Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 62 návštěvníků)

Kulajda

0.0
Kulajda

Potřebné ingredience

2 hrsti sušených hub, sůl, špetka kmínu, 4 brambory oloupané a nakrájené na kostičky, 100ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 100ml zakysané smetany, kopr podle chuti, 1 vejce, ocet na dochucení (nemusí být)

Postup přípravy

Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.

Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte. Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.

Správná kulajda
Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Simona07 3. 8. 2010, 16:08
Dneska jsem ji vařila, musím uznat, že jsme ji dlouho neměli a byla vynikající, moc dobrá. Síma
Ivahoo 5. 4. 2009, 2:15
Včera jsem dělala políčičku a byla naprosto vynikající! (radost). Pošmákla si na ní celá rodina. (Y) Jen jí bylo pro nás málo, příště jí udělám určitě větší kotel (flower). Díky za super receptík.
aduš 2 17. 4. 2008, 18:46
výborná (Y)ted jsem ji dojedla a ještě pořád chodím do hrnce ;-) (clamp)
madda 26. 6. 2008, 8:04
@aduš 2 (L) děkuji, to znám :-)
ochyda 3. 9. 2007, 15:35
Výborná (Y) (Y) (Y)díky (clamp) (clamp) (clamp)Laďka (F)
madda 14. 9. 2007, 22:43
@ochyda Děkuji (L) (L) (L) (child1)
ApeTo 1. 8. 2007, 10:31
Včera jsem jí podle Vašeho receptu udělala velký 3 l hrnec a zblajzla jsem ji skoro sama (Y),fakt je skvělá,ještě lepší než dělávala moje tchýně (clamp) ;-).
madda 3. 8. 2007, 21:58
@ApeTo Moc děkuji za pochvalu. (L) Je šíleně žravá. Pro 3 lidi ji vařím v 6-ti litrovém hrnci (a už nám roste další žrout) a tak tak vydrží do dalšího dne. ;-) Už jsem ji dlouho nevařila. Aspoň vím, co budeme baštit po neděli. :-)
radobelina 4. 5. 2007, 23:37
Dělám jí přesně jako vy, akorát těch vajíček a brambor tam musím dát víc a udělat jí nejlépe do nějakého velikánského hrnce. (Y) A kopr dávám většinou naložený a naleju tam i ten nálev, takže jí nemusím ani kyselit octem a je to moc dobrý. Doma jí všichni milujeme a hned se po ní zapráší. Mohla bych jí dělat klidně obden a nikdo by ani neprotestoval. |:o) Super!!! ;-) ;-) ;-)
madda 6. 5. 2007, 22:50
@radobelina Přesně tak, já ji vařím v 6-ti litrovém hrnci pro (zatím) 3 lidi. A na druhý den se manžel se starším synem po ní shání - prý jí bylo tolik! 8o| A už obvykle není ;-) (H)
radobelina 6. 5. 2007, 23:19
@madda Já jí dělala včera navečer a ráno se o zbytek dcera s přítelem málem "poprali"... :-D Dělám jí do pětilitrového hrnce a taky pro tři lidi a připadá mi, že bych si měla co nejdřív pořídit ten velikánský zavařovací, aby to stačilo... :-D :-D :-D ;-)
madda 3. 8. 2007, 21:59
@radobelina ;-) :-D
gabulle 29. 4. 2007, 12:56
Dneska jsem dělala polévku podle Vašeho receptu je přímo suprová manžel se olizoval a chutnala i (child6) a to je co říct.Já teda na polívky moc nejsem,ale už mám druhej talíř ;-)Díky za recept (Y) (Y) (Y)
madda 4. 5. 2007, 22:01
@gabulle Jejda, Gábi, omlouvám se, ale až teď jsem si všimla Vašeho komentáře. Jsem moc ráda, že Vám chutnalo! (F) My ji máme taky moc rádi. |:o) Už se těsím až mladší synek (teď má 10 měsíců) bude moct jíst s náma. :-)
pavlinice 10. 4. 2007, 20:58
Já dělám z jíšky a přislazuji :-P
madda 10. 4. 2007, 21:11
@pavlinice (F)
gabulle 10. 4. 2007, 14:05
Jé tudle polívku po mě pořád manžel chce tak ji hned zkusím (Y)Ještě se zeptám jestli se může dát ten kopr naložený ?
Jaruš53 10. 4. 2007, 16:21
@gabulle Gábi, určitě je lepší čerstvý kopr. Prodávají ho v marketech. Má lepší chuť a lépe i v polévce vypadá. Naložený jsem jednou koupila a byl jako bláto. Bez chuti a barvy.
gabulle 10. 4. 2007, 21:43
@Jaruš53 Já si to myslím že bude lepší čerstvej,zkusím ho sehnat,jenže tady u nás na vesnici chcípnul pes tak pochybuju že něco seženu.Jinak dík (F)
madda 10. 4. 2007, 15:22
@gabulle Gábinko, vždycky ji dělám s čerstvým koprem *-). Zkuste i s naloženým, ale vymačkaným, bez láku. Myslím si, že se tím nic nepokazí. Madda. (Y)
gabulle 10. 4. 2007, 21:45
@madda Já raděj budu shánět ten čerstvej,jednou jsen dělala kopračku z naloženýho a zdrcla se mě ;-)Tak nevím jestli to bylo tím koprem,ale svedla jsem to na něj ;-) ;-)Díky za radu i za recept (F)
Wendy06X 10. 4. 2007, 12:07
Super mňaka, jako vždy od Vás (Y) (Y)
madda 10. 4. 2007, 15:20
@Wendy06X Vendulko, ani nevíte, jak mě to potěšilo :-$. Mockrát Vám děkuji a jsem za to moc ráda. M. (L) |:o) Šíleně mě baví vaření. Od té doby, co jsem na MMB, tak pozoruju, že jsem přestala vařit svoje osvědčená jídla, ale vařím pouze podle maminek tady na MMB. :-)
káťa. 3. 3. 2007, 11:34
Taky miluji kulajdu, dělám podobně, jen dávám pouze zakysanou smetanu a už nemusím přidávat ocet. Po víkendu hned uvařím, dostali jsme sušené houby. (Y) (Y) (Y)
madda 10. 4. 2007, 20:49
@káťa. Tady ji dělávám, a to docela často. Teď jsem tam přidala ještě velké bílé fazole. (wash) Mňam!!!
bubík4 12. 1. 2007, 17:02
Já dělám ztracená vejce. Mám to tak i u sebe v receptu a tak nám to chutná. Jinak je recept podobný.
madda 10. 4. 2007, 20:51
@bubík4 Tak abych řekla pravdu, přestože 15 let nepřetržitě vařím, ztracená vejce jsem ještě nedělala :-$ . Už po nich po očku nějakou dobu pokukuju a do kulajdy mě to nenapadlo. Díky za tip. Nějak jsem si nevšimla těchto komentářů :-$ ;-) Určitě vyzkouším. Snad to nezvorám, když tak tam to najíčko zaklechtám, i když používám natvrdo. (L)
bubík4 10. 4. 2007, 20:59
@madda To ztracené vejce je v tom moc dobré..........až ji budu vařit, nafotím (L)
madda 10. 4. 2007, 21:10
@bubík4 Už jsem vařila podle Vašich receptů (L), tak se moc těším. |:o)
bubík4 10. 4. 2007, 21:26
@madda No tak to mě moc těší, snad chutnalo.. ;-)
madda 10. 4. 2007, 22:01
@bubík4 Byla to fantazie, např. segedín už nebudu dělat nijak jinak než podle Vás, nebo http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=1694&user=13130 (clamp), paráda, a tak bych mohla pokračovat do aleluja. Smekám kloubouk - takový smajlík tu bohužel není, tak aspoň (clamp) (clamp) (clamp) (L). Děkuji. M. (D)
bubík4 10. 4. 2007, 22:02
@madda tak zrovna u tý krkovičky jsem si říkala, že si ji oblíbilo dost lidí, ale žádný komentář, tak jsem myslela, že to nikomu nechutná.......... :-$ TAk moc děkuju za pochvalu!! :-)
lolita 12. 1. 2007, 12:55
Já do ní dávám míchaná vajíčka. Opražím je hodně do sucha a je to také super
madda 10. 4. 2007, 20:52
@lolita To jsem nikdy nezkusila. Vůbec mě to nenapadlo. (clamp) Zkusím. Dobrý nápad. (L)
Mlčoch 12. 1. 2007, 12:27
Kulajdu miluju,miluju,miluju.Když jí uvařím,dokážu sníst litry (PL) (PL) (PL).Mňam,dala bych si (Y) :-D
madda 10. 4. 2007, 20:53
@Mlčoch Tak to jsme na tom stejně. Dělám ji vždycky tak hustou, že v ní "stojí" lžíce. (wash) ;-) Jak tady dopisuju na ty příspěvky, dostala jsem na ni takovou chuť 8o|, musím se jít něčím zajíst 8o| :-@ :-S ;-).
milu 12. 1. 2007, 11:10
Dneska máme k obědu :-PJe rychlá a výborná (Y)
olča 12. 1. 2007, 21:39
@milu Nedáváme tam ani kopr ani houby a taky nám chutná :-D
madda 3. 8. 2007, 22:04
@olča Proti gustu... Hlavně že vám chutná.... (PL) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie