Vaječný koňak - VAŘENÝ
Potřebné ingredience
7 žloutků, 30 dkg pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 slazená kondenzovaná mléka, 3/4 litru obyčejného mléka, 1/2 litru rumu.
Postup přípravy
Trochu obyčejného mléka odlijeme, přidáme vanilkový cukr, žloutky a rozšleháme. Ostatní mléko dáme do kastrolu (nejlépe s dvojitým dnem, aby se nepřipálilo) vařit, přidáme cukr a…
Lak na zavařování - nevařený
Potřebné ingredience
ocet, voda, sůl, cukr, nové koření, pepř, hřebíček, petržel, cubule, mrkev
Postup přípravy
20 sklenic 10 sklenic 5 sklenic
ocet 2 l 1 l ½ l
voda 5 l 2,5 l 1,75 l
sůl 20 dkg 10 dkg 5 dkg
cukr 1 kg ½ kg ¼ kg
+ nové koření, pepř, 2 ks…
Kuličky babičky Márie
Potřebné ingredience
2 malé bílé jogurty, 3 vejce, 3 lžíce cukru, 1 prášek do pečiva, 3 vanilkové cukry, špetka soli, trocha rumu (2-3 lžíce), citrónová kůra z 1 citrónu, 15 lžic polohrubé mouky (dle potřeby).
Postup přípravy
Vytvořit husté těsto. „Kuličky“ těsta shodit ze lžíce do rozpáleného oleje. Plním marmeládou.
Obalované vlašské ořechy
Potřebné ingredience
250 g vyloupaných vlašských ořechů, 2 lžičky oleje, 1/2 lžičky soli, 2 polévkové lžíce cukru
Postup přípravy
Čtvrt kila vyloupaných vlašských ořechů se přelije vařící vodou. Nechá se půl hodiny odstát, aby se vytáhla hořskost - voda úplně zbělá. Ořechy se odstředí a nechají se trochu…