UNIVERZÁLNÍ TĚSTO (na moučník, muffiny, bábovku, chléb)
Potřebné ingredience
Těsto vhodné i pro lidi s polyvalentní potravinovou alergií/intolerancí. Bez lepku, mléka, vajec, ořechů a nezdravých škrobových mouk. Suroviny: 350 g vařené dýně (nejlépe máslová, ale může být jakákoliv) *** 50 ml vody (popř. citronové šťávy, rostlinného mléka) *** 50 ml oleje *** 1 vrchovatá lžička psyllia namočená v 70 ml vody *** *** *** Sypké suroviny odvážíme bokem do mísy a řádně promícháme: *** 100 g jáhlové mouky *** 100 g polohrubé rýžové mouky *** 80 g třtinového cukru *** 1/2 kypřícího prášku
Postup přípravy
Středně velkou dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a ve vodě uvaříme do měkka. Necháme zchladnout a lžící vydlabeme dužinu.
Do mísy odvážíme 350 g dýně, přidáme gel z psyllia a…
POHANKOVO JÁHLOVÝ CHLÉB S CIBULKOU
Potřebné ingredience
1 vejce, 2 zarovnané ČL soli, 1 PL třtinového cukru, 140g jáhlové mouky, 140g celozrnné pohankové mouky, lžíce sádla, 1 balíček sušeného droždí, lžička drceného kmínu, popř. hrst slunečnicových semínek, 1 cibule, 1 menší cuketa, 1 syrový brambor a voda dle potřeby.
Postup přípravy
Pro začátek uvedu, že peču pro dceru, která má poměrně dost potravinových alergií a intolerancí.
Mj. nesmí mléko, lepek, sóju, kukuřici, ořechy, čokoládu a většinu ovoce.…
HRUŠKOVÉ MUFFINY
Potřebné ingredience
TĚSTO: 3 vejce, 75g třtinového cukru, 2 PL oleje, 2 najemno nastrouhané zralé hrušky včetně šťávy z nich (mělo by jí být cca 100ml, můžete popř dolít vlažnou vodou), 210g mouky (půl na půl jáhlová a celozrnná pohanková), 2 zarovnané ČL kypřícího prášku. DROBENKA: lžíce tuku (dávám stellu nebo omegu), vrchovatá lžíce cukru a mouky.
Postup přípravy
Peču pro dceru, která má poměrně dost potravinových alergií a intolerancí.
Mj. nesmí mléko, lepek, sóju, kukuřici, ořechy, čokoládu a většinu ovoce. Recepty, co budu vkládat…
DÝŇOVÉ MUFFINY
Potřebné ingredience
TĚSTO: 3 vejce, 75g třtinového cukru, 3 PL oleje, cca 200g jemně strouhané dýně, 5 PL horké vody, 210g mouky (půl na půl jáhlová a celozrnná pohanková), 2 zarovnané ČL kypřícího prášku. DROBENKA: lžíce tuku (dávám stellu nebo omegu), vrchovatá lžíce cukru a mouky.
Postup přípravy
Těsto: Žloutky, cukr vyšlehat do pěny, postupně přidat olej a horkou vodu. Šlehat do husté pěny. Pak jemně vmíchat strouhanou dýni, mouku a kypřící prášek. Vyšlehat sníh z bílků a…