Pizza s tunákem
Potřebné ingredience
Těsto : 50 dkg hladké mouky 2,5 dkg droždí 2 - 2,5 dl vody sůl Náplň: 2 větší cibule 30 dkg konzervovaného tuňáka (kousky) vlastní šťávě 6 větších rajčat olivový olej sůl
Postup přípravy
Ze lžíce mouky, lžíce vody a rozdrobeného droždí připravíme kvásek. Necháme asi 15 minut odpočinout na teplém místě a pak kvásek přidáme ke zbytku mouky. Osolíme, podle potřeby…
VÁNOČNÍ JABLKA
Potřebné ingredience
5 jablek 2 lžíce krystalového cukru višňový džem višňový kompot rum Krém: 1 žloutek 40 g moučkového cukru 1 lžíce hladké mouky 2,5 dl mléka rum
Postup přípravy
Jablka oloupeme, vydlabeme jadřinec a položíme na plech, vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem. Posypeme cukrem a pečeme asi 10 až 15 minut. Pak jablka necháme vychladit,…
Losos na zelenině
Potřebné ingredience
1 větší losos(může být kapr) 20 dkg mrkve 20 dkg celeru 20 dkg fazolových lusků 20 dkg hrášku 20 dkg kukuřice sůl pepř 15 dkg másla 2 dl bílého vína
Postup přípravy
Na plech položíme zeleninu (mrkev a celer na kostičky), posolíme, položíme plátky lososa – osolené a opepřené, položíme kousky másla a dáme péct do trouby. Jídlo je lehké, dietní.
VÁNOČNÍ Vánočka s mandlemi
Potřebné ingredience
50 dkg polohrubé mouky 10 dkg moučkového cukru 3 dkg kvasnic 10 dkg rozpuštěného vlažného másla 2 žloutky 1/2 dkg soli 1 vanilkový cukr 1 lžička prášku do pečiva citrónová kůra necelou 1/4 litru vlažného mléka rozinky vajíčko na potření spařené, oloupané a nasekané mandle na posypání
Postup přípravy
Z trochu mléka, kvasnic a trochu cukru uděláme kvásek.
Všechny suroviny smícháme, přidáme kvásek s trochou mléka a dobře prohněteme. Necháme alespoň hodinu kynout, upleteme…
Opilý Izidor
Potřebné ingredience
4 vejce 15 dkg moučkového cukru 15 dkg másla 7 dkg hrubé mouky 1 lžíce kakaa 12 dkg umletých ořechů 1 prášku do pečiva rybízová marmeláda Ořechová náplň: 20 dkg umletých ořechů 4 lžíce moučkového cukru 1 vanilkový cukr 0,15 l rumu Vše dobře promícháme. Čokoládová náplň: 20 dkg krystalového cukru 25 dkg másla 4 vejce 3 lžíce kakaa Vejce, cukr a kakao ušleháme nad párou do zhoustnutí. Necháme vychladit. Přidáme po kouskách změklé máslo a ušleháme do hladka. Poleva: 10 dkg čokoláda na vaření 10 dkg ztuženého tuku Tuk rozehřejeme a přidáme čokoládu a nad párou rozpustíme.
Postup přípravy
Máslo, cukr a žloutky ušleháme, posupně přidáme všechny ostatní suroviny. Nakonec přimícháme tuhý sníh ze 4 bílků. Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou. Těsto na ně…
TRDELNÍKY
Potřebné ingredience
7 žloutků | 250 g másla | 1 kg mouky | 20 g droždí | mléko | 2 bílky , ořechů | 100 g práškového cukru na posypání kokos ,skořice ,mleté vlašské ořechy
Postup přípravy
Žloutky vymíchám s máslem, přidám prosátou mouku, z droždí, vlažného mléka a cukru připravený kvásek. Zpracuji na hustější těsto, které nechám asi 2 hodiny kynout. Potom těsto…
Dietní TIRAMISU
Potřebné ingredience
1 balení cereálií Fitness (ovocných nebo čokoládových) 1 kompot o objemu 250 ml – vyberte si ovoce podle vlastní chuti nebo sezonní 450 g nízkotučného tvarohu a 12 lžic mléka 3 lžíce kakaa (lze nahradit instantní kávou)
Postup přípravy
Na dno pekáče ,dortové formy .. postupně dávejte vždy polovinu z uvedených surovin: nejprve cereálie, potom ovoce a posléze tvaroh smíchaný s mlékem a kakaem (nebo instantní kávou…
Puntíky
Potřebné ingredience
250 g hladké mouky (a trochu mouky na posypání válu) 125 g moučkového cukru nastrouhanou kůru z půlky citronu 1 vejce 150 g studeného másla na ozdobu: 125 g moučkového cukru 3 lžíce mléka potravinářské barvy
Postup přípravy
Mouku nasypejte na pracovní desku, přidejte cukr a citronovou kůru. Do středu rozbijte vejce a po stranách nakrájejte máslo.
Pomocí nože promíchávejte a sekejte, dokud…
Vejce ochucená máslem -)
Potřebné ingredience
natvrdo uvařená vejce másla s různou příchutí dle níže uvedených receptů
Postup přípravy
Vejce podélně rozřízneme a nazdobíme ochuceným máslem, které nastříkáme cukrářskou zdobičkou. Navrch ozdobíme podle druhu másla.
- lososové
5 dkg uzeného lososa v oleji …
Zapekánky -rychlovka -)
Potřebné ingredience
vařené brambory ve slupce vařená vejce natvrdo syrová vejce sterilizovaný hrášek sterilizované žampióny červená kapie žlutá kapie smetana máslo sůl pepř
Postup přípravy
Zapékací nádobu vymažeme máslem. Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka a rozložíme na dno nádoby. Osolíme a opeříme. Pak dáme vrstvu hrášku a plátky žampiónů.…