těsto.
Pokud těsto příliš lepí, přidáme ještě cukr či…