Zobrazit přihlášovací formulář
DORTY
Narozeninový dort pro alergiky- bez vajec, bez krav.mléka

Narozeninový dort pro alergiky- bez vajec, bez krav…

Potřebné ingredience

Receptík uveřejněn na stránkách www.potravinova-alergie.info paní Mirkou - doufám, že se nebude zlobit, když ho zvěřejním i zde pro maminky, kterých dětičky jsou alergici na bílkovinu KM, vejce, ořechy... Není moc sladký, přesto moc dobrý - peču synovi každý rok a chutná i taťkovi - nealergikovi. Těsto: 1hrnek /hr/ polohrubé mouky, 1hr pšeničné celozrnné mouky (já dávám i špaldovou BIO), 1,5 polévkové lžíce /PL/ cukru třtinového, 1/3 kávové lžičky soli, 2 PL oleje slunečnicového. Kvásek: 250 ml mléka rostlinného /rýžové, ovesné, sojové, nebo Nutrilon Pepti a pod./ nebo vody (já s vodou ještě nepekla), 1PL cukru třtinoveho, 1PL mouky polohr., 1/4 čerstvého droždí. Krém: 400 ml rostlinného mléka, 2 PL třtinového cukru, 1vanilkový pudink, rostlinný margarín bez mlecne bilkoviny. Dále: malinový džem (nebo jakákoliv jiná marmeláda - já dávám ráda rybízovou), 2-3 banány, strouhaný kokos, dortove ozdoby, svíčky ...

Postup přípravy

Příprava krému: z mléka, cukru a pudinku uvařit hustý pudink, za tepla jej ručnim mixerem rozšlehat a nechat vystydnout v pokojove teplotě. Pak opět rozšlehat a přidat margarin -…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Lívance pro alergiky

Lívance pro alergiky

Potřebné ingredience

500g polohrubé mouky, droždí na půl kila mouky (1 kostka), špetka cukru, špetka soli, cca 1/2l mléka (v případě nemléční diety rostlinného - sojové, ovesné, rýžové, pohankové, Nutrilon Pepti atd.), 1 lžíce rostlinného oleje

Postup přípravy

Z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek, pak přidáme zbytek, zadělat těsto (když je moc husté, naředíme ještě mlékem) a můžeme po chvíli smažit na lívanečníku. Já obaluji ještě…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
(ne)čokoládové muffiny pro alergiky- bez vajec, bez krav.mléka, bez kakaa

(ne)čokoládové muffiny pro alergiky- bez vajec, bez…

Potřebné ingredience

Základní recept: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 1/4 hrnku karobového prášku (nebo dle chuti), 1/4 hrnku oleje, asi 1,5 hrnku mléka (Nutrilonu Pepti (8 odměrek), rýžové, sojové... dle diety). 1 hrnek = cca 2,4 dcl, dle velikosti hrnku můžeme upravovat množství těsta. Na formu s 12 muffiny postačí cca 1/2 uvedené dávky. Karob je náhrada za kakao. Pro nealergiky můžete samozřejmě použít i běžný kakaový prášek.

Postup přípravy

Z uvedených surovin vypracujeme řídké těsto, plníme do tukem vymazané formy na muffiny. Můžeme přidat ovoce - sezonní čerstvé, nebo mražené (borůvky, maliny, rybíz), nebo i kompot…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Karobové čokoládky pro alergiky

Karobové čokoládky pro alergiky

Potřebné ingredience

250 g rostlinného tuku (Omega), 300 g prášk. cukru, 1/2 bal. vanilkového cukru, 60 g karob. prášku, 50 g hladké mouky.

Postup přípravy

Prosijeme cukr, mouku, karob. Tuk roztopíme nejlépe ve vodní lázni, odstavíme z plamene a po lžících vmícháváme sypké suroviny za stálého míchání. Naplníme do formiček na čokoládu…

Zobrazit více...

Kategorie