(recept
si oblíbilo 62 návštěvníků)
Kulajda
Potřebné ingredience
2 hrsti sušených hub, sůl, špetka kmínu, 4 brambory oloupané a nakrájené na kostičky, 100ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 100ml zakysané smetany, kopr podle chuti, 1 vejce, ocet na dochucení (nemusí být)
Postup přípravy
Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.
Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte. Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.
Správná kulajda
Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.
Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte. Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.
Správná kulajda
Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Simona07
(upraveno)
3. 8. 2010, 16:08
Dneska jsem ji vařila, musím uznat, že jsme ji dlouho neměli a byla vynikající, moc dobrá. Síma
Ivahoo
(upraveno)
5. 4. 2009, 2:15
Včera jsem dělala políčičku a byla naprosto vynikající! . Pošmákla si na ní celá rodina. Jen jí bylo pro nás málo, příště jí udělám určitě větší kotel . Díky za super receptík.
aduš 2
(upraveno)
17. 4. 2008, 18:46
výborná ted jsem ji dojedla a ještě pořád chodím do hrnce
madda
(upraveno)
26. 6. 2008, 8:04
@aduš 2
děkuji, to znám
ochyda
(upraveno)
3. 9. 2007, 15:35
Výborná díky Laďka
madda
(upraveno)
14. 9. 2007, 22:43
@ochyda
Děkuji
ApeTo
(upraveno)
1. 8. 2007, 10:31
Včera jsem jí podle Vašeho receptu udělala velký 3 l hrnec a zblajzla jsem ji skoro sama ,fakt je skvělá,ještě lepší než dělávala moje tchýně .
madda
(upraveno)
3. 8. 2007, 21:58
@ApeTo
Moc děkuji za pochvalu. Je šíleně žravá. Pro 3 lidi ji vařím v 6-ti litrovém hrnci (a už nám roste další žrout) a tak tak vydrží do dalšího dne. Už jsem ji dlouho nevařila. Aspoň vím, co budeme baštit po neděli.
radobelina
(upraveno)
4. 5. 2007, 23:37
Dělám jí přesně jako vy, akorát těch vajíček a brambor tam musím dát víc a udělat jí nejlépe do nějakého velikánského hrnce. A kopr dávám většinou naložený a naleju tam i ten nálev, takže jí nemusím ani kyselit octem a je to moc dobrý. Doma jí všichni milujeme a hned se po ní zapráší. Mohla bych jí dělat klidně obden a nikdo by ani neprotestoval. Super!!!
madda
(upraveno)
6. 5. 2007, 22:50
@radobelina
Přesně tak, já ji vařím v 6-ti litrovém hrnci pro (zatím) 3 lidi. A na druhý den se manžel se starším synem po ní shání - prý jí bylo tolik! A už obvykle není
radobelina
(upraveno)
6. 5. 2007, 23:19
@madda
Já jí dělala včera navečer a ráno se o zbytek dcera s přítelem málem "poprali"... Dělám jí do pětilitrového hrnce a taky pro tři lidi a připadá mi, že bych si měla co nejdřív pořídit ten velikánský zavařovací, aby to stačilo...
madda
(upraveno)
3. 8. 2007, 21:59
@radobelina
gabulle
(upraveno)
29. 4. 2007, 12:56
Dneska jsem dělala polévku podle Vašeho receptu je přímo suprová manžel se olizoval a chutnala i a to je co říct.Já teda na polívky moc nejsem,ale už mám druhej talíř Díky za recept
madda
(upraveno)
4. 5. 2007, 22:01
@gabulle
Jejda, Gábi, omlouvám se, ale až teď jsem si všimla Vašeho komentáře. Jsem moc ráda, že Vám chutnalo! My ji máme taky moc rádi. Už se těsím až mladší synek (teď má 10 měsíců) bude moct jíst s náma.
pavlinice
(upraveno)
10. 4. 2007, 20:58
Já dělám z jíšky a přislazuji
madda
(upraveno)
10. 4. 2007, 21:11
@pavlinice
gabulle
(upraveno)
10. 4. 2007, 14:05
Jé tudle polívku po mě pořád manžel chce tak ji hned zkusím Ještě se zeptám jestli se může dát ten kopr naložený ?
Jaruš53
(upraveno)
10. 4. 2007, 16:21
@gabulle
Gábi, určitě je lepší čerstvý kopr. Prodávají ho v marketech. Má lepší chuť a lépe i v polévce vypadá. Naložený jsem jednou koupila a byl jako bláto. Bez chuti a barvy.
gabulle
(upraveno)
10. 4. 2007, 21:43
@Jaruš53
Já si to myslím že bude lepší čerstvej,zkusím ho sehnat,jenže tady u nás na vesnici chcípnul pes tak pochybuju že něco seženu.Jinak dík
madda
(upraveno)
10. 4. 2007, 15:22
@gabulle
Gábinko, vždycky ji dělám s čerstvým koprem . Zkuste i s naloženým, ale vymačkaným, bez láku. Myslím si, že se tím nic nepokazí. Madda.
gabulle
(upraveno)
10. 4. 2007, 21:45
@madda
Já raděj budu shánět ten čerstvej,jednou jsen dělala kopračku z naloženýho a zdrcla se mě Tak nevím jestli to bylo tím koprem,ale svedla jsem to na něj Díky za radu i za recept
Wendy06X
(upraveno)
10. 4. 2007, 12:07
Super mňaka, jako vždy od Vás
madda
(upraveno)
10. 4. 2007, 15:20
@Wendy06X
Vendulko, ani nevíte, jak mě to potěšilo . Mockrát Vám děkuji a jsem za to moc ráda. M. Šíleně mě baví vaření. Od té doby, co jsem na MMB, tak pozoruju, že jsem přestala vařit svoje osvědčená jídla, ale vařím pouze podle maminek tady na MMB.
káťa.
(upraveno)
3. 3. 2007, 11:34
Taky miluji kulajdu, dělám podobně, jen dávám pouze zakysanou smetanu a už nemusím přidávat ocet. Po víkendu hned uvařím, dostali jsme sušené houby.
madda
(upraveno)
10. 4. 2007, 20:49
@káťa.
Tady ji dělávám, a to docela často. Teď jsem tam přidala ještě velké bílé fazole. Mňam!!!
bubík4
(upraveno)
12. 1. 2007, 17:02
Já dělám ztracená vejce. Mám to tak i u sebe v receptu a tak nám to chutná. Jinak je recept podobný.
madda
(upraveno)
10. 4. 2007, 20:51
@bubík4
Tak abych řekla pravdu, přestože 15 let nepřetržitě vařím, ztracená vejce jsem ještě nedělala . Už po nich po očku nějakou dobu pokukuju a do kulajdy mě to nenapadlo. Díky za tip. Nějak jsem si nevšimla těchto komentářů Určitě vyzkouším. Snad to nezvorám, když tak tam to najíčko zaklechtám, i když používám natvrdo.
bubík4
(upraveno)
10. 4. 2007, 20:59
@madda
To ztracené vejce je v tom moc dobré..........až ji budu vařit, nafotím
madda
(upraveno)
10. 4. 2007, 21:10
@bubík4
Už jsem vařila podle Vašich receptů , tak se moc těším.
bubík4
(upraveno)
10. 4. 2007, 21:26
@madda
No tak to mě moc těší, snad chutnalo..
madda
(upraveno)
10. 4. 2007, 22:01
@bubík4
Byla to fantazie, např. segedín už nebudu dělat nijak jinak než podle Vás, nebo http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=1694&user=13130 , paráda, a tak bych mohla pokračovat do aleluja. Smekám kloubouk - takový smajlík tu bohužel není, tak aspoň . Děkuji. M.
bubík4
(upraveno)
10. 4. 2007, 22:02
@madda
tak zrovna u tý krkovičky jsem si říkala, že si ji oblíbilo dost lidí, ale žádný komentář, tak jsem myslela, že to nikomu nechutná.......... TAk moc děkuju za pochvalu!!
lolita
(upraveno)
12. 1. 2007, 12:55
Já do ní dávám míchaná vajíčka. Opražím je hodně do sucha a je to také super
madda
(upraveno)
10. 4. 2007, 20:52
@lolita
To jsem nikdy nezkusila. Vůbec mě to nenapadlo. Zkusím. Dobrý nápad.
Mlčoch
(upraveno)
12. 1. 2007, 12:27
Kulajdu miluju,miluju,miluju.Když jí uvařím,dokážu sníst litry .Mňam,dala bych si
madda
(upraveno)
10. 4. 2007, 20:53
@Mlčoch
Tak to jsme na tom stejně. Dělám ji vždycky tak hustou, že v ní "stojí" lžíce. Jak tady dopisuju na ty příspěvky, dostala jsem na ni takovou chuť , musím se jít něčím zajíst .
milu
(upraveno)
12. 1. 2007, 11:10
Dneska máme k obědu Je rychlá a výborná
olča
(upraveno)
12. 1. 2007, 21:39
@milu
Nedáváme tam ani kopr ani houby a taky nám chutná
madda
(upraveno)
3. 8. 2007, 22:04
@olča
Proti gustu... Hlavně že vám chutná....