Zobrazit přihlášovací formulář
SLADKÁ JÍDLA
Luxusní žemlovka s pudinkem

Luxusní žemlovka s pudinkem

Potřebné ingredience

10 rohlíků, 4 jablka, 1 litr mléka + něco málo na pokropení rohlíků, 2 pudinkové prášky podle chuti, skořicový cukr, máslo a kokos nebo strouhaný perník na vymazání a vysypání formy, 1 vejce

Postup přípravy

Rohlíky nakrájíme na kolečka a pokropíme mlékem, nenamáčíme! Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Puding uvaříme podle návodu. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme čím nás…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Skořicoví šnečci

Skořicoví šnečci

Potřebné ingredience

Na těsto: 150g hladké mouky, 1 KL prášku do pečiva, 50g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 60g změklého másla, špetka soli, 7 PL smetany ke šlehání Na potření: trochu rozpuštěného másla Na posypání: 90g cukru, 1 balení skořicového cukru

Postup přípravy

1. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme do mísy. Přidáme cukr, vanilínový cukr, máslo, sůl a smetanu a elektrickým ručním šlehačem s hnětacími háky nebo ručně vařečkou -…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Zapékané sýrové chlebíčky

Zapékané sýrové chlebíčky

Potřebné ingredience

1 veka (výborně se hodí už krájená), 150g jogurtu (nejlépe smetanový, ale můžete použít i méně tučný), 150g strouhaného sýra (například eidam, madeland či ementál), 150g drobně pokrájené šunky (pro děti vynechávám), 1 vejce

Postup přípravy

Troubu předehřejte na 175 stupňů (horkovzdušnou na 160). Z jogurtu, nastrouhaného sýra, šunky a vejce umíchejte pomazánku. Solit ji nemusíte, suroviny samy o sobě obsahují dost…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Perníčky od Bohušky - ihned měkké

Perníčky od Bohušky - ihned měkké

Potřebné ingredience

80 dkg hladké mouky, 30 dkg cukru moučka, 1 dkg sody, 10 dkg másla, 10 dkg sádla, 4 vejce, 8 lžic teplého medu, perníkové koření, 10 dkg mletých ořechů - nemusí
na zdobení: 18 dkg cukru moučka, 1 bílek, 1 lžíce octa nebo citronu

Postup přípravy

Všechny ingredience smícháme, uhněteme těsto a dáme do chladničky odležet. Poté rozdělíme na 4 díly, každý rozválíme na plát a klasicky vykrajujeme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na…

Zobrazit více...
DĚTSKÉ SPECIALITY
Zapečený květák s brambůrkem pro batolata

Zapečený květák s brambůrkem pro batolata

Potřebné ingredience

1 mrňavý květák, 2 brambory, 2 plátky dušené kuřecí šunky, 2 žloutky, bazalka

Postup přípravy

Květák a brambory nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka. Šunku nakrájíme na drobno. Uvařený květák a brambor smícháme se šunkou a rozkvedlanými žloutky, posypeme bazalkou. Já…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Honzovy buchty - stará dobrá klasika

Honzovy buchty - stará dobrá klasika

Potřebné ingredience

500g hladké mouky, 150g másla, 50g cukru, 40g droždí, 2 žloutky, 250ml mléka, 2 lžíce citronové šťávy, strouhanou kůru z jednoho citronu, 1 sáček vanilinového cukru, špetku soli, 250g švestkových povidel (nebo tvarohové či makové náplně), 100g másla na vymazání pekáče

Postup přípravy

1. Ze lžíce cukru, mouky, droždí a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Až vykyne, smíchejte ho se zbytkem cukru a mouky, vajíčky, rozehřátým máslem, citronovou kůrou i šťávou,…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Vepřová panenka na hořčici a smetaně

Vepřová panenka na hořčici a smetaně

Potřebné ingredience

2 lžíce olivového oleje, 700g vepřové panenky nakrájené na tenké plátky, 2 velké cibule tence nakrájené, 2 stroužky česneku rozdrcené, 200g žampionů nebo jiných čerstvých hub nakrájených na plátky, 200ml zakysané smetany, 2 lžíce hrubozrnné hořčice (např. Amora), případně kremžské hořčice, hrst čerstvých bylinek nasekaných, sůl a pepř, krabičku nebo sáček mražené baby karotky či kapustiček

Postup přípravy

1. V silnostěnném kastrolu nebo ve vysoké pánvi rozpalte olej a zprudka na něm osmažte tenké (ne však vysloveně průsvitné) plátky vepřové panenky. Vsypte nejdříve kousky cibule,…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Jednoduché domácí nanuky

Jednoduché domácí nanuky

Potřebné ingredience

jakýkoli džus ze supermarketu, formičky (tady jsou použity plastové z Ikea, sedm jich stojí 49Kč), dřívka, plastový pytlík, čerstvé ovoce

Postup přípravy

Jsou mnohem zdravější než kupované zmrzliny, jejich příprava je až směšně jednoduchá a můžete je vyrobit dlouho dopředu. Hravě je vyrobíte z většiny džusů ze supermarketu: prostě…

Zobrazit více...
HOVĚZÍ MASO
Španělské ptáčky

Španělské ptáčky

Potřebné ingredience

800 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec), 4 lžíce plnotučné hořčice, 50 g špeku, 2 nožičky párků v jedlém střívku, 2 vejce, sterilované okurky, 1 velká cibule, 100 ml oleje, instantní jíška tmavá

Postup přípravy

Maso nakrájíme přes vláko na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Okurky, vejce natvrdo, párek, špek a cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové délky a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Křehký jablečný závin

Křehký jablečný závin

Potřebné ingredience

těsto: 250 g hladké mouky, 50 g másla, 2 vejce, 3 lžíce vlažné vody, 2 lžíce octa, špetka soli***náplň: 400 g vyjádřincovaných jablek se slupkou, 4 hrsti strouhanky, 100 g másla, 2 hrsti sekaných vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, cukr krystal dle chuti, skořice, 1 citron

Postup přípravy

Jablka nakrájíme na jemné plátky, zakapeme šťávou z citronu, smícháme s najemno nasekanmi ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, skořicí, vanilkovým cukrem a krystalovým.

Zobrazit více...

Kategorie