Fazolová svíčková - fazole ala svíčková
Potřebné ingredience
250g suchých bílých větších fazolí (nebo 2 plechovky sterilovaných), 1 větší cibule, 1 větší mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky sušené šalvěje, špetka saturejky, špetka ml. bílého pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, cukr krystal 1/2 lžíce, citronová šťáva, sůl, kysaná smetana, máslo.
Postup přípravy
Fazle namočíme na 24hod do studené vody. Poté propláchneme a v nové nesolené vodě dáme vařit doměkka, pěnu sbíráme. Mezi tím si na másle orestujeme jemně nakrájenou cibuli, jemně…
Silná slepičí polévka s drožďovými knedlíčky
Potřebné ingredience
1 celá slepice, 1 větší cibule neoloupané, kousek pórku, 2 mrkve, 1 větší petržel, kus celeru, 2 stroužky česneku, pokud máte, tak kousek bílého zelí, květáku, kedlubny, snítka libečku, snítka zelené petrželky, snítka celerové naťe, 2 kuličky nového koření, 10 kuliček celého pepře, sůl, 1/2 - 1 čerstvé rajče. Drožďové knedlíčky - viz moje recepty.
Postup přípravy
Omytou slepici dáme pozvolna vařit do studené vody. Až začne vařit, naběračkou odebereme pěnu a přidáme nové koření a pepř. Velmi mírným varem (2-3hod) necháme slepici táhnout.…
Poctivá cibulačka - cibulová polévka
Potřebné ingredience
500g žluté cibule, 3 lžíce másla (ne olej ani margarín), 1 bobkový list, špetka tymiánu, 10 kuliček černého pepře, půl lžíce bílého vinného octa, 1dl suchého bílého vína , 1l slepičího nebo hovězího vývaru, sůl, bageta, eidam 45% (gouda, ementál)
Postup přípravy
Na rozpuštěném másle restujeme cca 1 hodinu oloupanou a na větší kousky nakrájenou cibuli - zkaramelizujeme ji - pozor, nesmí se připálit. Vyplatí se této polévce obětovat čas. …
Netradiční kroupová polévka s uzeným masem
Potřebné ingredience
Uzené maso(kosti, koleno atd) na vaření, 2 hrsti ječných krupek, 2 brambory, 1 větší mrkev, 1 petržel, 1/4 bulvy celeru, kousek kapusty (když máte) nebo zelené fazolky , řapíkatý celer- není nutno, 1 menší cibule, 3-4 stroužky česneku, 10 kuliček celého pepře, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, sušená saturejka, majoránka, sušený zázvor, cerstvá bylinka - petrželka, pažitka, nať jarní cibulky, libeček atd, jedno zralé rajče (dodá polévce jemně nakyslou chuť).
Postup přípravy
Uzené dáme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu, vaříme do měkka (já používám pro urychlení papiňák). Mezi tím si uvaříme v jiném hrnci krupky, oloupeme a nakrájíme…
EXPRES nadýchané drožďové knedlíčky do polévky
Potřebné ingredience
1 sáček instantního droždí, 1 zarovnaná lžíce másla, 3 stroužky česneku, 2-3 lžíce strouhanky (podle hustoty), 1 vejce, sůl, majoránka, čerstvá petrželka, bilý pepř
Postup přípravy
V mikrovlné troubě rozpustíme v misce máslo, přidáme všechny ingredience (kromě vajíčka a strouhanky), zamícháme. Nakonec vmícháme vejce a strouhanku dle hustoty. Rukou tvoříme…
Švýcarská dýňová polévka
Potřebné ingredience
• 1 dýně Hokkaidó • zeleninový vývar • sůl • čerstvě mletý pepř, popř. chilli • sladká smetana • několik česnekových stroužků • dýňový olej pro stylové dochucení - nejvíc mi chutná bio štýrský (DM drogerie) • pražená dýňová semínka, kysaná smetana na ozdobu
Postup přípravy
Tento jednoduchý, zato výtečný recept mám obkopírovaný od Šárky, v nezměněné formě dělám vždy na podzim a mé rodině moc chutná.
Dýni rozpůlíme, vydlabeme, nakrájíme na dílky,…
HŘEJIVÁ BAREVNÁ ČESNEČKA
Potřebné ingredience
Množství dle chuti: sekaný (ne lisovaný) česnek, jemně krájená cibule na kostičky, jemně strouhaná mrkev, celer, petržel, brambory, máslo, olivový olej, zeleninový (kuřecí) bujón, bílé víno (není nutné), majoránka, petrželka, chilli, pepř.
Postup přípravy
Do kastrůlku dáme rozpustit máslo s trochou oleje. Na něm orestujeme do růžova cibulku a kořenovou zeleninu, přidáme bramnory a (hodně) sekaného česneku, restujeme, až začne…