Brokolicovo-bramborový krém s opečeným kuřecím masem
Potřebné ingredience
Olej, cibule, brokolice, brambory, sůl, pepř, zeleninový vývar, libeček, petrželka, smetana na vaření, kuřecí prsní řízek, grilovací koření, světlá jíška Knorr (nedělá hrudky)
Postup přípravy
Na troše oleje osmažit dozlatova na drobno nakrájenou cibuli, na to na kousky nakrájenou brokolici a dost brambor, aby byla hustá, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a opepříme…
Kynuté lívance s jablky
Potřebné ingredience
10 g droždí, 25 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, lžička soli, asi 500 ml vlažného mléka, 25 g másla, 1 vejce, 3 velká nebo 5 menších oloupaných a na kousíčky nakrájených jablek. Olej na smažení, skořicový a moučkový cukr na posypání. Já dávám ještě ušlehanou šlehačku navrch :-)
Postup přípravy
Zaděláme na kynuté těsto. Musí být řídké, o trochu hustší než na palačinky. Do těsta přimícháme nakrájená jablka a smažíme na oleji na pánvi. Ještě teplé pocukrujeme, ozdobíme…
Zelňačka, po které nebolí břicho :-)
Potřebné ingredience
Koho bolí břicho po klasickém kysaném zelí jako mě a přesto si rád občas zelňačku dá, tady je recept, který jsem si upravila pro sebe a mám vyzkoušeno, že žádný břichobol nenastane :-) Základem je zelí pro diabetiky ve sklenici od Hamé. Diabetik nejsem, ale toto dia zelí už je ochucené a upravené a je základem úspěchu. Prodává se jen v menší sklenici, ale větší hrnec zelňačky z ní navaříte. Potřebujeme: 1 sklenice bílého dia zelí od Hamé, sůl, pepř, celý i drcený kmín, cibuli, měkkou paprikovou klobásu (třeba Kovářskou), mletá sladká paprika, hladká mouka, brambory, bobkový list, kysaná smetana na ozdobení (nemusí být) a voda a olej.
Postup přípravy
Zvlášť v kastrůlku si dám vařit zelí, přidám trochu vody, trochu soli a celý kmín. Vařím asi 20 minut, dokud zelí nezměkne. Nikdy ho nevařím s bramborami dohromady, brambory by…