Bramborový salát s matjesy
Potřebné ingredience
3 větší brambory, 1 velká cibule, 3 vejce natvrdo, 100g matjesů v oleji, pepř, sůl, event.stolní olej
Postup přípravy
Brambory uvařit ve slupce a ještě teplé nakrájet na kostičky, vejce taky nakrájet (na krájení obou používám kolečko na bramborový salát). Cibuli nakrájenou na kostičky spařit…
Sojové maso s fazolemi
Potřebné ingredience
100g sojových kostek, 1 větší cibule konzerva barevných fazolí ve slaném nálevu, 1 rajský protlak, lžíce hořčice, bazalka (nejlépe čerstvá), sůl, lžička cukru,
Postup přípravy
Sojové kostky uvařím podle návodu (většinou v 1 litru vody rozpustím 2 zeleninové bujony, maso vsypu, zamíchám, povařím pár minut a po vychladnutí nechám přes noc v nálevu v…
Drůbeží játra se zeleninou - dělená strava
Potřebné ingredience
300g kuřecích jater 1 cibule 100 g pórku 100 g celeru olej, pepř, sůl, worchestrová omáčka
Postup přípravy
Na lžičce oleje zpěním cibuli na kostičky. Chvíli restuji na prudko, pak osolím, přiklopím poklicí a dusím do skleněna. Pak přidám nastrouhaný celer (já používám V-krouhač -…
Zapečené lilky s mletým masem - dělená strava
Potřebné ingredience
2 menší lilky, 1 malá cuketka, 25 dkg mletého masa, 1 vejce, kadeřavá petrželka, několik jarních cibulek s natí, koření do mletých mas, sůl dle potřeby, strouhaný sýr na posypání
Postup přípravy
Lilky opláchneme, podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu. V míse promícháme maso s vejcem, kořením, strouhanou cuketou, nasekanou petrželkou, cibulkou i s natí a na kousíčky…
Smažený rýžový papír
Potřebné ingredience
balíček rýžových papírů, 1 malá cuketka, 40 dkg mletého masa, 1-2 vejce, kadeřavá petrželka, několik jarních cibulek s natí, koření do mletých mas, sůl dle potřeby, strouhanka mouka, vejce a strouhanka na trojobal
Postup přípravy
V míse promícháme maso s vejcem, kořením, strouhanou cuketou, nasekanou petrželkou, cibulkou i natí a zahustíme strouhankou. Směs nesmí být moc tekutá, měla by držet tvar. Rýžový…
Banánové "mléko" bez mléka
Potřebné ingredience
2 banány, kojenecká nebo převařená voda - pro děti, jinak stačí voda z vodovodu
Vaječný koňak
Potřebné ingredience
7-8 žloutků,
1 TATRA (neslazené kondenz. mléko),
2 vanilkové cukry,
1 - 2 šálky mléka (obyčejného),
1 SALKO (slazené kondenz. mléko)
Postup přípravy
Vše kromě SALKA do hrnce na vodní lázeň a šlehat do zhoustnutí (nesmí se vařit), já vařím a šlehám, až to je cca 60°C teplé a udělá se hustší pěna.
Pak odstavit, přidat 1 SALKO…