Bramboračka
Potřebné ingredience
2 hrsti sušených hub, 50g másla, 50g mouky, kostka bujonu, 4 středně velké brambory nakrájené na kostky, 2 mrkve, jedna nakrájená na kolečka, jedna celá, 1 celý celer oloupaný a přepůlený, 1 celá oloupaná cibule, 1 menší petržel oloupaná a nakrájená na kolečka nebo na malé kousky, sůl a pepř, majoránka podle chuti, 1 vejce, 2 stroužky česneku (nemusí být)
Postup přípravy
Houby vložte do kastrůlku a zalijte asi půllitrem vody, chvíli povařte. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku; trvá to asi čtyři minuty. Pak jíšku…
Kulajda
Potřebné ingredience
2 hrsti sušených hub, sůl, špetka kmínu, 4 brambory oloupané a nakrájené na kostičky, 100ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 100ml zakysané smetany, kopr podle chuti, 1 vejce, ocet na dochucení (nemusí být)
Postup přípravy
Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.
Ve smetaně…